Topraksız tarımla çilek rekoltesini dörde katladı

Topraksız tarımla çilek rekoltesini dörde katladı

Topraksız tarımla çilek rekoltesini dörde katladı

ANTALYA (AA) - GÜLSEM ADAM - Antalya'nin Aksu ilçesinde topraksiz tarimla çilek üretimini dörde katlayan Fatih Sen, ürünlerini Rusya, Ukrayna ve Avrupa'ya ihraç etmeye hazirlaniyor.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden mezun olduktan sonra ABD'de çilek üretimi üzerine egitim alan Fatih Sen, Aksu'da 20 dönümlük alanda topraksiz ve katli çilek serasi kurdu.

Modern sistemle serasinda ürünlerini almaya baslayan Sen, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde de ürünlerini Türkiye'nin dört bir yanina gönderdi.

Yurt disindan gelen talebi Kovid-19 nedeniyle karsilayamayan Sen, normallesme sürecinde ürünlerini yurt disina ihraç etmeye hazirlaniyor.

Sen, AA muhabirine, çilegin pazar degerinin yüksek oldugunu, kurdugu serada daha az suyla ve gübreye ihtiyaç duymadan üretim yaptigini söyledi.

Topraksiz tarimla çilek bitkisini, yabani otlardan, topraktaki zararli mikro organizmalarindan koruduklarini aktaran Sen, "Toprakta birim alana bir fidan dikilirken, bizim kurdugumuz sistemde 3-4 birim ekim yapilabiliyor. Bu sera 20 dönüm ama 80 dönümlük verime es deger." dedi.

- "Yurt disindan çok talep var"

Sen, gerçeklestirdikleri üretimde çilege hormon ya da GDO uygulanmasinin mümkün olmadigini söyledi.

Dünyada tarim alanlarinin azalmasiyla dikey tarimin önem kazanmaya basladigina dikkati çeken Sen, "Ürünlerimiz iç pazardaki yerini aldi. Yurt disindan da çok talep var. Rusya, Ukrayna ve Avrupa ülkelerinden ihracata yönelik talepler aldik." ifadelerini kullandi.

Aksu Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Ihsan Inal ise çilek üretiminde son yillarda ciddi mesafe kaydettiklerini, ilçede yaklasik 1500 dekar alanda üretim yapildigini bildirdi.

Topraksiz tarimin da ön plana çiktigina isaret eden Inal, "Üretimin topraksiz ve katli olmasi birim alandaki verimi artiriyor ve normal çilek üretiminden 4 kat daha fazla verim alinabiliyor. Ilçemizdeki çilek üretimini 2 bin 500 dekara çikarmayi hedefliyoruz." diye konustu.



Politika 15.06.2020 12:55:17 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Mersin Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı yapıldı

2

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kaya, depremzede annelerle buluştu

3

Bakan yardımcıları Karaloğlu ve Serim, Katar Devlet Bakanı Al Khater ile Mersin'de görüştü

4

Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov, Kahramanmaraş'ta konuştu:

5

CHP İl Başkanı Tanburoğlu, seçim sonuçlarını değerlendirdi

6

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, Hatay'da konuştu:

7

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, Osmaniye'de konuştu:

8

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Töre, Antalya Valiliğini ziyaret etti

9

Adana'da CHP ilçe başkanının darbedilmesine tepki

10

Demokrat Parti Genel Başkanı Uysal, Antalya'da Kumluca Belediyesini ziyaret etti: