"Söğle peyniri" kuyularda lezzetleniyor

"Söğle peyniri" kuyularda lezzetleniyor

ANTALYA (AA) - Antalya'nin Elmali ilçesinde üretilen yöresel Sögle peyniri, kuyularda 4 ay kadar bekletildikten sonra sofralardaki yerini aliyor.

Bahar gelince 2 bin rakimli yaylalara göç eden çobanlarin tamamen dogal beslenen sürülerinden elde edilen keçi sütü, peynir yapimi için biriktiriliyor.

Sütlerin kaynatilip mayalanmasi sonucu olusan peynirler, rendeleme ve elle yapilan ufalama isleminden sonra tuzlanarak özel hazirlanan keçi derilerine basiliyor.

Içi peynir basili tutumlar, yaklasik 3 bin rakimli Kizlarsivrisi dagi eteklerindeki yüzyillar öncesinden kalma yaklasik 10 metre derinligindeki etrafi taslarla örülü kuyulara birakiliyor.

Tas kuyularda dört ay kadar bekletilen peynirler ekim veya kasim aylarinda kuyulardan çikartilarak satisa sunuluyor.

- Cografi isaret için çalisma yapiliyor

Elmali Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Müdürü Durmus Altan, yöresel lezzetler ve yöreye özgü üretilen ürünlerin tanitilmasi için çalistiklarini söyledi.

Bu ürünlerin gelecek nesillere aktarilmasi için bazi projeler yürüttüklerini aktaran Altan, bu çalismalar kapsaminda Sögle peynirinin de cografi isaret ve tescilinin yapilmasi için arastirmalarin sürdügünü bildirdi.

Sögle peynirinin sofraya gelisine kadar geçen süreci kayit altina almaya basladiklarini anlatan Altan, "Peynirin tarihi ve dogal bir tat oldugunu belgelemeye çalisiyoruz. Bu islemlerin ardindan Sögle peynirinin hak ettigi degeri kazanacagina inaniyorum. Insallah halkimiz bu dogal üretimi devam ettirir, bu güzel lezzet bozulmadan geçmisten bugüne geldigi gibi, gelecek nesillere de aktarilir." diye konustu.

- "Tadi ve aromasi farkli"

Peynire adini veren Sögle Mahallesi'nde çobanlik yapan Cemal Alkaya, sögle peynirinin hiçbir katki maddesi kullanilmadan, sadece yörede dogal ortaminda yetisen otlardan beslenen keçilerden elde edilen sütlerle yapildigini anlatti.

Peynirleri dinlenmesi için tas kuyulara biraktiklarini belirten Alkaya, "Peynir derilerde bekletilirken tat ve aromasi olusuyor. Süt sagildiktan sonra bu peynir sofraya gelene kadar yaklasik belirli bir süre geçiyor. Sögle peyniri, tadi ve aromasiyla diger peynirlerden rahatlikla ayirt ediliyor. Peynire yogun bir talep var. Türkiye'nin birçok yerine gönderiyoruz." dedi.



Spor 1.07.2020 12:46:39 0

İlginizi Çekebilir

1

Atakaş Hatayspor'un Erzurum'daki hazırlıkları devam ediyor

2

Alanyaspor'da teknik heyet ve futbolcular, sağlık kontrolünden geçti

3

Yazdıkları mektuplar milli futbolcularca paylaşılan çocuklar duygularını anlattı

4

Atakaş Hatayspor'un Erzurum kampı başladı

5

Mersin'de düzenlenen "Deniz ve Güneş Festivali" sona erdi

6

Alanyaspor, yeni sezon hazırlıklarına başladı

7

Burdur'da İşitme Engelliler Türkiye Hentbol Şampiyonası düzenlendi

8

Erdemli'de mahalleler arası futbol turnuvası başladı

9

Hatayspor'da kulüp başkanlığına Levent Mıstıkoğlu getirildi

10

Mersin'de spor okulları törenle hizmete girdi