Toplaması zahmetli dikenli incirde hedef ihracat

Toplaması zahmetli dikenli incirde hedef ihracat

Toplaması zahmetli dikenli incirde hedef ihracat

MERSIN (AA) - MUSTAFA ÜNAL UYSAL - Mersin'de, çevresinin sert dikenlerle kapli olmasi nedeniyle toplamasi büyük emek isteyen dikenli incirin (Hint inciri), üretim alaninin artirilarak ihraç edilmesi için çalismalar yapiliyor.

Halk arasinda "Kaynana dili" olarak bilinen ve tadiyla yaz aylarinin vazgeçilmez lezzeti olan dikenli incirin hasadi Tarsus ilçesinde devam ediyor.

Büyük emekle toplanan ve tezgahlarda yerini alan meyveden çiftçilerin daha fazla gelir elde etmesi için Tarsus Ziraat Odasi tarafindan projeler gelistiriliyor.

Hazirlanan çalismayla ilçe genelinde üretim alanlari artirilarak ürünün dis satiminin yapilmasi hedefleniyor.

- "Narenciye ürünleri gibi ihracatini hedefliyoruz"

Tarsus Ziraat Odasi Baskani Veyis Avci, AA muhabirine, dikenli incirin çiftçilere önemli ekonomik katki sagladigini söyledi.

Tarsus'ta 34 köyde üretim yapildigini dile getiren Avci, Akdeniz Bölgesi'nde dikenli incirin alicisinin çok oldugunu kaydetti.

Dikenli incirin üretiminin genis alanlara yayilmasi için çalisma içerisinde olduklarini aktaran Avci, söyle devam etti:

"Dikenli incirden yaklasik 250 ton verim elde etmekteyiz. Mersin Tarim ve Orman Müdürlügüyle Karayayla köyünde 50 dekarlik alana dikenli incir dikimi yaptik. Bunun disinda bize tahsis edilecek noktalara da dikim yapip, bu üretimi artiracagiz. Biz paydaslarla bir araya gelerek bir yol haritasi çikardik. Önümüzdeki yillarda narenciye ürünleri gibi ihracatini hedefliyoruz. Bu üretimi yayginlastirirsak çiftçimizin de refah seviyesi artacaktir."

Avci, dikenli incirin yetistirilmesi için belirledikleri yerleri tarima açarak buralari gelir seviyesi düsük vatandaslara vereceklerini kaydetti.

Dikenli incirin su istemedigini ve hemen her arazi kosulunda yetisebildigini belirten Avci, atil arazilerin bu ürün sayesinde degerlendirilecegini söyledi.



Yurt Dünya 24.08.2020 11:09:50 0