Tarih: 06.08.2020 12:28

"Turizmin başkenti"nde kaçak yapılara geçit yok

Facebook Twitter Linked-in

ANTALYA (AA) - AYSE YILDIZ - Çevre ve Sehircilik Bakanliginca yapilan denetimlerde Antalya'daki imar barisina aykiri yapilar tespit edilerek yikiliyor.

Bakanligin kaçak yapilara yönelik baslattigi çalisma kapsaminda, turizm kenti Antalya'da yikilan kaçak yapilarin sayilari her geçen gün artiyor.

Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü ekipleri ile bakanlik müfettisleri, uydudan görüntüleri inceleyip saha çalismalari yaparak bölgedeki kaçak yapilarin tespitini gerçeklestiriyor.

Imar bölümünde çalisan yaklasik 30 kisilik ekip, 2017'den bu yana 772'si bu yil olmak üzere 6 bin 513 kaçak yapi saptadi. Degerlendirmeler sonucunda gerçege aykiri beyanda bulunarak kaçak yapi insa ettikleri belirlenen yerlerin yapi kayit belgesi iptal ediliyor.

Kaçak yapilarin yikimi, uyarilar sonucunda ilgili belediyeler tarafindan gerçeklestiriliyor. 2017'de 453, 2018'de 649, 2019'da ise 593 kaçak yapinin yikildigi Antalya'da, bu yilin 6 ayinda 405 kaçak yapinin yikimi gerçeklestirildi.

- Bakan Kurum da çalismalari yakindan takip ediyor

Merkez ilçelerden Kepez'de su ana kadar tespit edilen 1451 kaçak yapidan 947'si, Muratpasa'da belirlenen 366 yapinin 318'i, Konyaalti'nda 72 yapidan 47'si, Dösemealti'nda 214 yapidan 96'sinin yikimi yapildi.

Kemer'de tespit edilen 529 kaçak yapidan 169'u, Manavgat'ta 493 yapidan 143'ü, Aksu'da 327 yapidan 156'si, turistik ilçelerden Kas'ta 1436 kaçak yapidan 20'si yikildi. Serik'te 432 kaçak yapidan 15'i, Alanya'da 582 yapidan 50'sinin yikimi yapildi.

Diger ilçeler Gazipasa, Korkuteli, Elmali, Kumluca, Finike, Ibradi, Gündogmus ve Demre'de tespit edilen 611 kaçak yapidan 139'unun yikimi gerçeklestirildi. Akseki'de ise su ana kadar kaçak yapi tespiti gerçeklesmedigi belirtildi.

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum da çalismalari yakindan takip edip yetkililerden bilgi aliyor.

- "Birinci derece dogal sit alanina 2 gün içinde kaçak yapi yapilmis"

Çevre ve Sehircilik Il Müdürü Tevfik Altinay, AA muhabirine, yapilarin 2017'den önce mi sonra mi yapildigini uydu görüntüleriyle, resmi makamlarin tutanaklariyla karsilastirarak tespit ettiklerini söyledi.

Müdürlük bünyesindeki ekibin imarla ilgili çalismalar yürüttügünü belirten Altinay, kaçak yapilarin kanunen birinci sorumlularin belediyeler oldugunu, aslinda kaçak yapilarla belediyelerin mücadele etmesi gerektigini bildirdi.

Altinay, eger kaçak yapilarin geregi yapilmazsa bakanligin birimi olan il müdürlügü olarak harekete geçtiklerini dile getirerek, sunlari kaydetti:

"Bakanimizin, 'Dogal sitlerdeki özel çevre koruma alanlarindaki kaçak yapilari kaldiracagiz.' açiklamalari var. Biz de bu yönde bakanimizin emriyle çalisiyoruz. Yikimlar devam ediyor, bunlarin hepsini yikip kaldirtacagiz. Demre Üçagiz'da birinci derece dogal sit alanina 2 gün içinde kaçak yapi yapilmis, yapi kayit belgesi alinmis. Hemen kayit belgesini iptal edip, yikim için talimat yazisi gönderdik, belediye yikti."

- "Kaçak yapilari bitirecegiz"

Korunan alanlarda sik sik denetim yaptiklarina deginen Altinay, Antalya'da 191 bin 900 kayit belgesi alindigini, usullere göre alinmayan 714 yapi kayit belgesini iptal ettiklerini anlatti.

Sürekli mevcut yapi kayit belgelerini de taradiklarini vurgulayan Altinay, "Kaçak yapilarin yikimi için hummali çalisma yürütüyoruz. Antalya'da kaçak yapiya izin vermeyecegiz. Mevcut kaçak yapilari da kesinlikle bitirecegiz, bu konuda kararliyiz." dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —