St. Simon Manastırı'nda 60 yıl sonra yeniden tarihe ışık tutuluyor

St. Simon Manastırı

St. Simon Manastırı'nda 60 yıl sonra yeniden tarihe ışık tutuluyor

HATAY (AA) - LALE KÖKLÜ - Hatay'in Defne ile Samandag ilçeleri sinirinda yer alan St. Simon Manastiri, yaklasik 60 yil sonra yeniden baslatilan kazi ve restorasyon çalismalariyla turizme kazandiriliyor.

Aknehir Mahallesi yakinlarinda yaklasik 480 rakimli tepede 6. yüzyilda kuruldugu bilinen manastir, kentin inanç turizminde önemli yer tutuyor.

Erken Hristiyanlik hac merkezi olarak kabul edilen ve "Stilitler Tarikati"nin kurucusu Antakyali St. Simon tarafindan dini egitimler verilmek üzere kurulan manastir, 1930 ve 1960 yillarindan sonra üçüncü kez kurtarma kazilari ve restorasyon çalismalarina ev sahipligi yapiyor.

Hatay Arkeoloji Müzesi tarafindan baslatilan kazi çalismalariyla, manastirda kilise tabaninda bulunan üzerinde cam tesseralarin yer aldigi hayvan betimlemelerinden olusan mozaikler gün yüzüne çikariliyor.

Bazi bölümleri deprem gibi çesitli nedenlerle tahrip olan manastirin mimari taslari da restore edilmek üzere numaralandiriliyor.

Yaklasik 15 kisilik ekiple çalisma yapilan 20 dönümlük kazi alaninda, manastirin içerisindeki kilise, vaftizhane, sarniç ve diger mimari kalintilarin ortaya çikarilmasi ve bölgenin turizme kazandirilmasi amaçlaniyor.

- "Tüm bölümleri ziyarete açilacak"

Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayse Ersoy, AA muhabirine yaptigi açiklamada, kadim kentte geçmisten bugüne kadar dinler, inançlar ve kültürlerin kaynastigini söyledi.

St. Simon Manastiri'nin da kentteki zenginliklerden biri oldugunu ve buradaki ilk kaziyi 1930'larda Fransizlarin yaptigini anlatan Ersoy, ikinci kazinin da 1960'li yillarda Gürcüler tarafindan gerçeklestirildigini dile getirdi.

Ersoy, aradan geçen 60 yilin ardindan manastirin gün yüzüne çikarilmasi için Hatay Arkeoloji Müzesi olarak kollari sivadiklarini belirterek söyle konustu:

"Buradaki kültürel varligi gelecek kusaklara aktarmak için yeni bir kazi yapiyoruz. Burasi yillar içerisinde geçirdigi büyük depremlerle ve zamana yenik düsmesiyle bütün duvarlardaki kesme yapi taslari hep yikilmis. Alanda bir düzenleme yapilacak, 3D lazer taramasi, mozaiklerde de saglamlastirma yapildi. Bizim mozagimizi degerli kilan bir nokta da mozaiklerde çok yogun cam tessera kullanilmis olmasi ama maalesef zemine çok yakin oldugu için tahrip olmus. Bir tane de yazit var, yazitta 'Bu güzel alani tamir ettirdik.' diye yaziyor, tarihlendirme açisindan önemli bir buluntu. Insallah 2021 yilinda vaftizhanede bir kazi yapmayi düsünüyoruz çünkü orasi hiç açilmamis önemli bir alan. Kazilarimiz sürecek ve restorasyon tamamlaninca bu önemli inanç merkezi manastirin tüm bölümleri ziyarete açilacak."

- "Hiristiyanligin ilk hac merkezlerinden biri"

Ersoy, manastir ve kurucusu St. Simon hakkinda da bilgiler vererek sunlari kaydetti:

"St. Simon Manastiri, Hiristiyanligin ilk hac merkezlerinden biri. St. Simon Hatay'da doguyor, milattan sonra 530 yillarinda Hatay'da büyük bir deprem oluyor ve ailesini kaybediyor. Bunun üzerine kendini dine veriyor. Burada 480 rakimli dagin tepesine gelip tanriya yakin olmak için kendini inzivaya çekiyor ve kayaya oyulmus bir sütunun tepesinde 40 yil kalarak tamamen tanri ile bütünlesiyor, sifa dagitip dini vaazlar veriyor. Böylece ünü yayilinca akin akin tüm dünyadan ve Anadolu'dan insanlar manastira geliyor ve Stilitler Tarikati kuruluyor. Stilitler Tarikati yani 'Terk-i Dünya Tarikati'nin kurucusu St. Simon kabul ediliyor."



Güncel 26.11.2020 11:38:03 0

İlginizi Çekebilir

1

Bisiklet kazasında bir kişi yaşamını yitirdi

2

Osmaniye’de 6 kaçak göçmen yakalandı

3

Osmaniye’de din görevlilerine camide içerisinde saldırı

4

Osmaniye’de yasa dışı bahis paylaşımı yapan şüpheli tutuklandı

5

Kadirli Ak Parti İlçe Başkanlığı’na Mustafa Gök Seçildi

6

Ersin Aka Göz Yaşlarıarasında Toprağa Verildi

7

Osmaniye’de öğretmenler günü etkinliği

8

Osmaniye’de bıçaklı kavga:1 ölü, 1 yaralı

9

Ak Parti Sünnet Ettirilen 50 Çocuk İçin Eğlence Düzenledi

10

Ersin Aka, kalleş saldırıda yaşamını yitirdi