Tarih öğretmeninden “Mübadil Sözlüğü”

Tarih öğretmeninden “Mübadil Sözlüğü”

Tarih öğretmeninden “Mübadil Sözlüğü”

Mübadele sonrası Samsun’a yerleşen vatandaşların kendine özgü kelimeleri bir tarih öğretmeni tarafından derlenerek “Mübadil Sözlüğü”nde toplandı.
Samsun’da tarih öğretmeni Muhammed Kaya, Vezirköprü ilçesinde mübadil köylerindeki yaşlılarla görüşmeler yaptı. Atalardan kalan bir hatıra olan kelimelerin yaşatılması için çaba gösteren Kaya, 2 yıl süren bir çalışma ile 750 kelimeyi bir araya getirdi.
Muhammet Kaya, “Selanik vilayetinin Drama Sancağı’na bağlı Sarışaban kazasının Çağlayık köyünden gelme mübadiller dil özelliklerini koruyorlar. Samsun’da yerleştirildikleri köylerden bir tanesi de Vezirköprü ilçesindeki Aydoğdu Mahallesi. Selanik’ten gelen son çınarların vefat etmesi üzerine mübadiller kendilerine özgü kelimeleri yaşatmaya devam ediyor. Geçmişe dönük yaptığım araştırmalar ve mübadil kimliğini korumak adına yaptığı kültürel çalışmalar beni daha da fazlasını yapmaya yönlendirdi. Selanik’ten ve atalardan geriye kalan bir hatıra olan bu kelimelerin yeni nesillere aktarılmasına bende katkı vermek istedim. Bu çalışmamda Aydoğdu Mahallesi’ndeki yaşlılarla yaptığım görüşmeler ile bir ‘Mübadil Sözlüğü’ hazırladım” dedi.
Sözlükte yer alan bazı kelimelerse şöyle: "Dövmek: Canı çekmek, Durlaycak: Kirli kap eşya, Dumağı tutmak: Nezle olmak, Davluşmak: Dağılmak."
Geçen sene de mübadil dedelere ilişkin fotoğraf sergisi açan Kaya yaptığı çalışmalar ile takdir topladı.


Güncel 17.09.2020 12:21:30 0

İlginizi Çekebilir

1

Setur Marinaları Boot Düsseldorf 2026 Fuarı'nda yerini aldı

2

Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Kahveci, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı

3

Solmaz, lojistik sektörüne yönelik teknoloji ve yapay zeka uygulamalarını tanıttı

4

Nil Venditti ve Jess Gillam İDSO DenizBank Konserleri'nde buluşacak

5

NetWork'ten "Büyük Kış İndirimi" kampanyası

6

Burdur'da şap hastalığında hayvanların ağız yaralarını iyileştiren bitkisel ürün geliştirildi

7

Mersin Anamur'da dolu tarım alanlarına zarar verdi

8

Silifke'de müstakil evde çıkan yangın söndürüldü

9

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Debgici, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı

10

Şef Giuseppe Mengoli ve piyanist Cem Babacan İDSO DenizBank konserinde buluşacak