TÜBİTAK desteğiyle Antep fıstığı kabuğundan süper kapasitör yapmayı hedefliyor

TÜBİTAK desteğiyle Antep fıstığı kabuğundan süper kapasitör yapmayı hedefliyor

TÜBİTAK desteğiyle Antep fıstığı kabuğundan süper kapasitör yapmayı hedefliyor

OSMANIYE (AA) - ÜMIT KAHRIMAN - Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nde (OKÜ) görevli Dr. Ögr. Üyesi Müslüm Demir, hazirladigi projeyle Antep fistigi kabuklarinin atiklarindan hizli sarj olabilen ve enerjiyi verimli kullanabilecek bir süper kapasitör yapmayi hedefliyor.

OKÜ Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Müslüm Demir, ekip arkadaslariyla hazirladigi "Fistik kabugu atigindan gözenekli karbon üretimi ve süper kapasitörlerde uygulanmasi" konulu projeyle TÜBITAK'tan hibe destegi almayi basardi.

Demir, AA muhabirine, sarj edilebilir enerji kaynaklarinin otomotiv ve diger sektörlere de girmesiyle kapasitörlerin öneminin giderek arttigini ve tüm dünyada bunun üzerine çalismalar yürütüldügünü söyledi.

Bu kapasitörlerin elektronik cihazlarda, uçaklarda ve son olarak da elektrikli otomobillerde kullanildigini dile getiren Demir, sunlari kaydetti:

"Ülkemizde lityum ve süper kapasitör üreticisi bir firma yok. Biz de bu konuda ne yapabiliriz diye düsündük ve bir proje hazirlamaya karar verdik. Daha sonra bu projeyle TÜBITAK’a basvurduk ve yaklasik 3 bin 500 projeden ilk 144 proje arasina girmeyi basardik. Bireysel Genç Girisimci Projesi'nden 200 bin liralik hibe destegi aldik. Projemiz yaklasik bir yil sürecek. Proje sonunda hedefimiz, süper kapasitör enerji depolama sisteminin bir prototipini yapmaktir."

Süper kapasitörlerin elektrot kismi için gereken gözenekli karbon alisimini, Antep fistigi kabugu atiklarindan elde etmeyi planladiklarini belirten Demir, "Bunun için fistik kabugu alinarak basit kimyasallarla karistirilip yüksek sicaklikta inert yani hareketsiz hale getirecegiz. Sonuç olarak meydana gelen ürün asitle yikanarak elektrotlarda kullanilacak." ifadesini kullandi.

Ekip olarak proje üzerinde çalismalarinin bir sebebinin de yerli otomobil TOGG'un bataryalarinin hizli sarj olabilmesi için süper kapasitöre ihtiyaç duyulmasi oldugunu aktaran Demir, "Ekip olarak yerli ve milli aracimizin daha hizli sarj olmasi için fistik kabugundan karbon üretip bunu süper kapasitörlerde uygulayarak bir sistem tasarladik. Bu sistemi gelistirerek yerli ve milliligi saglamayi planliyoruz." diye konustu.

Yapacaklari süper kapasitörü yerli sanayide kullanmak istediklerini, bu sayede yurt disindan süper kapasitör getirmek zorunda kalinmayacagini vurgulayan Demir, söyle devam etti:

"Projemizde yerlilik esasina dayanarak Antep fistiginin kabugunu kullanmayi tercih ettik. Ülkemizde süper kapasitörlere büyük talep olmasina ragmen, üretici firma bulunmamaktadir. Ülkemizin kaynaklarini kullanarak süper kapasitörleri daha ucuza mal etmek ve temin süresini en aza indirmek amaciyla bu projeyi önemsiyoruz."



Güncel 23.10.2020 11:46:37 0

İlginizi Çekebilir

1

Antalya'da "Yapay Zeka ve Oyun Teknolojileri Programı" düzenlendi

2

Yeni Renault Captur'un dünya lansmanı gerçekleştirildi

3

Türk Telekom'dan çevreci veri merkezi çözümleri

4

Arçelik Genel Müdürü Can Dinçer: "Antalya ve çevresi, yenilenebilir enerji dönüşümünde öne çıkacak"

5

Hava savunma sistemleri 2024'te vatanı uçtan uca koruyacak

6

Adanalı öğrenciler otonom su altı aracı "ALESTA" ile Singapur'da yarışacak

7

e-ATA, Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te test edildi

8

Mipo Türkiye'de akıllı telefon pazarının yeni markası oldu

9

Bakan Kacır, TÜBİTAK 31. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni'nde konuştu:

10

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Antalya'da konuştu: