Tarih: 30.11.2020 12:47

Tarihi "düğmeli okul binası" turizme kazandırılıyor

Facebook Twitter Linked-in

ANTALYA (AA) - MUSTAFA HATIPOGLU - Antalya'nin Akseki ilçesinde 1926'da "dügmeli ev" teknigiyle insa edilen tarihi okul, restorasyon çalismalariyla turizme kazandiriliyor.

???????Belenalan Mahallesi'nde 94 yil önce yöreye özgü mimari teknigi olan "dügmeli ev" biçiminde insa edilen ve yillarca okul olarak hizmet veren iki katli bina, bir süre dokuma fabrikasi olarak da kullanildi.

Iki siniftan olusan, içinde atölye, müze ve okuma salonu bulunan tarihi okul, Antalya Kültür Varliklari Koruma Bölge Kurulunca 2011'de "Korunmasi Gerekli Tasinmaz Kültür Varligi" olarak tescil edildi.

Turizme kazandirilmasi planlanan uzun süredir atil durumdaki okulun restorasyon çalismalari basladi.

- Aslina uygun malzemelerle restore ediliyor

Akseki Belediye Baskani Ibrahim Özkan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, okulun çürüyen ve kirilan ahsap aksamlarinin onariminin basladigini söyledi.

Onarilamayacak durumda olan kisimlarin ise aslina uygun özgün malzemeyle restore edildigini anlatan Özkan, kiremitlerini de aslina uygun sekilde yenilediklerini dile getirdi.

Özkan, tescilli yapinin duvarlarindaki eksilen taslarin ve bozulan hatillarin bakim ve onarimina baslayacaklarini ifade etti.

Kirilan kapi ve pencerelerini orijinaline uygun malzemeyle yapip, siva ve badana islemi uygulanacagini vurgulayan Özkan, sunlari kaydetti:

"Ilçemizin tarihi dokusunu, tarihi yapilarini kültür turizmine kazandirmak için çalisiyoruz. Akseki'de tescil edilen, yikilmaya yüz tutmus tüm bina ve evlerin restore edilmesi için çalisiyoruz. Ilk çaglardan itibaren yerlesim alani olarak kullanilan Akseki'de günümüze kadar kalabilen tarihi yapilarin korunabilmesine yönelik önemli projeleri hayata geçiriyoruz."

- "Bu okuldan basarili is insanlari mezun oldu"

Akseki Belenalan Mahalle Muhtari Hatice Kiymet Uz, mahallelerinin köklü bir tarihe sahip oldugunu, okulun yeniden ayaga kaldirilacak olmasindan mutluluk duyduklarini kaydetti.

Bu okuldan mezun oldugunu aktaran Uz, "Eskiden bir metre kar yagardi. Küreklerle kardan kapanan yollari açarak okulumuza gelirdik. Diger köylerden buraya okumak için gelen ögrencilerle körebe, mendil saklama gibi oyunlar oynardik." diye hatiralarini anlatti.

Uz, okuldan mezun olan bazi ögrencilerin Ankara, Istanbul ve Izmir'de basarili insanlar oldugunu, mahalleye birçok eser kazandirdiklarini söyledi.

Belenalan Okulu'ndan mezun olan 91 yasindaki Mediha Uz ise okulda eskiden 40-50 civarinda çocugun ayni anda okudugunu, bazi ögrencilerin kilometrelerce karda yürüyerek okula ulastiklarini dile getirdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —