Tıbbi sülük talebine yetişemiyorlar, milyonlarca üretilip dünyaya satılıyor

Tıbbi sülük talebine yetişemiyorlar, milyonlarca üretilip dünyaya satılıyor

Tıbbi sülük talebine yetişemiyorlar, milyonlarca üretilip dünyaya satılıyor

Edirne’de bir tesiste üretilen 5 milyona yakın tıbbi sülük, Almanya, Güney Kore ve Rusya gibi ülkeler başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihracat ediliyor. Firma yetkilisi taleplere yetişemediği için, yurt dışı taleplerini beklemeye alıp Türkiye’deki hastanelere öncelik verdiğini söyledi.
Edirne’nin İpsala ilçesinde Özbekistan uyruklu Saidamir Bakhramov tarafından 50 bin metrekare alanda kurulan sülük üretim merkezinde üretilen 5 milyona yakın tıbbi sülük, yurt dışında ve yurt içinde tamamlayıcı tıp olarak hastaların tedavisinde kullanılıyor. Son yıllarda tıbbi sülüğe talebin artmasıyla birlikte taleplere yetişemeyen firma, yurt dışı taleplerini beklemeye aldı. Türkiye’de bulunan hastanelere öncelik tanıyan firma, üretimin artırılması için çalışmalarını sürdürüyor.

“Taleplere yetişemiyoruz”
Sülük üretimlerinin başarılı şekilde devam ettiğini söyleyen firma sahibi Saidamir Bakhramov, ürettikleri sülükleri tedavi amaçlı Devlet Hastanelerine ve Özel Hastanelere sattıklarını belirtti. Taleplere yetişemedikleri için yurt dışı siparişlerini geçici olarak durdurduklarını anlatan Bakhramov, gelir oranının yüksek olduğuna da değindi.

“Yurtdışından da yoğun talep var”
Firma yetkililerinden Mümin Gafurov’da, avcılık nedeniyle sülüğün neslinin tükenmeye başladığını belirterek, sonbahar ve bahar aylarında yılda iki kez olan sülük üretimini 12’aya yaymak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Sülük satışlarının yoğun olarak devam ettiğini ve stoklarının eridiğini anlatan Bakhramov, Türkiye’de üretilen sülüklerin enzimlerinin çok kaliteli olduğu için yurt dışından da yoğun talep aldıklarını açıkladı.

“Dantel örüyormuş gibi sülüklerle tek tek ilgileniyoruz”
Evine yakın bulunan tesiste çalışıp hane ekonomisine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşayan Hamdiye Köprü, sülük üretiminin çok ayrıntılı ve sabır gerektiren bir iş olduğunu söyledi. Dantel örüyormuş gibi sülüklerle tek tek ilgilendiğini anlatan Köprü, “tek tek yıkıyoruz, temizliyoruz ve hasta olanları ayırıyoruz” dedi.


Güncel 17.05.2022 10:27:54 0

İlginizi Çekebilir

1

TÜBİTAK Araştırma Projeleri Adana Bölge Yarışması Sergisi açıldı

2

Çocuklar Akkuyu NGS'yi gezerek, nükleer enerji hakkında bilgilendirildi

3

Antalya'da denizde mahsur kalan genç, insansız cankurtaran ile kurtarıldı

4

Antalya'da "Yapay Zeka ve Oyun Teknolojileri Programı" düzenlendi

5

Yeni Renault Captur'un dünya lansmanı gerçekleştirildi

6

Türk Telekom'dan çevreci veri merkezi çözümleri

7

Arçelik Genel Müdürü Can Dinçer: "Antalya ve çevresi, yenilenebilir enerji dönüşümünde öne çıkacak"

8

Hava savunma sistemleri 2024'te vatanı uçtan uca koruyacak

9

Adanalı öğrenciler otonom su altı aracı "ALESTA" ile Singapur'da yarışacak

10

e-ATA, Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te test edildi