Tescilli zeytinin yağı da coğrafi işaret belgesi yolunda

Tescilli zeytinin yağı da coğrafi işaret belgesi yolunda

Tescilli zeytinin yağı da coğrafi işaret belgesi yolunda

MERSIN (AA) - SERKAN AVCI - Mersin'de, tescilli Tarsus sariulak zeytininden bin bir emekle üretilen zeytinyaginin da cografi isaret olarak tescillenmesi için basvuruda bulunuldu.

Birçok medeniyete ev sahipligi yapmasi dolayisiyla çesitli mutfak kültürlerinin bir araya geldigi ilçenin Tarsus humusu, Tarsus yayla bandirmasi, Tarsus salgami, Tarsus beyazi (topacik üzüm) ve Tarsus sariulak zeytini cografi isaret olarak tescilli bulunuyor.

Tarsus Ticaret Borsasi, 2018'de cografi isaret belgesi verilen Sariulak zeytininden üretimi yapilan zeytinyaginin da tescillenmesi için Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) basvuruda bulundu.

Tarsus Ticaret Borsasi Baskani Murat Kaya, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Tarsus sariulak zeytininin yaklasik 2 yil önce cografi isaret olarak tescil edildigini söyledi.

Zeytinin, tescil belgesiyle kisa sürede deger kazandigini dile getiren Kaya, yaginin da ayni sekilde markalasmasi için TÜRKPATENT'e basvurduklarini bildirdi.

Kaya, Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü Müdürlügünün tüm üretim noktalarindan örnekler alarak analizler yaptigini ve mühendisler tarafindan yerinde çalismalar yürütüldügünü belirterek, "Bölgedeki üretim yerleri gezildi. Hasat döneminde de dalindan toplanan zeytinler analize gitti ve her türlü detayi ortaya çikti. Bunlari belgelendirip tarihe dönük diger belgeleri ortaya çikararak müracaat ettik." diye konustu.

- "Tescil belgesi marka degerini ortaya çikaracak"

Kaya, cografi isaret tescil belgesinin zeytinyaginin marka degerini ortaya çikaracagina dikkati çekerek söyle devam etti:

"Hem tat hem de içerdigi vitamin ve mineraller anlaminda digerlerinden çok üstün bir özellige sahip. Cografi isaret tescil belgesi aldigimiz zaman bu süreci saglikli bir sekilde sürdürmek için ciddi sekilde kontrollerini yapacagiz. Tarsus sariulak zeytininden üretilecek yaga baska yaglarin karisimlarini önleyecek, il ve ilçe tarim müdürlügüyle ortak ve koordineli çalismalar yapacagiz. Zeytinyagini planli bir sekilde, saf ve bozulmadan sunmak bizim görevimiz. Bu zeytinyagini ülkemize ve dünyaya duyurmak için cografi isaret tescil belgesine basvurduk ve basvurumuz kabul edildi."

Sariulak zeytini yetistiricilerinin bu süreç nedeniyle heyecanli olduklarini söyleyen Kaya, sunlari kaydetti:

"Zeytin agaçlarini dedelerimiz ve atalarimiz yüzyillar önce dikmisler. Bugün 1000 yillik zeytin agaçlari var. Kültürü ve damak tadini tanitmak noktasinda altyapi hazir. Biz sadece bunun sunumunu ve tanitimini gerçeklestirmek için çalismalar yapiyoruz. Üreticiler açisindan maddi anlamda çok ciddi bir katki sagliyor. Cografi isaret tescil belgesi alinan ürünün raf fiyatlarinda yüzde 20'ye kadar artis oluyor. Zeytini ve yagini dagitarak tanitimini yapiyoruz. Üretici memnun, iyi fiyata satiyor. Seçici oldugumuz için kaliteli ürün üretmeye çalisiyor. Bunun yaninda yansimasini da maddi anlamda görüyorlar."




Politika 12.07.2020 11:07:01 0

İlginizi Çekebilir

1

CHP Genel Başkanı Özel, "Alanya Mitingi"nde konuştu:

2

CHP Genel Başkanı Özel, Antalya Gazipaşa'da "halk buluşması"nda konuştu:

3

CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki'den Gökhan Zan'la ilgili açıklama:

4

TİP'in Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gökhan Zan, suç duyurusunda bulundu

5

Cumhur İttifakı'nın Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, kütüphane açılışında konuştu:

6

Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ Isparta'da ziyaretlerde bulundu

7

CHP Genel Başkanı Özel, Adana'da proje tanıtım toplantısı ve iftara katıldı:

8

CHP Genel Başkanı Özel, Adana'da konuştu:

9

CHP Genel Başkanı Özel, Osmaniye Düziçi'nde "halk buluşması"na katıldı:

10

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Isparta'da gençlerle buluştu