ISTANBUL (AA) - Nirengi Dernegi Proje Koordinatörü Idil Türkmen Ayaydinli, salgin sürecinde internette geçirilen sürecin artmasi nedeniyle siber zorbaligin artabilecegini belirterek, zorbaligin görmezden gelinmemesi ve zorbaliga çocukla is birligi içinde müdahale edilmesi gerektigi konusunda uyardi.
Sabanci Vakfi'ndan yapilan açiklamaya göre, vakfin Hibe Programi kapsaminda destekledigi Nirengi Dernegi, Kovid-19 salgini sürecinde çocuk ve gençlerin internette geçirdigi sürenin artmasi nedeniyle maruz kalinan siber zorbalik vakalarinda artis olabilecegini bildirdi.
Sabanci Vakfi'ndan hibe destegi alan "Çok Geç Olmadan Istanbul!" projesiyle istismar, flört siddeti ve akran zorbaligi konusunda Istanbul'daki ögretmen, idareci ve velilere egitimler veren Nirengi Dernegi, yaygin olan inancin tersine zorbaligin dogal bir süreç olmadigi ve çocukla is birligi içinde mutlaka müdahale edilmesi gerektigi konusunda uyardi.
Açiklamada görüslerine yer verilen Nirengi Dernegi Proje Koordinatörü Ayaydinli, siber zorbaligin tüm dünyada görülen küresel bir sorun oldugunu belirterek, dünya genelinde yapilan arastirmalar siber zorbaligin daha çok 12-18 yas araliginda gerçeklestigini gösterdigini bildirdi.
Salgin sürecinde çocuklarin sanal ortamda geçirdikleri vaktin artmasina bagli olarak siber zorbalik riskinin de arttigini aktaran Ayaydinli, su ifadeleri kullandi:
"Çocuklar, yasadiklari zorbalik vakalarini açik iletisime sahip ebeveynler ile daha kolay paylasiyor. Zorbaligin gençligin dogal bir süreci oldugu ve kendi halinde sönüp gidebilecegi inancinin yaygin oldugunu görüyoruz. Tam aksine zorbalik dogal bir süreç degildir ve çocugun gelisimini ciddi sekilde etkileyebilir. Bu nedenle, zorbaligi görmezden gelmemek, zorbaliga çocukla is birligi içinde müdahale etmek gerekiyor."
Ayaydinli, zorbaligin sadece arkadas gruplari veya okul siralarinda görülmedigini, sanal ortama da tasinabildigini kaydederek, su degerlendirmelerde bulundu:
"Eger zorbalik bir sosyal paylasim sitesinde gerçeklesiyorsa zorbalik davranisi sergileyen kisinin engellenmesi, ilgili paylasim sitesine ekran görüntüleri ile rapor edilmesi, ayni okula giden ögrenciler arasinda ise okul yönetimine ekran görüntüleri ile bilgi verilmesi ve hukuksal süreç baslatilarak suç duyurusunda bulunulmasi seklinde müdahale edilebilir."
- "Bu konudaki farkindalik hayati önem tasiyor"
Sabanci Vakfi Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, toplumsal gelismenin saglanmasi için egitimi odagina alan projelere destek vermenin önemli oldugunu bildirdi.
Safkan, "Hibe Programi kapsaminda destekledigimiz Nirengi Dernegi de çocuk ve gençlerin maruz kaldigi siddet ve istismar vakalarinin tespiti ve önlenmesi için kilit role sahip olan ögretmen, idareci ve velileri bilgilendiren egitimler vererek, erken müdahale için donatiyor, güçlendiriyor." ifadesini kullandi.
Internette ve sosyal medyada daha fazla zaman geçirilen bu dönemde özellikle çocuk ve gençlerin maruz kalabilecegi siber zorbaliga karsi koruyucu ve önleyici yaklasimlarin farkinda olmanin öneminden bahseden Safkan, su bilgileri verdi:
"Bu noktada öncelikle anne ve babalara çok is düsüyor. Çocuklarimizi internetle tanistirirken onlari internet ortaminin zararlarindan koruyacak bilince de sahip olmamiz sart. Aksi takdirde çocuklarimizin siber zorbaliga maruz kaldigini anlamayabilir ve koruyucu tedbirler almakta gecikebiliriz."
- Çocuklara siber zorbaliga karsi yapilacak uyarilar
Açiklamada verilen bilgiye göre, çocuk ve ergenlerin sanal zorbaliga maruz kalmamalari için; öncelikle ebeveyn ve bakim verenlerin bu sorunla karsilasmadan önce çocukla konusmasi, zorbaliga maruz kaldiginda ise etrafinda bununla ilgili destek alabilecegi yetiskinler oldugunu hissetmesi gibi koruyucu ve önleyici yaklasimlar büyük önem tasiyor.
Açiklamada, çocuklarin, zorbalik vakasi yasadiginda neler yapacaklarina dair bilgilendirilmesi noktasinda su uyarilar yer aldi:
"Çocuklar, zorbalik vakasi yasadiginda sosyal medya hesap sifrelerini kimseyle paylasmamali, zorbalik yapan engellenmeli, zorbaliga karsilik verilmemeli. Durumu güvendigi bir yetiskine söylemeli, her sey kanit olmasi açisindan kaydedilmeli ve saklanmali, sosyal medya sitelerinin topluluk kurallari isletilerek sikayette bulunulmali. Acimasiz içerikler kabul edilmemeli, rahatsiz olunan hiçbir sey paylasilmamali."