Son teknoloji robot süpürgelerin asırlık rakibi direniyor

Son teknoloji robot süpürgelerin asırlık rakibi direniyor

Son teknoloji robot süpürgelerin asırlık rakibi direniyor

Sivas’ta ustaların bin bir emekle yaptığı el süpürgeleri, günümüzde ki son teknoloji temizlik robotlarına karşı direniyor.
Geçmişte ‘İstanbul süpürgesi’ olarak bilinen ve bir zamanların popüler temizlik ürünü olan el süpürgeleri günümüzde çıkan teknolojik robotlarla popülerliğini yitirdi. Genellikle kırsal mahallelerde yaşayanların tercih ettiği el yapımı süpürgeler, sağlamlığı bakımından makine süpürgelerin yerine hala kullanılmakta. Talebin azalmasıyla birlikte, el süpürgesi üreten atölyeler de bir bir kapanırken Sivas’ın süpürge ustalarından bazıları teknolojiye direnmeye devam ediyor.

“Robotla kapının önünü süpüremezsin”
Ot süpürge ustası Mahir Toraman, ot süpürgesinin teknolojiye direndiğini söyleyerek, “Yaptığımız meslek eskiden çok iyiydi ama şimdi tarih oldu. Eskiden bulunmaz bir temizlik malzemesiydi. Eskiden adı İstanbul süpürgesiydi ve o zamanlar lükstü. Şimdi bu süpürgeyi benimsemiyorlar. Fakat bunun yapımı ve emeği çok ağır. Emeğine göre fiyat biçilmez. Günümüzde ki robot süpürgelerin yeri ayrı bunun yeri ayrı. Robotla kapının önünü süpüremezsin fakat bu her zeminde kullanılıyor. Son teknoloji robotlara göre bulunmaz bir nimet. Talep çok az, bu süpürgeyi genellikle garibanlar kullanıyor. Fakat bu süpürgenin tarihi bitmez” dedi.


Güncel 12.04.2023 11:45:36 0

İlginizi Çekebilir

1

Okul sporları dart il birinciliği müsabakaları tamamlandı

2

Adana'da sığır balıkçılı beslenirken görüntülendi

3

Yapay tatlandırıcılar alzaymırı tetikliyor

4

Arzum'da üst düzey atama

5

Antalya'da "Müzikal Rönesans" konseri sanatseverlerle buluştu

6

Glokom hastalığı erken tanı ile durdurulabiliyor

7

Davraz Kayak Merkezi, Ramazan Bayramı'nda ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor

8

Genç onkologlar Antalya'da "2. Ulusal Onkoloji Fellow Kongresi"nde buluşacak

9

"Küçük Sesler Büyük Adımlar" projesi için işbirliği protokolü imzalandı

10

Trafik kazasında ağır yaralanan boksör azmiyle ringlere döndü