Sanal tarım eğitim programı "Köy Kahvesi" ülke sınırlarını aştı

Sanal tarım eğitim programı

Sanal tarım eğitim programı "Köy Kahvesi" ülke sınırlarını aştı

ANTALYA (AA) - GÜLSEM ADAM - Antalya Il Tarim ve Orman Müdürlügünün, çiftçilerin yeni tip koronovirüs (Kovid-19) salgini sürecinde egitimlerinin aksamamasi için internet üzerinden yayimladigi "Köy Kahvesi" adli program, 30'dan fazla ülkede izleniyor.

Il Tarim ve Orman Müdürlügü, Antalyali çiftçilerin salgin sürecinde egitimlerden mahrum kalmamasi için internet üzerinden canli yayin baslatti.

"Köy Kahvesi" adi verilen egitim programi, kisa sürede kent sinirlarini asarak ülkenin birçok bölgesinden takip edilmeye baslandi. Bilgilendirici ve dikkat çekici online yayinlarin ünü ülke sinirlarini da asti. Egitim programini birçok ülkede binlerce üretici ve girisimci ilgiyle izliyor.

Il Tarim ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, AA muhabirine, salginin marttan itibaren Türkiye'de de görüldügünü ancak tarimda sorun yasanmadan üretime devam edildigini söyledi.

Salgin dolayisiyla egitim çalismalarina ara vermek zorunda kaldiklarini belirten Karaca, "Çiftçilerimize sürekli köylerinde ve Tarim Müdürlügünde egitimler veriyorduk. Ilgi çok fazla oldugu için bu egitimleri devam ettirmek istedik. Teknolojiyi kullanarak sosyal medya ve farkli mecralardan üreticilerimize ulasmak için uzaktan egitim yapmaya basladik." dedi.

Antalyali üreticiler için baslattiklari egitimlere kisa sürede baska sehirlerden de çiftçilerin katilmaya basladigini anlatan Karaca, böylelikle daha fazla üreticiye ulasmanin kendilerini mutlu ettigini dile getirdi.

- "En son egitime bin 500 kisi müracaat etti"

Simdiye kadar 32 egitim programi düzenlediklerini ve 142 saate ulastiklarini vurgulayan Karaca, söyle devam etti:

"Zaman geçtikçe yaptigimiz egitimlerin bilinirligi artti ve farkli bir seyle karsilastik. Katilimcilar farkli kentlerden, daha sonra da ülkelerden müracaat etmeye basladi. Farkli ülkelerde yasayan vatandaslarimiz, Türkiye'de egitim görmüs yabanci ögrenciler ve Türkçeyi bilen Türk Cumhuriyetleri'nden kisiler, egitimlerimize basvurdu. Yaptigimiz yayinlara 30'dan fazla ülkeden katilimcilarimiz oluyor. En son yaptigimiz egitime bin 500 kisi müracaat etti."

Karaca, yayinlarin ulastigi ülkeler arasinda ABD, Ingiltere, Isviçre, Yunanistan ve Nijerya'nin yani sira Burkina Faso ve Togo gibi fazla bilinmeyen ülkeler bulunduguna dikkati çekti.

- Türk girisimci Ezgi, Nijerya'dan egitimleri takip ediyor

Nijerya'dan egitimlere katilan Ezgi Deniz Tafida, 4 yildir baskent Abuja'da yasadigini ve dogal cilt bakim ürünleri satan bir firma kurdugunu söyledi.

Bu ürünler için uçucu yaglari Türkiye'den getirttigini ancak kendi üretimini yapmaya karar vererek arastirmalara basladigini anlatan Tafida, "Arastirmalarim sirasinda Antalya Il Tarim ve Orman Müdürlügünün online kurslarina denk geldim. Aroma terapi tibbi bitkiler üzerine egitimlere katildim ve bu benim için ufuk açici oldu." diye konustu.

Esi ve ailesinin tarim hayvancilikla ugrastigini ancak yasadiklari ülkede bu tür egitimlerin verilmedigini belirten Tafida, onlarin da bu online egitimlere katildigini ifade etti.

- "Saat farkina ragmen takip ediyorum"

ABD'nin Sikago sehrinden programi takip eden Pelin Taser, 22 yildir ailesiyle yurt disinda yasadigini ve sosyal medyada dolasirken online egitimleri gördügünü dile getirdi.

Türkiye'ye döndügünde tarimla ilgilenmek istedigini kaydeden Taser, "Toprakla ilgilendigim için egitimler çok ilgimi çekti. Yapilan yayinlar benim için çok verimli oldu ve olmaya da devam ediyor. Saat farkina ragmen takip ediyorum. Girisimci kadinlara da destek olan yayinlar yapiyorlar." dedi.




Yurt Dünya 29.09.2020 11:39:35 0

İlginizi Çekebilir

1

Antalya'da "Çocuk Hakları ve Refahı Sempozyumu" başladı

2

Isparta'da otomobilin şarampole devrildiği kazada 1 kişi öldü 4 kişi yaralandı

3

Hataylı depremzede Çolak ailesi yeni evlerine kavuştu

4

Hatay'da çıkan orman yangını söndürüldü

5

Hatay'da 3 yaşındaki çocuğun sulama kanalında boğulmasına ilişkin bir kişi tutuklandı

6

Adana'da "Sürdürülebilirlik Zirvesi" düzenlendi

7

Antalya'da hakkında kesinleşmiş hapis kararı ile aranan bir zanlı tutuklandı

8

Antalya'da Çukur Operasyonu kapsamında bir zanlı yakalandı

9

Antalya'da "turizmde sürdürülebilirlik" ele alındı

10

Adana'da elektrikli bisiklet sürücüsü kazada yaralandı