Tarihin doğayla bütünleştiği antik kent: Patara

Tarihin doğayla bütünleştiği antik kent: Patara

Tarihin doğayla bütünleştiği antik kent: Patara

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇIN - Patara Antik Kenti Kazi Baskani Prof. Dr. Havva Iskan Isik, Patara'nin "mücevher gibi bir kent" oldugunu belirterek "Patara'ya gelenler tarihi, dogayi, muazzam büyüklükteki yapilari, essiz bir kumsali, o kumsala analik eden caretta carettalari, benzersiz güzellikteki kum zambaklarini bir arada görme sansina sahipler." dedi.

Isik, AA muhabirine, Patara'nin Türkiye'nin en önemli antik kentlerinden biri oldugunu söyledi. Patara'nin Likya'dan Antik Roma'ya, Osmanli'ya kadar çok az kesintiyle devam eden bir tarih sarmali içerisinde olduguna isaret eden Isik, kentin adeta medeniyetlerin besigi oldugunu aktardi.

Türkiye'de ve dünyada bu standartlarda çok az sayida antik bulundugunu anlatan Isik, söyle devam etti:

"Patara, deniz feneri, tarihi meclisi, hamamlari, telsiz, telgraf istasyonu, antik tiyatrosu, yol kilavuz aniti gibi önemli eserleriyle mücevher gibi bir kent. Patara'da yapilan kazilarla ile Likya Birligi'ne iliskin birçok önemli bilgi de edindik. Gelinen noktada Patara kazilarindaki çalismalar ve bu kazidan yetisen bilim insanlarinin baska kazilarda yapmis oldugu çalismalar ortaya çikardi ki biz milattan önce 8. bin yila kadar inen bir kültüre geri bakabiliyoruz. Bu deyim yerindeyse tarihi yeniden yazmaktir."

- "Dogal degerlerimizle de UNESCO listesine girme azmindeyiz"

Kadim tarihiyle neredeyse tamami ayakta duran muazzam yapi kalintilarinin yani sira dogal zenginligin Patara'yi önemli kildigini belirten Isik, hem bitkiler hem de hayvanlar açisindan tanimsiz degerde bir cografyanin içinde bulunuldugunu ifade ederek sunlari kaydetti:

"Patara kumsali basli basina fenomendir. Kum tepeleri basli basina bir güzelliktir. Adi bizimle özdeslesen caretta carettalar, Patara'nin kum zambaklari, hepsi bir degerdir. Dolayisiyla bizim kisa bir sürede hazirlamayi umut ettigim UNESCO Dünya Miras Kalici Listesi'ne girme programimiz için tek kriter tarih ve kültürel miras olmayacaktir. Dogal degerlerimizle de bu listeye girme azmindeyiz. Patara'ya gelenler tarihi dogayi, muazzam büyüklükteki yapilari, essiz bir kumsali, o kumsala analik eden caretta carettalari, benzersiz güzellikteki kum zambaklarini bir arada görme sansina sahipler."







Yurt Dünya 23.09.2020 12:18:01 0

İlginizi Çekebilir

1

Kahramanmaraş'ta LGS sınavında tam puan alan öğrenciler ödüllendirildi

2

Adana'da inşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

3

Kahramanmaraş'ta çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

4

Kahramanmaraş'ta ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

5

Antalya'da uyuşturucu operasyonunda 89 şüpheli gözaltına alındı

6

Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleriyle Guinness Rekorlar Kitabı’na başvuruldu

7

Oğlunun KKTC'de öldüğü haberini alan Adana'daki babası kalp krizinden yaşamını yitirdi

8

Kahramanmaraş'ta tarlaya devrilen otomobildeki 1 kişi öldü, 4 kişi yaralandı

9

Kahramanmaraş'ta çıkan anız yangını makilik alana sıçradı

10

ATSO ve KEMİAD'tan Kemer'de sürdürülebilir turizm için protokol