Şeker hastaları dikkat, böbrek yetmezliğine sebep olabilir

Şeker hastaları dikkat, böbrek yetmezliğine sebep olabilir

Şeker hastaları dikkat, böbrek yetmezliğine sebep olabilir

Şeker hastalığı yaygınlığının toplumda giderek arttığını ifade eden Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Merhametsiz, “Türkiye’de 8 milyona yakın insanı etkilediği düşünülen şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları, inme, göz bozuklukları, sinir sisteminde bozukluklar ve böbrek hastalıkları olmak üzere vücutta pek çok organda bozukluğa yol açıyor” diye konuştu.
Şeker hastalığının pek çok organda bozukluğa yol açtığını belirten Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Merhametsiz, “Diyabetik nefropati dediğimiz, şeker hastalığına bağlı gelişen böbrek fonksiyonlardaki bozuklukta bunlardan önemli olanlardan birisidir. Ülkemizde, Türk Nefroloji Derneği’nin kayıt raporlarına göre hemodiyaliz tedavisi gören hastaların yüzde 36’sını şeker hastaları oluşturmaktadır. Bu hastalar kronik böbrek yetmezliği (KBY) açısından risk grubunda olan hastalardır. Bu nedenle şeker hastalığı olanların böbrek fonksiyonları açısından düzenli takibi gerekmektedir” dedi.

Mikroalbumin proteinine dikkat
Diyabetik nefropatinin erken aşamasında, hastalarda herhangi bir semptom gelişmeksizin idrarda mikroalbumin proteinin atılımının geliştiğini söyleyen Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Özgür Merhametsiz, “Diyabetik nefropatinin bu evresinde yakalanarak tedavi edilmesi bu süreci geri döndürebilir. Bu nedenle şeker hastalığı olan hastaların hekimlerinin önerdiği aralıkla idrarda mikroalbumin atılımının olup olmadığına baktırması gerekmektedir. Diyabetik nefropatinin bu erken aşamasından sonra düşük düzeyde preotein atılımını temsil eden mikroalbumin dönemi, gerekli tedavi ve önlemler alınmazsa, aşikar proteinüri, böbrek fonksiyonlarında bozulma ve böbrek yetmezliğine ilerleyecektir” şeklinde konuştu.

“Yaşam tarzı değişikliklerine uyun”
Doç. Dr. Özgür Merhametsiz konuşmasını şöyle sonlandırdı:
“Diyabetik nefropatinin her aşamasında böbrek yetmezliğinin ilerlemesini yavaşlatmaya yönelik tedaviler olduğu gibi hastalarımızın da bazı yaşam tarzı değişikliklerini uyması beklenmektedir. Şeker hastalığı olanların, bu olumsuz sonuçları mümkünse önlemek veya geciktirmek için diyabetik nefropati açısından değerlendirilmesi gerekiyor. Bu amaçla hastalar dahiliye, nefroloji ve endokrinoloji hekimlerine başvurarak kendilerinde diyabetik nefropati gelişip gelişmediğini öğrenebilirler.”


Güncel 11.04.2022 09:25:59 0

İlginizi Çekebilir

1

Yeni Renault Captur'un dünya lansmanı gerçekleştirildi

2

Türk Telekom'dan çevreci veri merkezi çözümleri

3

Arçelik Genel Müdürü Can Dinçer: "Antalya ve çevresi, yenilenebilir enerji dönüşümünde öne çıkacak"

4

Hava savunma sistemleri 2024'te vatanı uçtan uca koruyacak

5

Adanalı öğrenciler otonom su altı aracı "ALESTA" ile Singapur'da yarışacak

6

e-ATA, Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te test edildi

7

Mipo Türkiye'de akıllı telefon pazarının yeni markası oldu

8

Bakan Kacır, TÜBİTAK 31. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni'nde konuştu:

9

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Antalya'da konuştu:

10

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Antalya'da Türk Telekom'un toplantısında konuştu: