Tosyalı'dan İskenderun'a Büyük Yatırım

Tosyalı

Tosyalı'dan İskenderun'a Büyük Yatırım

3 farklı kıtada 25’in üzerindeki üretim tesisiyle faaliyet gösteren Tosyalı Holding, pandemiye rağmen teknolojiyle şekillenen yatırımlarına hız kazandırdı. Türkiye’de bir ilk olan EAF Quantum teknolojisinin kullanılacağı, toplam büyüklüğü 2,5 milyardoları bulan SarısekiTesisi’ndeki yatırımın tamamlanmasıyla birlikte Tosyalı, yılda 10 milyon tonluk üretim rakamına ulaşmış olacak.İskenderun’da hayata geçirilen Sarıseki Tesisi, 1.300 kişiye doğrudan istihdam sağlarken, Türkiye’nin yıllık yaklaşık 4 milyar dolarlık yassı çelik ithalatını da ikame edecek.

Dünya demir çelik sektörünün önde gelen şirketlerinden Tosyalı Holding, teknoloji ve inovasyon ile şekillenen yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor… Pandeminin tüm olumsuz koşullarına rağmen Türkiye ekonomisine katkısını sürdüren Tosyalı Holding, İskenderun’da son yılların en büyük sanayi yatırımlarından birine imza atıyor. Geçtiğimiz yıl İskenderun 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) başladığı yeni çelik yatırımına devam eden şirket söz konusu yatırımın büyük bölümünü tamamladı.

10 MİLYON TONA ULAŞTIRACAK DEV YATIRIM

Başlangıçta hurdadan üretim yapacak olan Sarıseki Tesisi, orta vadede ise madenden çelik üretimine geçecek. Toplam yatırım büyüklüğü2,5 milyar dolarıbulacak tesis devreye girdiğinde, 4 milyon ton/yılyassı çelik üretecek ve 1.300 kişiye doğrudan istihdamsağlayacak.

Yatırımı devam eden tesis Türkiye’nin yassı çelik ithalatının yarısını, diğer bir ifadeyle ülkemizin yıllık 4 milyar dolarlık ithalatını ikame edecek. Bu tesisle birlikte Tosyalı Holding’in konsolide üretim rakamı da yıllık 10 milyon tonu bulacak. Bu rakamla Tosyalı, sadece ülkemizin değil aynı zamanda tüm bölgenin en büyük üreticilerinden biri haline gelecek. Sarıseki Tesisi bünyesinde bulunacak iki liman, Tosyalı’nın yıllık 2 milyar doları aşacak ihracat gücüne de önemli katkı sağlayacak.

TÜRKİYE’DE BİR İLK: EAF QUANTUM TEKNOLOJİSİ

Sarıseki Tesisi ile, daha düşük elektrik enerjisi tüketimi sağlayan Quantum Furnace teknolojisinin Türkiye’deki ilk kullanıcısı Tosyalı İskenderun olacak. Endüstri 4.0 uygulamalarını üretim süreçlerine entegre edecek tesis, dijital dönüşümün dünya çelik üretimindeki en iyi örneklerinden biri olacak.

TOSYALI ALGERIE’DENDÜNYA REKORU

Türkiye’de devam ettiği projelerinin yanında Afrika kıtasında da büyümesini sürdüren Tosyalı, Cezayir’de 2013 yılında başladığı ve Cumhuriyet tarihinin en büyük yurt dışı yatırımı olma özelliğine sahip Tosyalı Algerie’de yatırımlarını sürdürüyor. 5 faz olarak planlanan ve 4. faz yatırımın başladığı Tosyalı Algerie, tüm etaplar tamamlandığında, 7,5 milyon tonu entegre maden tesisinden olmak üzere, 8,5 milyon tona ulaşanyassı ve uzun mamul kapasiteli bir sanayi tesisine dönüşecek. Gelecek 5 yılda, Tosyalı Algérie’nin cirosunun ise 8 milyar doları aşması planlanıyor.

‘2018 yılında dünyanın en büyük DRI modülünü devreye alanTosyalı Algérie, tek bir DRI modülü ile 2020 yılında 2,23 milyon tonluk üretim rakamına ulaşarak dünya rekoru kırmıştı.’

PANDEMİYE RAĞMEN YATIRIMLARA DEVAM

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, pandemi koşullarına rağmen yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini ifade ederken, “Ülkemiz için üretmeyi, yatırım yapmayı, teknoloji ve inovasyon ile katma değer yaratmayı, istihdam sağlamayı ilke edinen bir şirket olarak en zorlu koşullarda dahi yatırım iştahımızı kaybetmeden, küresel büyüme stratejimiz doğrultusunda var gücümüzle çalışıyoruz. Tüm dünyanın pandemiyle sarsıldığı 2020 yılında, ülkemizde ve dünyada büyük yatırımlar ertelenirken, biz yolumuza aynı anlayışla devam ettik. Bugün İskenderun’da yatırımı devam eden yassı çelik tesisimiz, gerçekleştireceği teknolojik ve katma değerli üretimle bir yandan toplam kapasitemizi yılda 10 milyon ton seviyesine taşırken bir yandan da ülkemizin cari açıkla mücadelesine ciddi katkı verecek” dedi.

TOSYALI ALGERIE DÜNYA LİTERATÜRÜNE GEÇTİ

Çelik sektöründe Türkiye’den çıkan bir dünya markası olarak anılmaktan büyük gurur duyduklarını kaydeden Fuat Tosyalı şöyle devam etti: “Grup olarak en büyük motivasyonumuz, ülkemizin bayrağını dünyanın farklı coğrafyalarında dalgalandırarak Türk sanayisinin geldiği teknolojik seviyeyi ve inovasyon kapasitesini küresel ölçekte ortaya koymak. Cezayir’deki Tosyalı Algerie tesisimiz bugün sadece Türkiye’nin yurt dışındaki en büyük yatırımı değil, aynı zamanda demir çelik sektöründe dünya literatürüne geçmiş, global ölçekteki en büyük ve teknolojik yatırımlardan biri. Şimdi burada başladığımız dördüncü faz yatırımımızla nitelikli yassı çelik alanındaki tecrübemizi pekiştiriyoruz.”

AFRİKA’DA BÜYÜMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

Dünya ekonomisinde Afrika kıtasının önemine ve potansiyeline dikkat çeken Fuat Tosyalı, buradaki yatırımlarına devam edeceklerini vurgularken, “Tosyalı Grubu olarak 2019 yılında Batı Afrika’nın kapılarını Senegal yatırımı ile araladık. 2023 yılında buradaki üretim kapasitemiz yıllık 750 bin ton olacak. Senegal’de Tosyalı Özel Endüstri Bölgesi oluşturuyoruz. Bu Endüstri Bölgesi, aynı zamanda Türkiye’den bölgeye gelecek yatırımcılara da açık olacaktır. Senegal yatırımı, sadece ülke ekonomisine değil aynı zamanda bölgenin ve kıtanın kalkınmasına da büyük katkıda bulunacaktır.Angola’da ise işimizi entegre hale getirmenin en önemli ayağı olan maden konusuna odaklandık. Angola’nın en büyük demir cevheri madenlerinden birini işletmek amacıyla bölgedeki yatırımlarımızı hızlandırdık. 2020 yılının Ocak ayında demir cevheri işlemek için gerekli çalışmalara başladık. Bu proje ile yıllık 5 milyon ton ile başlayıp kısa zamanda 10 milyon ton demir cevheri işleme kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

 



Yurt Dünya 16.04.2021 13:35:00 2
Metin çalıkıran
18.04.2021 08:55:17
O bölgede tosyalı gibi enaz 10 şirket var hepsi tasaron yarı köle işçi çalıştırıyor büyürler tabi 4 milyar dolar ihracat yapmış çalışana ne vermiş birde bunu yazın sermaye seviciler

Bir vatandas
20.04.2021 08:11:22
Bizim insanlarımız para için şeytanla bile ortak olur insanları çıkarları için kullandıkları yetmiyor Allah'ı Kuraani da ahlaksızca kullanmaktan cekinmezler

İlginizi Çekebilir

1

Kahramanmaraş’ta depremzede çocuklar için "Hacivat-Karagöz" oynatıldı

2

Hatay'da şehit aileleri ve gaziler iftarda buluştu

3

Silifke Belediyesince toplu açılış ve iftar programı düzenlendi

4

Isparta'da otomobil ve traktörün çarpıştığı kazada 4 kişi yaralandı

5

Kahramanmaraş'ta şehit aileleri iftarda buluştu

6

Adana'da şehit aileleri ve gaziler iftarda buluştu

7

Adana, Mersin ve Hatay'ın ilçelerinde Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümü kutlandı

8

Hatay'da Türk Kızılay Şube Başkanı ve 2 personeli darbedildi

9

Antalya'da 13 düzensiz göçmen yakalandı

10

Antalya'nın ilçelerinde Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yılı kutlandı