Tarih: 26.11.2020 10:52

Selçuk Yaşar Ödülü, Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi’nin oldu

Facebook Twitter Linked-in

ISTANBUL (AA) - Türkiye’nin is, kültür, egitim ve spor alanlarinda önemli bir yere sahip olan Selçuk Yasar’in vizyonunu gelecege tasimak üzere hayata geçirilen Selçuk Yasar Ödülü’nün bu yilki sahibi, 1996 yilinda Avusturya hükümetinden ordinaryüs profesörlük unvanini alan, Johannes Kepler Üniversitesi Fizikokimya Kürsü ve Enstitüsü’nün baskani Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sariçiftçi oldu.

Yasar Üniversitesi ile Selçuk Yasar Spor ve Egitim Vakfi is birligiyle toplumsal faydayi ve gelecegin Türkiyesini hedefleyen cesur insanlarin çalismalarini kutlamak ve basarilarini tüm Türkiye’ye duyurmak amaciyla hayata geçirilen Selçuk Yasar Ödülü ikinci yilinda sahibini buldu.

Geçen yil Çiragan Sarayi’nda düzenlenen ödül töreni, bu yil pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak gerçeklestirildi.

2020 yilinin temasi, Selçuk Yasar’in tüm hayati boyunca üzerinde önemle durdugu üç kavram "Bilim, Birlik ve Basari"dan biri olan "bilim" olarak belirlendi. Ödülün sahibi, teknoloji alaninda yaptigi uluslararasi çalismalariyla dünyada adindan söz ettiren; özellikle "temiz enerji" konusundaki çalismalariyla öne çikan; plastik organik günes pilleri konusundaki çalismasiyla dünyadaki ilk patent ve yayina sahip olan Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sariçiftçi oldu.

Bu yilki tema göz önünde bulundurularak alanlarinda söz sahibi kisilerden olusan seçici kurulda; Yasar Üniversitesi’nin Mütevelli Heyet Baskani Ahmet Yigitbasi baskanliginda, Prof. Dr. Ahmet Evin, Prof. Dr. Gürbüz Günes, Prof. Dr. Arif Hepbasli ve Prof. Dr. Banu Onaral yer aldi.


- "Bilim, Yasar Üniversitesi’nin en önemli degerlerinden"


Online ödül töreninde konusan yapan Yasar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer, Selçuk Yasar Ödülü’nün bu yilki temasi olan bilimin, Yasar Üniversitesi’nin de en önemli degerlerinden biri oldugunu belirterek, "Sayin Selçuk Yasar’in egitime, bilime saglamis oldugu katkilarla kurulan Yasar Üniversitesi’nin temel degerleri; insan odaklilik, toplumsal sorumluluk, bilimsel yaklasim, yenilikçilik ve uluslararasiliktir. Bilimsel yaklasim iddiasiyla yola çikan üniversitelerin bilim ödüllerine katkisi yadsinamaz. Kurucumuzun su sözleri bize daima rehber olmustur: ‘Bilgiye, ilme ve tecrübeye kiymet vermeyen bir ortamin içine itilmekten siddetli korunmaliyiz.’ Bizler de bilgiyi destekleyen ve bilgiye kiymet veren ortamlari olusturabilmek için bu degerli ödülü hayata geçirmekten büyük onur duyuyoruz." ifadelerini kullandi.


- "Bilginin en önemli güç olduguna inaniriz"


Yasar Üniversitesi Mütevelli Heyet Baskani Ahmet Yigitbasi, "Her yil Türkiye'ye önemli katkilar saglamis kisilere farkli alanlarda verilmesi hedeflenen Selçuk Yasar Ödülü’nün 2020 yili temasi ‘bilim’ olarak belirlendi. Çünkü biz Yasar Üniversitesi olarak, bilginin en önemli güç olduguna inaniriz. Evrensel bilginin birikimiyle beslenerek yeni bilgiler üretir ve insanligin yararina sunmak için çalisiriz. Evrensel standartlara ve etik kurallara uyarak bilgiyi üretir, insanligin yarari için paylasiriz." degerlendirmesini yapti.

Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sariçiftçi'nin, dünyayi daha yasanabilir hale getirmek için yeni fikirlerin gelistirilmesi konusundaki akademik çalismalari ve teknoloji alaninda yaptigi uluslararasi yayinlarla bilim dünyasina katma deger sagladigini aktaran Yigitbasi, "Bizler her yil yeni bir tema altinda ulusal ve uluslararasi alanlarda ülkemizi basariyla temsil eden kisi ve kurumlari seçerek Selçuk Yasar Ödülü’nü vermeye ve kurucumuzun hayalleri isiginda hep beraber çalisip emin adimlarla ilerlemeye devam edecegiz." ifadelerini kullandi.


