TMO Genel Müdürü Güldal: "Salgın döneminde gıda arzı ve güvenliği sorunsuzdu"

TMO Genel Müdürü Güldal:

TMO Genel Müdürü Güldal: "Salgın döneminde gıda arzı ve güvenliği sorunsuzdu"

HATAY (AA) - LALE KÖKLÜ - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, Türkiye'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele sürecinde gida arzi ve güvenligi noktasinda herhangi bir sorun yasamadigini söyledi.

Güldal, AA muhabirine, hububatta hasat döneminin yaklasik 10 gün önce basladigini hatirlatti.

Sezonun son derece verimli ve bereketli açildiginin altini çizen Güldal, "Özellikle salgin döneminde, ülkemizde sinirli sayida çalisma imkani oldugu bir dönemde arazileri, tarlalari, ekinleri bos birakmayarak, hasat döneminde de gördügümüz üzere fevkalade bir verimle, güzel bir hasilatla sezonu geçiriyoruz." diye konustu.

Güldal, hububat ve bakliyat alim fiyatlarinin açiklandigini animsatarak, söyle devam etti:

"Alim fiyatlarinda bir yil önceye göre yüzde 22-24 artis var. 1650 liradan baslayan ve primleriyle 2 bin liraya kadar ulasan hububat fiyatlari Sayin Cumhurbaskanimiz tarafindan açiklanmisti. Bunun üreticilerimiz tarafindan da fevkalade memnuniyetle karsilandigini görüyoruz. Hem üretici kesiminde hem bu isin ticaretini ve sanayisini yapan kesimlerde dengeli bir fiyat olustugunu memnuniyetle müsahede ediyoruz. Özel sektörün de TMO'nun bu fiyatlarina yakin ve dengeli ölçüde bir fiyatla piyasada oldugunu görüyoruz."

Güldal, sahada yaptiklari gözlemlerle bu sene geçen seneye göre çok daha yüksek rekolte beklendigini dile getirdi.

Ülke genelinde tüm hasat bölgelerine TMO olarak ziyaretler gerçeklestirdiklerini anlatan Güldal, sorunlari ve talepleri de yerinde dinlediklerini vurguladi.

- "Bugday hiç süphesiz en stratejik ürünümüzdür"

Kovid-19 döneminde gidanin, dünyanin en stratejik sektörlerinin basinda geldiginin anlasildigini aktaran Güldal, söyle konustu:

"Insanlar, salginin ilk günlerinde evinin ihtiyaçlarini marketlerden, alisveris yerlerinden tedarik etmeye çalistilar. Mutfak ihtiyaçlarini öncelikle görmeye çalistilar. Dünyada bu net bir sekilde anlasildi. Zaten biliniyordu ama bir kere daha gidanin önemi son derece ortaya çikmis oldu. Gidanin içerisinde de tarimsal ürünlerin içerisinde de unlu mamuller en basta dikkatimizi çeken makarna olsun, un olsun bu gibi ürünler... Bugday hiç süphesiz en stratejik ürünümüzdür. Demek ki Türkiye'de dünyanin önem verdigi ürünlerin basinda gelen bugdaya ayni önemi vermekteyiz ve bu degere ihtimam gösterilmektedir."

Güldal, Türkiye'de yilda yaklasik 20 milyon tonun üzerinde bugday üretildigi bilgisini vererek, "22 milyon ton ürettigi yillar da olmustur. Hedefte de yine önümüzdeki yillarda 21-23 milyon tonlar vardir." ifadelerini kullandi.

- "Salgin döneminde, gida arzi ve güvenligi sorunsuzdu"

Salgin döneminde Türkiye'nin her alanda iyi bir çalisma yürüttügünün altini çizen Güldal, sunlari kaydetti:

"Suna bütün milletimiz bir kere gönül rahatligiyla inaniyor; Türkiye salgin dönemini hem kontrol açisindan çok iyi takip etti ve yönetti hem de gida arzi ve gida güvenligi noktasinda herhangi bir sorun yasamadan geçirdi. Üstelik hasat döneminden önce stoklarin da geçen yilin ilk zamanlarina göre daha az oldugu bir dönemdi ama Türkiye bu tür olaganüstü sartlara hazir olan bir ülkedir. Bizim altyapimiz, ülkemizin tarim ve gidadaki altyapisi buna son derece elverisli ve yeterlidir. Haliyle hiçbir marketimizde raflar bosalmadi, hiçbir alisveris yerinde gida ürünleri eksilmedi, bosalanlar yarim saat sonra doldu. Niye? Çünkü üretim devam etti, fabrikalar çalisti, ulasim ve lojistik kesilmedi, gida arzinda hiçbir sorun olmadi ve daha önemlisi çok bariz bir fiyat artisi yasanmadi ve biz bu dönemi geçirdik. Allah'in izniyle güzel bir sezona girmis bulunuyoruz."

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, ekonomik anlamda ümitli olmak gerektigini, tarlalardaki bereketin ülke ekonomisine de yansiyacagini sözlerine ekledi.



Politika 6.06.2020 10:58:37 0

İlginizi Çekebilir

1

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Töre, Antalya Valiliğini ziyaret etti

2

Adana'da CHP ilçe başkanının darbedilmesine tepki

3

Demokrat Parti Genel Başkanı Uysal, Antalya'da Kumluca Belediyesini ziyaret etti:

4

Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklandığı Kepez'de CHP'li Altekin başkan vekili seçildi

5

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

6

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

7

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

8

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

9

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

10

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı