ISTANBUL (AA) - Türkiye Sinai Kalkinma Bankasi'nin (TSKB), sürdürebilir ve kapsayici kalkinmanin önündeki en büyük engel olan iklim krizine karsi ortak hareket etmek amaciyla, kurdugu “TSKB Yesil Kugu Platformu’nun ilk raporu yayimlandi.
TSKB'den yapilan açiklamaya göre, TSKB, küresel isinmanin sadece ekonomik degil, çevresel ve sosyal anlamda da beklenmedik agir sonuçlara neden olabilecegini savunuyor.
TSKB, sürdürebilir ve kapsayici kalkinmanin önünde en büyük engel olan iklim krizine karsi ortak çözüm üretmek ve aksiyon almak amaciyla “TSKB Yesil Kugu Platformu’nu” kurdu. Platform çatisi altinda gerçeklestirilen ilk çalisma olan “Iklime Dair” baslikli bir rapor yayimladi.
TSKB Ekonomik Arastirmalar tarafindan hazirlanan raporda, iklim krizine dair küresel ve ulusal gelismeler, mücadele kapsaminda hükümetlerin attiklari adimlar, iklim finansmani ve konuya özel verilerle zenginlestirilmis analizler yer aliyor.
Raporda, küresel isinmayla birlikte 2020 yilinda gündeme gelen “Yesil Kugu” kavraminin, finans ve ekonomi dünyasini derinden etkileme potansiyeline sahip, öngörülmesi güç nadir olaylara vurgu yapmak için kullanilan “Siyah Kugu” kavramindan çok daha yikici etkiye sahip olduguna dikkat çekiliyor.
Açiklamada görüslerine yer verilen TSKB Genel Müdürü Ece Börü, küresel bir sorunla mücadelenin ancak tüm kesimlerin farkindaligi, kararliligi ve is birligiyle gerçeklesebilecegini belirterek, küresel isinmayla ilgili endise verici gelismelerin, “Yesil Iktisadi Toparlanmayi (Green Recovery)” kaçinilmaz kildigini aktardi.
Börü, iklim kriziyle ilgili riskleri anlamak ve yönetmek için pek çok kurum ve kurulusun koordine olmasi gerektigini bildirdi.
Devlet, özel sektör, sivil toplum ve uluslararasi kuruluslari bu sürecin birer paydasi olarak tanimlayan Ece Börü, küresel veya yerel tek aktörün çözümü saglamasinin mümkün olmadigini, koordinasyon ihtiyacinin bir zorunluluk haline geldigini belirtti.
Börü, pandeminin de Yesil Kugu riski gibi küresel etkilere sahip bir süreç olduguna dikkati çekerek, ekonominin tüm aktörlerinin bu dönemde kazandiklari deneyimin iklim riskleri ile mücadeleye de isik tutacagini kaydetti.
Karsilikli deneyim paylasimi için uygun ortami yaratmak, iyi örnek ve uygulamalari artirmak istediklerini belirten Börü, “TSKB Yesil Kugu Platformu üyelerine rapor ve bültenlerimizle düzenli bilgi paylasimini saglayarak, iklim krizi riski farkindaligini daha genis sayida paydas ve sektöre yaymak istiyoruz. Ülkemizin iklim liderleriyle aktif iletisimi ve bu alanda yeni liderler yaratmayi da çok önemli buluyoruz.” ifadelerini kullandi.
- “Yesil Iktisadi Toparlanma adimlari nasil bir yarin istedigimizin ipuçlarini tasiyacak"
Börü, merkez bankalari ve uluslararasi kuruluslarin küresel ekonomik toparlanmayi desteklemek için büyük adimlar attigini belirterek, hemen her ülkenin farkli iktisadi ve sosyal politikalarla ekonomisini desteklemeye çalistigini hatirlatti.
Ece Börü, sunlari kaydetti:
“Bu olaganüstü dönem, daha orta vadeli düsünen kisi, kurum ve kuruluslar için pek çok sorumluluk da barindiriyor. Bugün tohumlarini atacagimiz 'Yesil Iktisadi Toparlanma' aslinda nasil bir yarin istedigimizin ipuçlarini tasiyacak ve bize çok önemli bir patika sunacak. Diger bir deyisle, yarini tasarlamak elimizde. Sürdürebilir ve kapsayici kalkinmanin önünde büyük engel teskil eden küresel iklim krizi riskiyle mücadele, bütün paydaslarin farkindaligi, kararliligi ve is birligini gerektiren önemli bir sorun. 'Yesil Kugu' kavrami ile ifade edilen, iklimle ilgili düsük olasilikli ancak yüksek yikiciliktaki riskleri belirten küresel senaryo, artik hepimizin ajandasinda yer almali. Bir yandan yesil kugu senaryosuyla mücadele, bir yandan da Kovid-19 salgininin zayiflattigi iktisadi görünümü iyilestirmek için atilacak adimlar, kurulacak is birlikleri, iklim kriziyle mücadeledeki basarimizi belirleyecek. 70 yildir Türkiye’nin ekonomik, çevresel ve sosyal kalkinmasi için çalisan bir banka olarak, konunun tüm paydaslarini 'TSKB Yesil Kugu Platformu' içinde birlikte düsünmeye ve çözümler üretmeye davet ediyoruz.”
- “TSKB Yesil Sinif” iklim riski farkindaligi yaratacak
Börü, kamu-özel sektör ve STK temsilcileriyle, uluslararasi kuruluslari, akademisyenleri, ögrencileri ve medya mensuplarini “Yesil Kugu Platformu” çatisi altinda bir araya getirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Iklim krizi farkindaligi konusunda TSKB’nin 70 yillik uluslararasi bilgi birikimini paydaslarin kullanimina açtiklarina isaret eden Börü, sözlerini söyle sürdürdü:
"TSKB Yesil Kugu Platformu beraber düsünmek ve etki alani yüksek adimlar atmak için bir bulusma ve is birligi noktasi olacak. Diger yandan çesitli araçlarla paydaslarin iklim krizi riski konusundaki farkindaliklarini tespit etmek ve süreç destegi saglamak da sorumluluklarimiz arasinda yer alacak. Fark yaratabilen sorumlu kuruluslarin, aktif bireylerden olustugunu biliyoruz. Platform üyelerinin, çalisanlari, tedarikçileri gibi ekosistemleri içindeki tüm paydaslarina iklim krizi riski konusunda verecekleri egitimleri ve farkindalik aktivitelerini destekleyecegiz. Ayni zamanda, üniversitelerimizle is birligi içinde hayata geçirmeyi hedefledigimiz 'TSKB Yesil Sinif' ile iklim riski farkindaligi veren, gelismekte olan literatürün takip edilmesini saglayan dersleri destekleyecegiz.”