Tofaş’tan yerli tedarik zincirinin gelişimine yönelik hamle

Tofaş’tan yerli tedarik zincirinin gelişimine yönelik hamle

Tofaş’tan yerli tedarik zincirinin gelişimine yönelik hamle

ISTANBUL (AA) - Türkiye’deki tedarikçilerin sagladigi yüksek kalitenin, dünyanin bir çok noktasinda üretim tesisleri bulunan Fiat Chrysler Automobiles'in (FCA) farkli modellerinde de kullanilmasi için girisimlerde bulunan Tofas, bu kapsamda, FCA’nin farkli fabrikalarinda kullanilacak parçalarin Türk tedarikçilerinden satin alinmasina yönelik, teknik degerlendirme ve teklif çalismalarinin yapilmasi için anlasma sagladi.

Tofas açiklamasina göre, üretime basladigindan beri yerlilestirmeyi temel strateji olarak benimseyen Tofas, 1970 ve 80’li yillarda yerli otomotiv tedarik zincirinin kurulmasi ve gelismesine öncülük yapmisti.

Sirket 1980 ve 90’li yillarda, Ar-Ge ve ortak gelistirme yeteneginin gelisiminde de önemli bir rol oynamisti. Tofas bugün de tedarikçilerinin pandemi sonrasi yeni olusacak tedarik zinciri sisteminde daha fazla yer almasi için çalisirken salginla birlikte tedarik zinciri yönetiminde uzun vadeli degisikliklerin önünün açilmasindan yola çikarak, basta kalip tasarimi ve üretimi olmak üzere, yerli tedarik zincirinin üretim teknolojisindeki kapasitesine yeni pazarlar bulma konusunda destek görevi üstleniyor.

Türkiye’deki tedarikçilerin sagladigi yüksek kalitenin, dünyanin bir çok noktasinda üretim tesisleri bulunan FCA’nin farkli modellerinde de kullanilmasi için girisimlerde bulunan sirket bu kapsamda, FCA’nin farkli fabrikalarinda kullanilacak parçalarin Türk tedarikçilerinden satin alinmasina yönelik; teknik degerlendirme ve teklif çalismalarinin yapilmasi için anlasma sagladi.

Bu sürecin satin alma karari ile sonuçlanmasi halinde yerli tedarikçiler için ilave ihracat firsati dogacak.


- "Belirli parçalarin teklifi için FCA ile beraber çalismak üzere anlastik"


Açiklamada konuyla ilgili degerlendirmelerine yer verilen Tofas Üst Yöneticisi (CEO) Cengiz Eroldu, "Pandemi süreci küresel tedarik zinciri yönetiminin yeniden gözden geçirilmesinin ve potansiyel bir dönüsümün tetikleyicisi oldu. Türkiye’nin avantajli konumu ve tedarik sanayisinin kalitesi önemli firsatlari beraberinde getirebilir.

Bu bakis açisiyla, FCA ile Türkiye’deki tedarikçilerimizin teknik yetkinlik ve rekabetçilik kabiliyetlerini bir süredir paylasiyorduk. Bu yöndeki çalismalarimiz sonucunda, belirli parçalarin teklifi için FCA ile beraber çalismak üzere anlastik. Bu çalismayi, Tofas’taki üretimden bagimsiz olarak, tedarikçilerimize ilave ihracat hacmi yaratmak ve FCA’ya fayda saglamak adina yapiyoruz." bilgisini verdi.

Yapilan çalismayla yerli tedarikçiler ve FCA arasinda köprü kurmak adina önemli bir adim attiklarini da belirten Eroldu, "Türkiye’de üretilerek yurt disina ihraç edilecek parçalar FCA’nin farkli ülkelerde üretimi gerçeklestirilen modellerinde kullanilacak. Ilk etapta 15 tedarikçimiz ile çalismaya basliyor; bunu baslangiç asamasi olarak degerlendiriyoruz. Gelecekte bu çalismalarin daha büyük hacimli alimlari tetikleyecegini umuyoruz. Bu kapsaminda farkli tedarikçilerimiz ile çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.


- "Tedarikçilerimiz ve teknoloji sirketleri arasinda da köprü kurmayi önemsiyoruz"


Eroldu, sirketin tedarik zinciri üretkenliginin dijital teknolojiden yararlanarak artirilmasi için uygulama alanlarinin belirlenmesi ve yerli teknoloji sirketleriyle isbirlikleri kurulmasini saglayacak uygun platformlar olusturdugunu da ifade etti.

Eroldu sunlari kaydetti:

"Türkiye, yeniden sekillenmekte olan küresel tedarik zincirindeki yerini kuvvetlendirmek için rekabetçiligini, isçilik avantajinin ve Avrupa’ya olan cografi yakinligin ötesine tasimak durumunda. Bu açidan tedarikçilerimiz ve teknoloji sirketleri arasinda köprü kurmayi da çok önemsiyoruz. Teknoloji sirketlerinin becerilerini tanitiyor; tedarikçilerin üretim ve diger alanlarda basarmak istedikleri verimlilik artisinin saglanmasina yönelik projeler kurgulanmasina da katki saglamayi hedefliyoruz."



Yurt Dünya 28.11.2020 10:36:52 0

İlginizi Çekebilir

1

Antalya'da sıcak hava nedeniyle sahillerde yoğunluk oluştu

2

Oltayla yakaladığı 2 metrelik kum köpek balığını denize bıraktı

3

Antalya'da dalgıçlar denizde Filistin ve Türk bayrağı açtı

4

Adana'da, statta yanıcı madde bulunmasıyla ilgili 2 kişi gözaltına alındı

5

Burdur'da çıkan yangında iş yeri zarar gördü

6

Isparta'da üniversite öğrencileri, mezuniyet töreninde İsrail'e pankartlarla tepki gösterdi

7

Kahramanmaraş'ta üniversite öğrencilerinden Filistin'e destek

8

Alanya'da bir binanın bodrumunda çıkan yangında hasar oluştu

9

Adana'da "Dünya Tütünsüz Günü" etkinliği düzenlendi

10

Mersin'de üniversite öğrencilerinin Gazze'ye destek için başlattıkları çadır nöbeti sona erdi