Tescilli Anamur muzunda üretim alanları genişliyor

Tescilli Anamur muzunda üretim alanları genişliyor

Tescilli Anamur muzunda üretim alanları genişliyor

MERSIN (AA) - SERKAN AVCI - Türkiye'nin önemli muz üretim merkezlerinden Mersin'in Anamur ilçesinde, "tescilli ürün" muzda üretim alani yaklasik 50 bin dekara ulasti.

Cografi konumu nedeniyle mikroklima özelligine sahip ilçede, sera ortaminda dogal yollarla yetistirilen Anamur muzu, çiftçilerin en büyük gelir kaynaklari arasinda yer aliyor.

Son yillarda sera sayisinin giderek artmasiyla 2018'de 30 bin, 2019'da ise 40 bin dekar olan muz üretiminin yapildigi alan, bu yil yaklasik 50 bin dekara çikti.

Yilin 12 ayi hasadi yapilabilen yerli Anamur muzu, kokusu, tadi ve kabugunun ince olmasi sebebiyle ithal muzlara oranla daha çok tercih ediliyor.

- "Ithalattan kurtulmak için gerekli mücadeleleri verecegiz"

Anamur-Bozyazi Ziraat Odasi Baskani Ahmet Seref Gümüs, AA muhabirine, her geçen yil iAnamur muzu üretimi yapilan sera sayisinin arttigini söyledi.

Seralardaki artisin üretime katki sagladigini vurgulayan Gümüs, "1990'li yillarda üretimin az olmasi nedeniyle Türkiye tüketiminin yüzde 13'lerini karsiliyorduk. Devletimizin muz politikasi sonucunda bugünlerde tüketimi karsilama oranimiz yüzde 85'lerin üzerine çikti. Bu çok müthis bir artis." dedi.

Gümüs, ithalatta uygulanan politikalarin üreticiler tarafindan memnuniyetle karsiligini ifade ederek, söyle devam etti:

"Tarim ve Orman Bakanimiz Bekir Pakdemirli önümüzdeki yil yerli muz üretiminin iç tüketimin yüzde 100'ünü karsilayacagini açikladi. Üreticiler ve oda birlikleri olarak Bakanimizi yürekten kutluyoruz. Bir an evvel ithalattan kurtulmak için gerekli mücadeleleri verecegiz. Cumhurbaskanimiz basta olmak üzere bakanliklarimizin muz üretimiyle ilgili olaganüstü gayretleri var. Üreticiler olarak bu gayretleri bosa çikarmayacagiz."

Gümüs, muz üretiminde yillik rekoltenin yüzde 80'ini küçük aile isletmelerinin karsiladigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Sermaye sirketleri ve büyük isletmelere tarimla ilgili firsatin sanayi üzerinde verilmesini arzu ediyoruz. Sanayi üzerinden destek verilirse dünyadaki katma degeri yüksek muzun adresi bizim ülkemiz olacak. Önümüzdeki yillarda muzun donmusundan, unundan, kremasindan yararlanilarak dünyaya müthis derecede bir ihracat kapisi açilacagina yürekten inaniyorum."

- "Ithal muzla rekabet edebilecek konuma geldik"

45 yillik muz üreticisi Okay Ok, devlet desteginin muz üretim alanlarinin genislemesine önemli katkilar sagladigini anlatti.

Üreticilerin daha fazla üretime odaklandigini dile getiren Ok, "Devletin muz üreticilerine verdigi destegin sürmesini istiyoruz. Bilinçli hareket edip, kaliteli muz üretiyoruz. Rekabet gücü çok daha fazla artti. Daha önce ithal muz kalitesi çok yüksekti. Su anda ithal muzla rekabet edebilecek konuma geldik. Devletimiz üreticilere destek vermeye devam ederse ithalata son verme düzeyine gelecegiz." diye konustu.

Üretici Abdulkadir Gümüs de iç piyasadaki talebi karsilayip, ithalata son vermek için hizli adimlar atmaya basladiklarini ifade ederek, üretim kapasitelerini her geçen gün artirdiklarini kaydetti.




Yurt Dünya 4.11.2020 12:45:04 0

İlginizi Çekebilir

1

OSTADER’den Çomu’ya Ziyaret

2

Hüseyin Demir, Osmaniye Şanlıurfa’lılar Derneği Başkan Adayı Oluyor

3

Gizlice, Emekli Oluyor

4

RWA Coinleri: Gerçek Dünya Varlıkları ile Blockchain Entegrasyonu

5

OSTADER’den Vali Yılmaz’a Ziyaret

6

Gülsoy, Düziçi Fen Lisesi Öğrencilerini Ağırladı

7

Yaparsa Vali Yılmaz Yapar

8

Türk ve Suriyeli öğrencilerden oluşan Osmaniye THM Korosundan, Türkiye birinciliği

9

Osmaniye’de okul sporları basketbol turnuvası sona erdi

10

Yılbaşı öncesi gıda ve alkol denetimleri yoğunlaştırıldı