Tersine göçün başladığı dağ köyünde şimdi de ihracat sevinci

Tersine göçün başladığı dağ köyünde şimdi de ihracat sevinci

Tersine göçün başladığı dağ köyünde şimdi de ihracat sevinci

KAHRAMANMARAS (AA) - ISMAIL HAKKI DEMIR - Kahramanmaras'in Türkoglu ilçesi kirsal mahallelerinde devlet destegiyle modern çilek üretimine baslayan çiftçiler, önce kentten köye göçü sagladi simdi de ihracatin kapilarini araladi.

Ilçe merkezine 30 kilometre uzakliktaki Kaledibi ve Muratçakiroglu mahallelerinde yasayan birçok kisi, issizlik nedeniyle yaklasik 15 yil önce kent merkezine ve çesitli illere göç etti. Tarim ve Orman Il Müdürlügünde görevli ziraat mühendislerinin 2006 yilindan itibaren bölgede yaptigi bilgilendirme egitimleriyle, mahalle sakinleri çilek üretimine basladi. Fide ve damlama sulama destegiyle üretimin her yil arttigi bölge dikkatleri üzerine çekti.

Is bulmak amaciyla çevre illere göç eden yaklasik 200 aile çilek üretiminin olumlu yansimalari ve istihdam artisinin sonucu baba ocagina döndü. Her biri bahçe kurup çilek üretimine baslayan çiftçiler, kurduklari "Türkoglu Çilek Üreticiler Birligi" altinda birlesti. Üretim alani bin 100 dekara ulasirken, bölge halkinin gelir düzeyi de yükseldi. Burada üretilen çilekler birlik araciligiyla Kahramanmaras, Adiyaman, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Diyarbakir ve Malatya gibi illere satilmaya baslandi. Yetistirilen çilegin kalitesi ve artan üretim alani ihracatçilarin da ilgisini çekti. Tüccarlar tarafindan Türkoglu Çilek Üreticileri Birliginden alinan çilekler Rusya ve Misir'a ihraç ediliyor.

Bölgede günlük yaklasik 7 ton çilek toplanirken hasat ekim ayina kadar devam edecek.

- "Ihracata basladik"

Türkoglu Çilek Üreticiler Birlik Baskani Hüseyin Kaplan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, devletin desteklemeleriyle köye dönüsten sonra simdi de ihracat yapmanin heyecanini yasadiklarini söyledi.

Tarim ve Orman Bakanliginin son yaptigi 450 bin liralik destekle Rusya ve Misir'a ihracata basladiklarini ifade eden Kaplan, bu destegin kendileri için adeta bir can suyu oldugunu belirtti.

Kaplan, çilek üretim miktarini arttirmayi hedeflediklerini anlatarak "Buradan giden insanlar çilekten para kazanildigini görünce tek tek tersine göç yaptilar. Onlarda gelip çilek bahçesi kurmaya basladilar. Simdi ise ihracata basladik. Insallah devam edecegiz." dedi.

Çilek üretimiyle civar köylerde yasayanlar için de is kapisi olusturduklarini ifade eden Kaplan, sunlari kaydetti:

"Çevre köylerden de insanlar çalismaya geliyor. Onlara bir ekmek kapisi, bizlere de temiz havada çalismak düsüyor. Ormani, havasi ve suyu ile çok temiz bir ortamda üretim yapmaktayiz. Bu üretimlerimiz ihracat seviyesine gelmesinin de mutlulugunu yasiyoruz. Ihracatta basarili oldugumuz takdirde daha iyi seviyelere gelmek için çaba gösterecegiz. Kalitemizi sürekli artiracagiz çünkü buna çok önem veriyoruz."

- "Yüksek rakimda yapilan yaz çilekçiligi"

Ihracatçi Gökhan Yaltir ise Türkiye'de yetisen çileklerin ya Dogu Avrupa ya da Rusya pazarina gittigini, Ortadogu ve Asya pazarina ise uçakla düsük tonajli sevkiyatlar gerçeklestigini söyledi.

Türkoglu bölgesini özellikle tercih ettiklerini ifade eden Yaltir, "Bölgeyi tercih etmemizin sebebi ise yüksek rakimda yapilan yaz çilekçiligi. 15 Mayis'tan itibaren havalarin isinmasiyla birlikte kaliteler düsmektedir. Böyle olunca ben de ihracatimizi devam ettirme adina yüksek rakimda havanin daha serin oldugu, çilegin daha dayanikli olabilecegini düsünerek bu bölgeyi tercih ettim." dedi.



Yurt Dünya 27.05.2020 12:16:43 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da pikapla çarpışan otomobilin sürücüsü ağır yaralandı

2

Antalya'da 1 kişiyi öldüren, 1 kişiyi yaralayan yabancı uyruklu sürücü tutuklandı

3

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

4

Hatay'da uyuşturucu operasyonunda 6 şüpheli yakalandı

5

Hatay'da bir çiftçi bahçesini sürerken bulduğu 22 sikkeyi jandarmaya teslim etti

6

Alanya'da horoz dövüşü operasyonunda işlem yapılan 53 kişiden biri tutuklandı

7

Kahramanmaraşlı çift, traktörü "gelin arabası" yaptı

8

Adana'da zincirleme trafik kazasında 3 kişi yaralandı

9

Tarsus'ta Turizm Haftası kutlandı

10

Silifke'de şiir yazma ve resim yapma yarışması düzenlendi