Singapur, 69 IQ’ya sahip olduğu tespit edilen uyuşturucu kaçakçısının idam etti

Singapur, 69 IQ’ya sahip olduğu tespit edilen uyuşturucu kaçakçısının idam etti

Singapur, 69 IQ’ya sahip olduğu tespit edilen uyuşturucu kaçakçısının idam etti

Singapur’da zihinsel engelli olarak kabul edilen 69 IQ seviyesine sahip olduğu tespit edilen Nagaenthran Dharmalingam isimli uyuşturucu kaçakçısı, temyiz başvurusunun reddedilmesinin ardından idam edildi.

Singapur’da 2009 yılında uyluğuna bağlı yaklaşık 43 gram eroini Malezya’dan Singapur’a sokmaya çalışırken yakalanan Nagaenthran Dharmalingam isimli uyuşturucu kaçakçısı idam cezasına çarptırılmıştı. Malezyalı yetkililer ve insan hakları gruplarının girişimleri sonucu düşük IQ’su nedeniyle cezasının daha önce infazı durdurulan Dharmalingam’ın annesinin yaptığı son temyiz başvurusu dün mahkeme tarafından reddedilmesinin ardından bugün Dharmalingam idam edildi.

Mahkeme, Dharmalingam hakkında "yasaya uygun şekilde" hüküm verildiğini ve "yaklaşık 11 yıl boyunca temyiz haklarını ve yasa dahilindeki hemen hemen tüm diğer başvuru haklarını tükettiğini" aktardı.

Singapur İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Temyiz Mahkemesi, söz konusu suç davranışıyla ilişkili riskleri ve telafi edici faydaları tartarak, bunun bir suçlu aklın çalışması olduğunu tespit etti" denildi.

Sınırlı zihinsel kapasiteye sahip olduğu gerekçesiyle infazı ertelenmişti
Mahkeme daha önce Nagaenthran’ın aklı başında ve ne yaptığının farkında olduğuna hükmetmiş fakat geçtiğimiz sene başka bir mahkeme ise Nagaenthran’ın sınırlı zihinsel kapasiteye sahip olduğuna karar vermiş ve idam cezasını askıya almıştı.

IQ seviyesi 69 çıkmıştı
Bir tıp uzmanı tarafından IQ testine sokulan Nagaenthran’ın IQ’su zihinsel engelli kabul edilen 69 seviyesinde çıkmıştı. Singapur hükümeti ise, Nagaenthran’ın "eylemlerinin doğasını açıkça anladığını ve yaptığının doğruluğunu veya yanlışlığını yargılama duygusunu kaybetmediğini" ifade etmişti. Duruşması sırasında Dharmalingam başlangıçta uyuşturucuyu taşımaya zorlandığını ifade etmiş, ancak daha sonra suçu paraya ihtiyacı olduğu için işlediğini belirtmişti.

60 bin kişi dilekçe imzalamıştı
Uluslararası insan hakları hukuku uyarınca bir akıl hastasının infazının yasak olduğunu belirtmiş, 60 bin kişi dilekçe imzalamış ve Devlet Başkanı Halimah Yacob’tan Nagaenthran’ı affetmesini istemişti.

Singapur en katı uyuşturucu yasalarına sahip ülkelerden
Dünyanın en katı uyuşturucu yasalarına sahip ülke olarak bilinen Singapur’da, yasaya göre 15 gramdan fazla eroin taşırken yakalananlar ölüm cezasına çarptırılıyor. Ülkede, idam cezaları ise büyük ölçüde tartışmasız olarak kabul ediliyor.


Yurt Dünya 27.04.2022 21:29:52 0

İlginizi Çekebilir

1

Yüreğir'de yapımı tamamlanan aile sağlığı merkezi açıldı

2

İskenderun'da 4 ruhsatsız tabanca ele geçirildi

3

Hatay'da 6 düzensiz göçmen yakalandı

4

Muratpaşa Belediye Başkan adayı Manavoğlu, AESOB'u ziyaret etti

5

Hatay'da seçim güvenliği toplantısı yapıldı

6

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Adana'nın ilçelerinde partililerle buluştu:

7

Antalya'da izinsiz ve yetkisiz tıbbi işlem yapan bir kişi yakalandı

8

Antalya'da uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli yakalandı

9

Gülnar'da anaokulu öğrencileri fidan dikti

10

Türkiye'nin Gazze için hazırladığı 8'inci yardım gemisi Mersin'den uğurlandı