ADANA (AA) - ÖMER FANSA - Adana'da, mevsimlik tarim isçilerinin, basta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini olmak üzere çesitli hastaliklardan korunmasi amaciyla, aralarindan "öncü" olarak belirlenen kadinlara saglik okuryazarligi egitimi veriliyor.
Valilik bünyesinde kurulan Mevsimlik Tarim Isçileri Bürosu, Çukurova Kalkinma Ajansinin destegiyle, mevsimlik tarim isçilerinin sagliginin ve gida tedarik zincirinin korunmasi amaciyla proje hazirladi.
Projede, Seyhan, Yüregir, Karatas ve Yumurtalik ilçelerinde çadir alanlarinda kalan tarim isçilerinin basta Kovid-19 olmak üzere saglik sorunlari yasamalari durumunda basvurabilmeleri için, aralarindan "öncü" kadinlar belirlendi.
Çadir alanlarina giden görevliler, "saglik elçisi" olacak kadinlari, basta sosyal mesafe, dogru el yikama teknikleri gibi konularda bilgilendiriyor. Bu kapsamda kadinlara, saglik okuryazarligi egitimi veriliyor.
Belirlenen kadinlar, sorumlu olduklari çadirlarda kalan ailelerin herhangi bir saglik sorunu yasamasi durumunda, sahada basvurabilecekleri ilk merci olacak. Saglik kurumlari da isçilerin sagligina iliskin ilk bilgileri bu kadinlardan alacak.
Proje kapsaminda, 60 kadinin "saglik elçisi" olarak belirlenmesi hedefleniyor.
Proje danismani Ebru Aysan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, neredeyse yilin 12 ayi tarim yapilan Adana'da yaklasik 15 bin aktif mevsimlik tarim isçisi bulundugunu söyledi.
Çadir alanlarinin görevliler tarafindan belirli araliklarla dezenfekte edildigini belirten Aysan, görevlilerin çadir sakinlerine salgin hakkinda brosürler dagittigini, ulastiklari herkese sosyal mesafe, el yikama gibi konulari anlattigini dile getirdi.
Sahadaki isçilerin yasadiklari alanda saglik konusunda kolaylikla ulasabilecegi, sorunlari üst makama aktarabilecek bir araciya ihtiyaç duyuldugunu ifade eden Aysan, "Çadir bölgeleri saglik kurumlarina uzak oldugundan kendi içlerinde öncü kadinlar belirledik. Saglik konusunda sikinti yasayan isçilerin, ilk olarak kendi bölgelerindeki bu kadinlara ulasmalarini hedefliyoruz." dedi.
- Öncü kadinlarda ates ölçer olacak
Aysan, kadinlara, öncelikle Kovid-19 olmak üzere genel olarak saglik alaninda kapsamli bir egitim vereceklerini belirtti.
Bu kadinlarda sürekli olarak ates ölçer olacagini dile getiren Aysan, "Kadinlardan belirledigimiz 'saglik elçileri' sahada bizim gözümüz kulagimiz olacak. Salgin bittikten sonra da mobil ekip o gün buraya gelemese bile, biz sahayla ilgili verileri kendilerinden alabilecegiz." ifadelerini kullandi.
Aysan, çalismalarina destek veren Vali Mahmut Demirtas ve tüm yetkililere tesekkür etti.
- Öncü kadinlar
Belirlenen kadinlardan Gülçin Isik da görevlilerin kendisini sorumlu olduklari isçilerin saglik durumlarini takip etmesi için bilgilendirdigini söyledi.
Isik, "Bize salgin hakkinda bilgi verildi. Isçilerin saglik durumlarini kontrol edecegim. Yaslilarin kendilerini izole etmelerini saglayacagim. Bu sekilde konularin gelip anlatilmasi insanlara yalniz olmadiklarini hissettiriyor." dedi.
Hatun Memis de görevini en iyi sekilde yerine getirmeye çalisacagini kaydetti.