Tunus’ta Yasemin Devrimi’nin yıldönümünde halk sokağa indi

Tunus’ta Yasemin Devrimi’nin yıldönümünde halk sokağa indi

Tunus’ta Yasemin Devrimi’nin yıldönümünde halk sokağa indi

Tunus’ta Yasemin Devrimi’nin 11’inci yıldönümünde sokağa inen ve Devlet Başkanı Kays Said’i protesto eden göstericilere polis, tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.
Tunus’ta Yasemin Devrimi’nin 11’inci yıldönümünde sokağa inen yüzlerce kişi, Devlet Başkanı Kays Said’in geçtiğimiz sene temmuz ayında aldığı olağanüstü kararları protesto etti. Başkentteki Habib Bourguiba Caddesi’ne yürümek isteyen göstericilere polis, tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.
Protestocular sık sık, "Ayıp, ayıp", "Şehitlerin kanına vefa istiyoruz", "Tek adam yönetimine hayır, Anayasa’ya dönüşe evet", "Kahrolsun diktatör", "Kays Said istifa" ve "Halk bağımsız bir yargı istiyor" sloganları attı.
Protestoya, birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu (STK) destek verirken, birçok gösterici polis müdahalesinde yaralanırken, bazıları ise gözaltına alındı.

Tunus’taki siyasi kriz
Devlet Başkanı Said, 25 Temmuz gecesi Kartaca kentindeki Devlet Başkanlığı Sarayı’ndan gerçekleştirdiği ulusa sesleniş konuşmasında, "ülkenin tehlikede olduğu" gerekçesiyle Tunus Başbakanı Hişam El-Meşişi’yi görevden aldığını ve meclisin yetkilerini dondurduğunu duyurmuştu. Said, 22 Eylül’de ise kendisine geniş yetkiler tanıyan yeni kararnameler yayımlamış ve Bakanlar Kurulu parlamentoya değil Devlet Başkanına karşı sorumlu hale gelmişti.

Yasemin Devrimi
Tunus’ta Kasım 2010’da meyve sebze satıcısı olan işsiz bir üniversite mezununun, tezgahına polisin el koymasından sonra kendisini ateşe vermesi ile başlayan protestolar sonucu 24 yıldır Tunus’u yöneten Zeynel Abidin Bin Ali 14 Ocak 2011’de ülkeden kaçmıştı. Tunus’taki söz konusu halk ayaklanması Yasemin Devrimi olarak adlandırılmıştır.


Yurt Dünya 14.01.2022 20:57:07 0

İlginizi Çekebilir

1

Isparta'da iki otomobilin çarpışması sonucu 3 kişi yaralandı

2

SDÜ'de hareket halindeki elektrikli araçlar için kablosuz şarj projesi tasarlandı

3

TRT Çukurova Bölge Müdürü Fatih Doğru AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı

4

Osmaniye’de asansör boşluğuna düşen Hürü Toklu hayatını kaybetti

5

Eskişehir’e atanan Vali Erdinç Yılmaz’a veda

6

Osmaniye merkezli kaçakçılık operasyonu: 5 tutuklama, 60 Milyon TL’lik malvarlığına el konuldu

7

Limak Holding'in "Yarını İnşa Etmek" paneli Davos'ta düzenlendi

8

Bu hafta yurtta Orta Akdeniz üzerinden gelen ılık ve yağışlı hava etkili olacak

9

Antalya İl Emniyet Müdürü Zaimoğlu, "Basın Sohbetleri" programına katıldı

10

Kahramanmaraş'ta uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli tutuklandı