Salda Gölü'nün Beyaz Adalar" bölgesinde göle ve plaja giriş kapatıldı

Salda Gölü

Salda Gölü'nün Beyaz Adalar" bölgesinde göle ve plaja giriş kapatıldı

BURDUR (AA) - Burdur'un Yesilova ilçesindeki beyaz kumsali ve turkuaz rengi suyunun güzelligiyle "Türkiye'nin Maldivleri" olarak anilan Salda Gölü'nün Beyaz Adalar bölgesinde göle ve plaja giris yasagi uygulanmaya baslandi.

Çevre ve Sehircilik Bakanligi ile Burdur Valiligi görevlileri, beyaz kumsalin baslangicina ahsap bariyerler ve halatlar çekerek alani ziyaretçilerin kullanimina kapatti.

Sabah saatlerinde Beyaz Adalar bölgesine gelen ziyaretçiler, kumsali kullanamayacaklarini ögrendiklerinde saskinlik yasadi.

Alan görevlileri ve Jandarma ekipleri, yasagin ihlal edilmemesi için bölgede hazir bekliyor.

Yasaga ragmen alana girmeye çalisan bazi ziyaretçiler ise görevlilerce uyarilarak kumsalin disina çikariliyor.

Çevre ve Sehircilik Bakanligi Tabiat Varliklarini Koruma Genel Müdürlügü Daire Baskani Beyhan Oktar, Çevre mühendisi mimar Alperen Kerküklü ve Burdur Çevre ve Sehircilik Il Müdürü Murat Alacaatli alanda incelemede bulundu.

Çevre ve Sehircilik Bakanligindan yapilan yazili açiklamada ise Salda Gölü ve çevresinin korunmasi çalismalarinin, yüksek çevre hassasiyetiyle yürütüldügü belirtildi.

Açiklamada, bilimsel çalisma kurulunun tavsiye karari dogrultusunda alanda öncelikli olarak Salda Gölü'nün stromatolit olusumuna neden olan jeobiyokimyasal sürecin devam ettigi etkisi veren Beyaz Adalar bölgesinde, 15 Ekim itibariyla suya girme yasagi getirildigi hatirlatildi.

- ''Seyir teraslari projelendirildi''

Burdur Valiligi ve Çevre Sehircilik Il Müdürlügünce Salda Gölü Beyaz Adalar bölgesinde araç girisini engellemek üzere daha önceden yerlestirilen ahsap bariyerlere halatlar ilave edilerek insanlarin da geçisinin engellendigi ifade edilen açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Alana gelen ziyaretçilerin Salda Gölü'nün muhtesem manzarasini gözlemleyebilecekleri seyir teraslari projelendirildi. Valiligin yaptirmis oldugu alanda günübirlik ihtiyaçlara hizmet veren birimler kaldirilarak daha geride alana seyir amaçli gelen ziyaretçilerin asgari ihtiyaçlarini karsilayacak sekilde sökülüp takilabilir, dogayla uyumlu ahsap üniteler yerlestirilecektir. Alanda suya giris yasaklandigi için dus ve giyinme soyunma kabini bulunmayacaktir. Mevcut eski tuvaletler kaldirilarak ahsap yeni tuvaletler yapilacaktir. Alanda bilimsel çalismalar tüm hiziyla yürütülüyor. STK'ler ve konusunda uzman akademisyenlerle biyoçesitlilik çalismalari, sosyoekonomik analiz ve tasima kapasitesinin belirlenmesi çalismalari baslatildi."

- Alanda kontrolsüz ve plansiz kullanimlar engellendi

Salda Gölü kiyisinda sigara içilmeyen dumansiz hava sahasi olusturuldugu da animsatilan açiklamada, su ifadelere yer verildi:

''Alanin kontrolü için 7/24 kamera sistemi kuruldu. Titizlikle inceleme yapiliyor. 2018'de araçlar göl kiyisina kadar girmekte ve dogal dokuya zarar vermekteyken araçlarin girisi ahsap bariyerler yapilarak engellendi, kumsal korundu. Alanda kontrolsüz ve plansiz kullanimlar engellendi, mevzuata aykiri yapilasmalar kaldirilarak görüntü kirliligi temizlendi. Çöp konteynerleri konularak, çöp toplama araçlari alindi, sifir atik yönetimi olusturuldu. Atik sularin toplanmasini saglamak amaciyla vidanjörler alindi. Alanin otopark ihtiyaci, 2 kilometre uzaklikta sit alani disinda, bir alanda çözümlendi. Yapilan çalismalar ve alinan tedbirler neticesinde Salda Gölü su kalitesi iyilestirildi. Salda Gölü'ne iliskin çalismalar, Bakanligimizca daha da siki tedbirler alinarak Salda Gölü korunmaya devam edilecektir.''



Yurt Dünya 15.10.2020 15:51:23 0

İlginizi Çekebilir

1

Başkan Taşdelen istifa etti

2

Bahçe Belediye Başkanı Kadıoğlu her yerde

3

Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Gazi Jandarma Üsteğmen Selahattin Erdem’i Evinde Ziyaret Etti

4

Kadirli’de Traktör Devrildi 4 Kişi Yaralandı

5

Tüdkiyeb Genel Başkanı Nihat Çelik, Bingöl’de Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Birlik Başkanlarıyla Bir Araya Geldi

6

Yalçın’dan Güral'a Plaket

7

Bahçe’de Deaşlı şahıs yakalandı

8

Osmaniye’de Özel Heyecanı

9

Müteahhitler Birliği’nden Etkinlik

10

Huzurevinde Nikah Töreni