- "Gelecegin enerjisi güneste"


Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sariçiftçi ise "Beni Selçuk Yasar 2020 Yili Ödülüne layik gören komisyonunun degerli üyelerine ve Yasar ailesine çok tesekkür ediyorum. Bu törenin 5 Mart’ta yapilmasi bekleniyordu ama maalesef bu çok özel ve istisnai bir sene oldugu için töreni sanal olarak yapmak zorundayiz. Sanal ortamdan, Avusturya’dan sizlere sevgilerimi, saygilarimi iletiyorum." dedi.

Türkiye’nin gelecegi için günes enerjisinin büyük önemine deginen Sariçiftçi, sunlari kaydetti:

"Özellikle bu ödülün bana verilmesi, benim konumla ilgili oldugundan dolayi çok memnunum. Benim çalisma konum günes enerjisinden yararlanmak ve günes enerjisinden insanliga yararli sekillerde enerji üretme konusu. Bunun Türkiye için önemini hiçbir sekilde anlatmak zor degil. Türkiye'mizin enerji ihtiyacini disaridan ithal ettigimiz petrol ve dogalgazlarla karsilamaya çalisirken bin bir zorluklarla karsi karsiya gelebiliyoruz.

Halbuki ülkemizin günesi hem Türkiye’nin enerjisini hem de bu enerjiden elde ettigimiz basarilari yurt disina satabilmemize yetecek kapasitededir. Bir sene içinde, bir metrekareye Türkiye’nin pek çok yerinde 1000 kilowatt saatten fazla enerji gider. Bu enerjiyi toplayip bizim için kullanabilecek bir durumda elektrik enerjisine ve hatta kimyasal enerjiye dönüstürebilirsek disa bagimliligimiz tümüyle azalacak ve kendi içimizde yeterlilik saglanacaktir. Bunun ekonomik, politik ve hatta istiklal ve istikbal boyutu vardir. Türkiye’nin istiklali ve istikbali günes enerjisindedir."


- Sariçiftçi'nin hayati basariyla dolu


Toplantida verilen bilgilere göre, 1961 Konya dogumlu olan Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sariçiftçi, 1980 Eylül’ünde Istanbul St. Georg Avusturya Lisesi’ni birincilikle bitirip, yüksekögrenim için Viyana’ya gitti.

Viyana Üniversitesi Fizik Bölümü’nü bitirdikten sonra ayni fakülteden 1989 yilinda doktorasini aldi ve Stuttgart Üniversitesi Ikinci Fizik Kürsüsü’nde 1989-1992 arasinda doktora sonrasi asistan olarak çalisti. 2000 yilinda Kimya Nobel ödülünü kazanan Prof. Alan Heeger’in davetiyle 1992-1996 yillarinda Santa Barbara Kaliforniya Üniversitesi’nde çalisti. Bu çalismalarda, yari iletken polimerler ile günesten elektrik elde etmek için gerekli foto-fiziksel temelleri kesfetti. Prof. Dr. Alan Heeger ile ortak yürüttükleri çalisma, plastik organik günes pilleri konusunda dünyadaki ilk patent ve yayindir (1992). 1996 yilinda Avusturya hükümetinin verdigi ordinaryüs profesörlük unvanini aldi ve Avusturya Linz sehrindeki Johannes Kepler Üniversitesi Fizikokimya Kürsü ve Enstitüsü’nün baskanligina atandi.

600’ü askin uluslararasi bilimsel yayini ve 8 patenti olan Ord. Prof. Dr. Sariçiftçi’nin 9 adet bilimsel kitabi yayinlandi.

75 binin üstünde atif alan yayinlari ile (h=99 Web of Science, h=118 Google Scholars) Mart 2011 tarihinde (ISI Thomson Reuter Material Science Ranking) dünyanin en öndeki 14. bilim adami olarak siralandi.

Avusturya’da 2003 "Energy Globe" ve 2001 "Grünpreis" ödüllerini aldi. TÜBITAK Bilim Ödülü (2006), 2008’de Avusturya’da yilin bilim adami ödülü, Insaniyet Madalyasi, Avusturya Nobel Ödülü diye anilan Wittgenstein ödülünü kazandi (2012). Bükres Üniversitesi (Romanya, 2011) ve Abo Academi (Finlandiya, 2010) kendisine fahri doktora unvani verdi. Ord. Prof. Dr. Sariçiftçi, Avusturya Bilimler Akademisi (ÖAW) ve Türk Bilimler Akademisi (TÜBA) üyesidir. Ayni zamanda TÜBA Bilim Ödülü’nün de sahibidir (2015).




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —