Tropikal meyve "passiflora"nın üretim alanı genişliyor

Tropikal meyve

Tropikal meyve "passiflora"nın üretim alanı genişliyor

ANTALYA (AA) - MUSTAFA KURT - Antalya'nin Alanya ilçesinde üreticiler, yüksek gelir getirmesi nedeniyle pazarda kilosu 100 liraya satilan passifloraya (çarkifelek) yöneldi.

Ana vatani Güney Amerika olan passiflora, yapilan adaptasyon çalismalarinin ardindan Alanya ilçesinde iklime uyum sagladi. Seralarda ve bahçelerde yetistirilen passiflora, kolay bakimi ve yilda iki kere ürün veren yüksek getirisiyle ön plana çikiyor.

Turistlerin tercih ettigi tropikal meyveler arasinda yer alan passifloranin üretim alani her geçen gün artiyor.

Üreticiler, daha fazla passiflora üretip, ilk etapta Türkiye sonra da basta Avrupa olmak üzere dünya pazarina açilmayi hedefliyor.

Aromasi ve lezzetiyle ön plana çikan meyve, büyük marketlerde, Alanya'da bazi semt pazarlarinda satisa sunuluyor.

- Meyveye ilgi iyi, talep güzel"

Alanya Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, AA muhabirine, Alanya'nin dünyadaki tropikal iklime sahip nadir yerlerden biri oldugunu söyledi.

Bölgede ciddi sekilde tropikal meyve üretiminin söz konusu oldugunu vurgulayan Rüzgar, "Muz üretimi 13 bin dekar alanda 80 bin tona ulasti. Avokado üretimiz 4 bin 100 dekara ulasti ve artiyor. Bunun yaninda mango üretimi söz konusu. 38 çesit tropikal meyve yetistiriliyor. Tropikal meyveye ciddi yönelme var. Passiflora üreticilerin son zamanlarda tercih ettigi önemli bitkilerden oldu. Ilçemizde passifloraya ilgi iyi ve talep de güzel. Kisa sürede ülke tarimina önemli bir deger katacaktir." diye konustu.

- "Su anda pazarda kilosu 100 liradan satiliyor"

Passiflora üreticisi ve fidan yetistiricisi Mustafa Ezici ise bir yildir tropikal meyve ürünleriyle ilgilendigini bildirdi.

Tropikal meyve fidanciligini gelistirerek çiftçiye ve ülke ekonomisine katkida bulunmak istedigini anlatan Ezici, sunlari kaydetti:

"Passiflorayi ülke ekonomisine kazandirmayi amaçliyoruz. Bir dönüme 250 adet passiflora dikilebiliyor, bir yilda da meyve alinabiliyor. Passiflora yilda dönümünde 150-200 bin lira arasinda gelir getiriyor. Fidanlara çok fazla talep var. Passiflora çok lezzetli ve daha fazla gelir getiriyor. Bu da zamanla Türkiye'nin meyvesi olacak. Bunlar adaptasyon saglamis. Dünyada Türkiye kadar çok meyvenin yetistirildigi iklim yok. Bunun degerini bilelim. Tropikal ürünlerde bir milyar dolarlik ihracat yapabilecek bir potansiyel var."

Tropikal meyve ticareti yapan Mehmet Türköz ise son bir kaç yildir passiflora sattigini, meyveye yerlesik yabancilarin çok ilgi gösterdigini belirtti.

Ukrayna vatandasi Yuliia Shevchenko ise passiflorayi yillardir tükettigini belirterek, "Alanya'da meyveyi, bu fiyata gördügüm için de çok sevindin. Çok seviyorum ve tadinin da herkesin damak tadina uydugunu düsünüyorum." dedi.



Yurt Dünya 29.06.2020 13:02:06 0

İlginizi Çekebilir

1

Trafik haftası etkinlikleri kapsamında sürücüler bilgilendirildi

2

Mersin'de karısını tabancayla öldüren kişi intihar etti

3

Adana'da takla atan otomobildeki 3 kişi yaralandı

4

Adana'da Vakıflar Haftası dolayısıyla program düzenlendi

5

Hatay'da seyir halindeki otomobilde çıkan yangın söndürüldü

6

Antalya'da Sovyetler Birliği'nin 9 Mayıs Zafer'i kutlandı

7

Antalya'da "Yeşil Enerji Sistemleri ve Entegre Teknolojiler" paneli düzenlendi

8

Antalya'da görme engelliler için farkındalık yürüyüşü düzenledi

9

Antalya'da düzenlenen 27. Hasyurt Tarım Fuarı ziyaretçilerini ağırlıyor

10

Köln-Gazipaşa seferini yapan uçak, lastiğinin patlaması nedeniyle pistte kaldı