Tarih: 17.10.2020 11:31

Sokak köpekleri, hassas burunlarını kayıpları bulmak için kullanacak

Facebook Twitter Linked-in

ISTANBUL (AA) - ANDAÇ HONGUR - Köpek Egitmenleri Derneginin sosyal sorumluluk projesi kapsaminda sokaga terk edilen veya sokaktan sahiplenilen köpekler, koku takibi egitimiyle hem yeteneklerini kesfediyor hem de kayip canlilari bulmak için insanlara yardimci oluyor.

Sokaktan sahiplenilen "Kahve" ile sokakta ölmek üzereyken bulunan "Bal" da egitim alarak yeniden hayata tutundu ve insanlar için arama kurtarmada çalismaya basladi.

Insanlarla iliski kurmakta zorlanan Kahve'nin hayati, sahiplenilmesiyle degisti. Sahibinin destegiyle Köpek Egitmenleri Dernegince verilen egitimle önce rehabilite edilen Kahve, daha sonra koku takibi egitimine basladi. Kahve artik kaybolan birinin esyasindaki kokuyu ve onun izlerini takip ederek kayip kisinin bulunmasi için yardimci olmaya neredeyse hazir.

Köpek Egitmenleri Dernegi Baskani Göktan Eker tarafindan yolun ortasinda bir deri bir kemik haldeyken bulunan Pitbull melezi Bal da koku takibi egitimine devam ediyor. Onu terk eden insanlar olsa da Bal, hassas burnunu kaybolan insanlar ve canlilar için kullanacagi günlere hazirlaniyor.

Kahve ve Bal, sokaga veya barinaklara terk edilen köpeklerin, insan hayatina dokunabileceginin örnekleri. Onlar gibi binlerce yetenekli köpegin de motivasyon kaynagi olan ikili, sans verilince kayip insanlari ve kayip canlilari bulabilmek için nasil canla basla çaba göstereceklerini gösteriyor.

Köpek Egitmenleri Dernegi Baskani Göktan Eker, AA muhabirinin sorularini yanitlarken, 2015'te köpek egitiminin, egitmenlerinin standartlarini olusturmak ve uluslararasi bazi sertifikasyon sistemleri olusturmak amaciyla kurulan dernegin, 2018'de Köpek Irklari ve Kinoloji Federasyonuna üye olarak Uluslararasi Kinoloji Federasyonu (FCI) standartlarina uygun çalismaya basladigini anlatti.

Köpek egitiminin (kinoloji) örgün egitim sisteminde olmasi ve köpek egitmenligi mesleginin bilimsel altyapida ilerlemesi gerektigini dile getiren Eker, "Öncelikli olarak köpeklerin sokaklara düsmesini engellemek, köpek almayi ve bakmayi bir disiplin haline getirmek, meslek olarak egitmenlerini bilimsel bir egitimden geçirmek, mevcut sokak köpeklerini ve terk edilmis köpekleri egiterek topluma ve sosyal hayata kazandirmayi hedefliyoruz." diye konustu.

Dernekte insan kaynaklari egitimi ve sosyal sorumluluk projeleri yürüttüklerini dile getiren Eker, sunlari söyledi:

"Sosyal sorumluluk projelerimizin ana konusu sokak köpekleri. Sokak köpeklerinin ülkemizde bu kadar kontrolsüz sekilde artmasinin sebeplerinin, köpek sahiplerinin köpekleriyle dogru iliski içerisinde olmamasi, egitim konusunda yeterli standardin olusmamasi, köpeklerinden memnun olmayan insanlarin köpeklerini sokaga birakmasi oldugunu düsünüyoruz. Bunun yani sira köpek sahibi olmak, marketten bir sey almak gibi çok kolay. Yeterli ehliyet ve yetenege sahip olup olmadigi kesinlikle arastirilmiyor. Dernek bünyemizde sokak köpeklerinin rehabilitasyonu, egitimi, insan kurtarma amaçli olarak da yönlendirilmesi ve kontrolsüz artis sorununun çözülmesi amaciyla yetkili kurum veya kuruluslara danismanlik veriyoruz. Sokaklara veya barinaklari birakilmis binlerce köpek var. Bu köpeklerin büyük kismi da çok yetenekli. Bir konuya kanalize edildiklerinde içlerinden büyük bir cevher çikiyor. Biz sokak köpeklerine acima duygusuyla degil, aldiklari egitimlerden dolayi saygiyla bakilmasini istiyoruz. Sokaga terk edilmis veya sokaktan sahiplenilmis köpekleri, barinaklara terk edilmis köpekleri yetenekleri ölçüsünde ayristirip özellikle insan hayatini kurtarma asamasinda egitimlerini saglayip projede degerlendirmeye çalisiyoruz."

