Türk makarna sektörü AB kotasının kaldırılması için harekete geçiyor

Türk makarna sektörü AB kotasının kaldırılması için harekete geçiyor

Türk makarna sektörü AB kotasının kaldırılması için harekete geçiyor

MERSIN (AA) - SEZGIN PANCAR - Türkiye Makarna Sanayicileri Dernegi (TMSD) Yönetim Kurulu Baskani Abdülkadir Külahçioglu, "TMSD olarak Avrupa Birligi'ne (AB) ihracatimizdaki kotanin kaldirilmasi yönünde kapsamli bir çalismamiz vardi. Koronavirüs dolayisiyla bunu tekrar AB müzakere masasina getirmeyi planliyoruz." dedi.

Külahçioglu, AA muhabirine yaptigi açiklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde tüm dünyada tarimin ve güvenilir gidanin öneminin ortaya çiktigini vurguladi.

Süreçte makarnanin en çok ragbet gören ürünlerden biri oldugunu belirten Külahçioglu, tarim sektörünün stratejik degerini herkesin anladigini dile getirdi.

Külahçioglu, tarimsal üretimin daha fazla desteklenmesi gerektigine inandiklarini belirterek, söyle konustu:

"Önceki dönemlerde 'bir kamyon makarna ihraç ettigimizde ne kadar döviz geliyor? Teknolojik ürün ihraç edersek daha karli olur' gibi bir düsünce vardi. Simdi bunun ne kadar yanlis oldugu ve tarimsal üretimin hayati önemi anlasildi. Umarim bundan sonraki tedbirlerde veya yapilacak uygulamalarda bu unsurlar gelistirilir."

"Türkiye makarnasi 160 ülkede söz sahibi"

Dünyada üretim kalitesi, fiyat politikasi ve markalasma anlaminda Türk makarnasinin söz sahibi olduguna dikkati çeken Külahçioglu, "Türkiye durum bugdayi üretiminde dünyada üçüncü sirada, makarna üretiminde de en büyük üçüncü ülke. Ihracatta ise en büyük ikinci makarna ihracatçisi. Türk makarna sektörü, bu anlamda dünyada söz sahibi olan, rekabet edebilen, kalitesini kabul ettirmis, 160 ülkeye ihracat yapan bir sektör." diye konustu.

Külahçioglu, Türkiye'nin 2019'da 1 milyon 272 bin 928 ton makarna dis satimindan 607 milyon 103 bin dolar elde ettigini belirterek, 2020'nin ilk çeyreginde de 170 milyon dolarlik gelir saglandigini aktardi.

Dünya pazari birinciliginin önündeki en büyük engellerin AB kotasi ve ABD'nin "anti-damping" uygulamasi oldugunu vurgulayan Külahçioglu, sunlari kaydetti:

"Önümüzde engel olarak korumali pazarlar var. Gelecek süreçte bunlarin da bir sekilde degismesi gerektigine inaniyoruz. Ülkelerin artik kurallar koyarken, 'bana bunu satma' degil, özellikle gida ürünlerinde 'bana ne satabilirsin' demesini, stratejinin dönüsmesini bekliyoruz. Dolayisiyla bu kotalarin, engellemelerin, barajlarin, ek vergilerin tarimsal ürünler anlaminda mutlaka degistirilecegine inaniyoruz."

Külahçioglu, AB'den talep olmasina ragmen kotanin erken dolmasi nedeniyle ürün gönderemediklerini belirterek, buna ragmen 2020'nin ilk 3 ayinda AB ülkelerine ihracatin, geçen yilin ayni dönemine oranla yüzde 21 arttigini vurguladi.

- "Kota sadece 20 bin ton"

Türkiye'nin AB ülkelerine makarna satisinin yillik 20 bin tonla sinirlandirildigini animsatan Külahçioglu, söyle konustu:

"Bu miktar, geçen dönemlerde yilin ortalarinda doluyordu. Kovid-19 sürecinde artan talep nedeniyle bunun 4 ayda dolacagini öngörüyoruz. Bu kotalar anlamsiz artik. Bunlarin gözden geçirilmesi gerekiyor. Sadece bizim ihracatimizla ilgili bir konu degil Avrupa'daki tüketicilerin de gidaya, kaliteli ürüne ulasabilmesi açisindan bu kotalarin mutlaka gözden geçirilmesi gerektigine inaniyoruz."

Avrupa'daki makarna sektörünün büyüklügünün 3,7 milyar dolar oldugunu ifade eden Külahçioglu, "Türkiye buradan 20-25 milyon dolarlik bir pay alabiliyor ki bu çok az. Kotanin artmasi veya kaldirilmasi halinde dünyanin diger ülkelerinde oldugu gibi Avrupa'da da söz sahibi olabilecek bir sektörümüz var." dedi.

- ''Kotanin nedeni Italyan lobisi''

Külahçioglu, Italya'nin Kovid-19 süresince yasadigi sikintilara da deginerek, su ifadeleri kullandi:

"Avrupa'nin en büyük makarna ihracatçisi Italya. Italya'da üretim dursaydi, AB ihtiyaçlarini karsilayamayacak ve ürün bulamayacakti. Bu nedenle Türkiye en ciddi ve en güvenilir alternatif. Hem kalitesi hem de fiyat rekabeti anlaminda Italyan makarnasiyla rekabet edebildigimizi zaten dünya pazarinda gösteriyoruz. Avrupa'da da artan bir talep var. Bu kotanin konmasinin en önemli nedenlerinden birisi de Italya'nin AB'de yaptigi lobi çalismalari. Bunu asabildigimiz takdirde güvenilir gidaya, Türkiye makarnasina ulasan bir Avrupa olacak."

Kotanin kaldirilmasi için hem ilgili bakanliklarin hem de kendilerinin daha önce girisimlerde bulundugunu aktaran Külahçioglu, "TMSD olarak Avrupa Birligi'ne ihracatimizdaki kotanin kaldirilmasi yönünde kapsamli bir çalismamiz vardi. Koronavirüs dolayisiyla bunu tekrar AB müzakere masasina getirmeyi planliyoruz. Seyahat engelinin bitmesinin ardindan ilk firsatta görüsmelerin baslamasiyla konuyu ilgili kurumlara tekrar iletecegiz." diye konustu.

Külahçioglu, basvuru için hazirlanan raporda, uzmanlarin çalismasi olan "Türkiye makarna ihracatinda Avrupa Birligi tarife kotasinin kaldirilmasi" baslikli kitaba da yer vereceklerini sözlerine ekledi.



Politika 23.05.2020 11:20:29 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı