Tazelenme Üniversitesi öğrencileri psikolojik ilk yardım eğitiminde bir araya geldi

Tazelenme Üniversitesi öğrencileri psikolojik ilk yardım eğitiminde bir araya geldi

Tazelenme Üniversitesi öğrencileri psikolojik ilk yardım eğitiminde bir araya geldi

Anadolu Üniversitesi Kuşaklararası Dayanışma Kulübü ve Tazelenme Üniversitesi iş birliği ile “Psikolojik İlk Yardımı Eğitimi” Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi Salon Anadolu’da düzenlendi.
Türk Psikologlar Derneği Eskişehir Şubesi Travma Birimi Sorumluları Uzman Psikolog Esra Kirez Çifci ve Uzman Psikolog Özgür Özgey tarafından verilen eğitime Tazelenme Üniversitesi Anadolu Kampüsü Kurucu Koordinatörü Doç. Dr. Emre Birinci’nin yanı sıra çok sayıda öğrenci katılım gösterdi.

“Her çocuk afet sürecini farklı bir açıdan deneyimliyor”
Eğitimde psikolojik ilk yardım ve afet durumlarında stresle baş etme konulu sunumlar gerçekleştiren Uzman Psikolog Esra Kirez Çifci, herkesin psikolojik ilk yardım yapabileceğini fakat dikkat edilmesi gereken hususlar bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Psikolojik ilk yardım yapmak için psikolog, sosyal çalışmacı ya da doktor olmanıza gerek yok. Hepimiz psikolojik ilk yardım yapabiliriz ancak unutmamız gerekiyor ki biz, olayı analiz etmek ve tedavi etmekle yükümlü değiliz. Psikolojik ilk yardımda sadece sorun ve ihtiyaç analizi yapılarak bireylerin kendi ihtiyaçlarını giderebilmesi sağlanmalıdır.”

"Afet durumları çocukların kontrol kayıpları yaşamalarına neden olur"
Zorlu yaşam olaylarında çocuklarla iletişim kurmaya yönelik bir sunum gerçekleştiren Uzman Psikolog Özgür Özgey ise çocukların kırılgan grupların başında geldiğini belirterek “Zorlu yaşam olayları çocukların dünyanın güvenilir bir yer olduğu hislerini sarsar, dengeli ve emniyetli olduğuna dair inançlarına zarar verir. Afet durumları çocukların kontrol kayıpları yaşamalarına neden olur çünkü afet öncesinde var olan rutinlerini ve bir sonraki aşamada neler olacağını bilme yetileriyle birlikte kontrol hissini kaybederler. Bu anlamda çocukların afet durumlarında verdikleri tepkiler yaşlarına, gelişim dönemlerine ve nasıl bir sürece maruz kaldıklarına göre değişim gösteriyor. Maruz kalma süreci farklılaştığı gibi afet deneyimleri de oldukça farklı, bunları göz ardı etmeden çocukla iletişim kurmak gerekiyor” dedi.


Sağlık 6.04.2023 15:43:34 0

İlginizi Çekebilir

1

"Verilemeyen inatçı kiloların sebebi böbrek üstü bezleriniz olabilir" uyarısı

2

Türkiye'de her yıl 200 bin kişi kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor

3

Antalya'da düzenlenen 16. Ulusal Endoüroloji Kongresi başladı

4

TPRECD'in "16. Plastik Cerrahi Asistan Okulu" Antalya'da başladı

5

Adana'da kazada ölen anneden sezaryenle alınan bebeğin sağlık durumu iyiye gidiyor

6

Mezitli Devlet Hastanesinin inşası sürüyor

7

15. Uluslararası Psikofarmakoloji Kongresi Antalya'da başladı

8

İki yıldır yeme içme güçlüğü yaşayan hasta Kahramanmaraş'ta sağlığına kavuştu

9

Gelişen teknoloji mamografi cihazlarındaki konforu da artırdı

10

Meme kanserinin tanısından tedavisine tüm işlemler tek merkezde toplandı