Eker, istatistiklere bakildiginda neredeyse birkaç dakikada bir kayip ihbari yapildigini ve en fazla kadin, çocuk ve yaslilarin magdur oldugunu belirterek, "Köpeklerin burnu insandan yüzlerce kat daha iyi koku aliyor. Köpeklere verdigimiz egitimin niteligi koku takibi. Köpekler kayip insanlarin esyalarindaki kokuyu alarak, onlarin ayak bastiklari yerlerden ilerleyerek bulunduklari yeri arama kurtarma ekiplerine gösteriyor. Projemiz, sokaklarda ve barinaklardaki hayvanlarin sosyal ve ekonomik hayata adaptasyonunu içeriyor. Bu sorun agirlikli olarak belediyelerin ve hayvanseverlerin sirtinda. Egitim faaliyetlerimizi ülke çapinda yayginlastirip hem belediyelerin hayvanseverlerin sirtindaki bu yükü azaltmayi hedefliyoruz." ifadelerini kullandi.

Arama kurtarma operasyonlari için köpeklerin bir egitim sürecinden geçmesi ve sinavlara girerek belgelendirilmesi gerektigini vurgulayan Eker, "Dernek olarak biz birkaç seviye sinav organizasyonu hazirladik. Bir de uluslararasi sertifikasyon sinavimiz var. Buraya da yurt disindan hakemlerimiz geliyor. Sinavda basarili olan arkadaslarimiz da köpekleriyle birlikte gönüllü veya görevli olarak arama kurtarma görevlerinde yer alacaklar. 'Yasa ve yasat, köpeginiz bir kahraman olabilir' sloganiyla yola çiktik." dedi.

- "Barinaktaki arkadaslari için de örnek olacaklar"

Köpek Egitmenleri Dernegi Baskani Göktan Eker, sokaktan sahiplenilen, insanlarla iletisimi zayif ama çok yetenekli Kahve'yi önce rehabilite edip ardindan koku egitimi verildigini belirterek, sunlari söyledi:

"Sadece sokaktan sahiplenip yemegini, saglik ihtiyaçlari karsilamak yetmiyor onlara bir de nitelik, özgüven, kisilik kazandirmak gerekiyor. Böyle köpeklerin kaybolan insanlarin bulunmasinda topluma çok büyük faydasi olacagini ayni zamanda barinaktaki arkadaslari için de örnek olacagini düsünüyoruz. Koku takibi köpeklerinin egitimi bolca sabir gerektiren bir süreç. Profesyonel bir seviyeye gelmeleri 6 ayla 1 yil arasinda sürüyor. Köpekler bu etkinlikten çok mutlu oluyor. Belki köpek arama kurtarma seviyesine gelemeyecek ama davranis rehabilitasyonunda ve köpegin mutlu olmasinda, fiziki ve zihinsel aktivasyonda sahiplerinin de dogal ortamda bazi aktiviteleri yapmasinda da faydali. Daha yetenekli olanlar belki arama kurtarmaya dogru ilerleyecek, yetenegi yoksa bile hem köpegi hem sahibini gerçekten mutlu eden bir egitim bransi."

Egitimin ayni zamanda köpeklerin avlanma güdüsünü artirdiginin altini çizen Eker, "Avlanma güdüsü köpeklerin kavgacilik, ürkeklik gibi aliskanliklarini veya istenmeyen davranislarini ortadan kaldiran bir güdü. Bu güdünün yükseltilmesi özgüven, kendinden daha emin davranislar, sosyal hayata uyumu sagliyor." dedi.

- "Insan ve diger canlilari kurtarma açisindan egitilmesini saglamak istiyoruz"

Eker, Türkiye'nin degisik yerlerinden konuyla ilgilenen egitmenlere yönelik workshop düzenlediklerini, ilerleyen günlerde sinavlar yapilacagini dile getirerek, sözlerini söyle tamamladi:

"Yerel yönetimlerin ve hayvanseverlerin bu konuya ilgisini çekmek istiyoruz. Köpeklerin insan ve diger canlilari kurtarma açisindan egitilmesini saglamak istiyoruz. Koku takibi egitimlerinin bir bölümü kaybolan insanlari, bir bölümü kaybolan hayvanlari da kurtarmayi içeriyor. Önümüzdeki dönemde bununla ilgili çalismalar da yapacagiz. Kedisi, köpegi, evcil hayvani kaybolan insanlarin bu yaralarina tedavi etme anlaminda her türlü isbirligine açigiz. Hayirsever isadamlarindan, kurumlardan bu konuyla ilgili destek bekliyoruz. Koku takibi köpekleri hem meskun hem gayrimeskun mahalde görev yapabiliyorlar."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —