Türk Telekom CEO'su Ümit Önal: "Mükerrer yatırım yapmayalım, milletin parasını çarçur etmeyelim"

Türk Telekom CEO

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal: "Mükerrer yatırım yapmayalım, milletin parasını çarçur etmeyelim"

ISTANBUL (AA) - BELGIN YAKISAN MUTLU/HASAN ARSLAN - Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, ortak altyapi paylasimina iliskin tüm operatörlere çagrida bulunarak, "Hepimiz ayri ayri yatirim yapmayalim, bu milletin parasini çarçur etmeyelim. Gidilmis yerlere mükerrer gitmeyelim, gidilmemis yerlere beraber gidelim. Türk Telekom'dan bir sey isterken de bu isteginiz biraz ticari, insafli, izahli olsun. Hem fiyatlar eski olacak, hem sadece seçki yerlere gitmek isteyeceksin, ondan sonra da 'Türk Telekom altyapiyi kullandirmiyor' diyeceksin, bu çok iyi niyetli degil." dedi.

Ümit Önal, “Is Dünyasi Söylesileri” kapsaminda AA muhabirine yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele edilen 2020'de sektörde yasanan gelismeleri degerlendirdi, gelecek yildan beklentilerini paylasti.

Türk Telekom'un son 1-2 yildir çeyreklik bazda açiklanan finansal sonuçlarla her seferinde kendi rekorunu egale ettigine dikkati çeken Önal, söz konusu yukari yönlü ivmenin gelecek yil da sürmesini beklediklerini söyledi.

Önal, Türkiye'nin dijital dönüsümüne son 15 yilda 17,2 milyar dolarlik yatirim yaptiklarini aktararak, "Yatirimlarimizi sürdürecegiz. Pandemi ile tetiklenen kesintisiz iletisim ihtiyaci yatirim istahimizi artiriyor. Daha önemlisi, gelirlerimizdeki artis bizi istahli hale getiriyor. Bu kapsamda Türk Telekom'un 2021'de de büyüme hikayesine devam edecegine inaniyoruz." diye konustu.

Mobil pazarda yatirimlarinin karsiligi olan adil pazar payina ulasmayi hedeflediklerini vurgulayan Önal, veri analitigi konusunu ve müsteri deneyimini teknik ve hizmet anlaminda önde tutmanin öneminden bahsetti.

Önal, pandemi sürecinde sirketin istihdam politikasi hakkinda degerlendirmelerde bulunarak, sunlari kaydetti:

"Türkiye'nin en büyük çalisan kapasitesine sahip sirketlerinden biriyiz. Bu kritik dönemde de istihdamin sürekliligini saglamayi ve ülkemiz ekonomisine katkida bulunmayi sürdürdük. 2020'nin 3. çeyregi itibariyla grup sirketleri dahil toplam çalisan sayimiz 34 bin seviyesinde. Bu süreçte internete ve iletisime olan ihtiyaç dogrultusunda yasanan talep artisi, saha ekiplerimizin tam kapasite çalismasini, hatta artan talebi karsilayacak ek kapasite için saha gücünün artirilmasini sagladi. Biz zaten her yil istihdami arttirmayi milli bir sorumluluk olarak görüyoruz. Dolayisiyla istihdam konusunda simdiye kadar oldugu gibi bundan sonra da Türkiye'nin itici güçlerinden biri olmaya devam edecegiz. Artan ihtiyaci karsilayacak ölçekte Türkiye'nin istihdamina katki saglamayi sürdürecegiz."

Pandemi sonrasi hizli büyüyen sektörlerden birinin de çagri merkezleri olduguna isaret eden Önal, çagri merkezleri AssisTT'in 2020 sonuna kadar 16 farkli ilde yaklasik 1.600 kisiye daha istihdam saglayacagini öngördüklerini bildirdi.


- "Ekonomi yönetiminin ülkemizi salginin risklerinden koruyacaklarina inancim tam"


Ümit Önal, pandeminin tüm dünya ekonomilerini olumsuz etkiledigini ve herkesi zorlu bir sürece soktugunu belirterek, "Türkiye'de ekonomi yönetiminin, pandemi sürecini dünya ülkeleriyle kiyasladiginizda son derece iyi planlayarak yönettiklerini, ülkeye katma deger saglayacak politikalar ürettiklerini söyleyebilirim." dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan liderliginde atilan adimlarin da piyasalardan olumlu yansima aldigini animsatan Önal, sunlari ifade etti:

"Ekonomi yönetiminin kritik süreci bundan sonra da iyi sekilde yönetip, ülkemizi salginin ekonomik risklerinden koruyacaklarina dair inancim tam. Biz de bu süreçte sirket olarak buna olumlu katki saglayacagiz. Sektör olarak tüm telekom operatörleri bu süreçten olumlu etkilendik. Bu sürecin devaminda, Türkiye'nin dijital dönüsümü için hepimiz güçlerimizi mükerrer yatirimlarin da önüne geçecek sekilde, ülkenin fiberlesmesi, iletisim ihtiyacinin giderilmesi ve penetrasyonun artirilmasi noktasinda birlestirerek ve hükumetle yakin bir sekilde çalisarak yönetecegiz. Son günlerde borsaya ilginin arttigina, ekonomiye olan inancin daha da perçinlendigine dair birtakim emareler görüyoruz. Bunlar özellikle de bizim gibi halka açik sirketler için sevindirici."


- "Türk Telekom'dan bir sey isterken biraz ticari, insafli, izahli olsun"


Ümit Önal, altyapi paylasimina iliskin durus ve tavirlarinin önceden beri belli ve çok net oldugunu vurgulayarak, "Türk Telekom olarak mükerrer yatirimin önüne geçmek için tüm yeni yerlere altyapiyi birlikte götürmeye her zaman açigiz. Bu konuda birlikte hareket etmeye kararliyiz. Bunun illa bir ortak altyapi sirketiyle olmasina bile gerek yok, biz bunu sözle, basit bir protokolle de yapariz. Hiçbir seye gerek olmadan da yapariz." diye konustu.

Türkiye'de faaliyet gösteren diger operatörlerin baz istasyonlarina fiberin götürülmesi noktasinda da hizmet vermeye hazir olduklarini aktaran Önal, söyle devam etti:

"Mükerrer yatirimlarin önüne geçebilmek için tüm oyuncularin mutabakatiyla imzalanan Sabit Elektronik Iletisim Altyapisini Kiralama Protokolü var. Bu protokol ve buna imza atan herkes ortada. Bu protokole bagliligimizi tekrar ilan ediyorum, bu konuda hiçbir sikintimiz yok. Türk Telekom özellestirmeyle beraber, ülkenin sahipligindeki bir altyapinin hem kullanim hem de gelistirme hakkini aldi. Buraya da 15 yilda 17,2 milyar dolarlik yatirim yapti. Türk Telekom'un bu kadar yatirim yaptigi bir yerde, sadece satin alma gücünün yüksek ve nüfusun yogun oldugu 'Kadiköy'de Moda'da, Ankara'da Kizilay'da altyapiyi açmani istiyorum' seklindeki seçki talepler akla, izaha, ticarete, mantiga uygun degil.

Bu tür uygunluklardan yoksun teklifleri yapip, sonra 'Türk Telekom ortak altyapiya çok da hazir degil' seklinde yakistirma yapilmasini biraz maksatli görüyorum dogrusu. Biz ülkenin fiberlesmesi ve 5G ile tanismasi için üzerimize düseni her zaman yaptik. Diger operatörlerle de ortak yola çikmaya her zaman haziriz. Bunun için imzaya gerek yok, sözü yeter. Biz yillardan beri ülkenin en karli yerine de 1 tane abonenin oldugu yere de gidecegiz, siz benden 'Ankara Kizilayi açmani istiyorum' diyeceksiniz. Bunun hiçbir ticari tarafi yok. Kaldi ki su anda altyapimizdan abonelik yapabiliyorlar. Diger operatörlerin fiber dahil altyapimizdan yaklasik 3,1 milyon abonelikleri var."

Önal, altyapi yatirimlarinin dövize endeksli, disa bagimli oldugunu belirterek, bu noktada mükerrer yatirimlardan ülkenin kurtarilmasi gerektigini söyledi.

Bugün Türk Telekom'un altyapisinin bulundugu yere baska bir operatörün, baska bir operatörün altyapi kurdugu yere de Türk Telekom'un tekrar yatirim yapmasina gerek olmadigini vurgulayan Önal, "Bu hata daha önce mobilde yapildi. Tekrar ayni hataya düsmememiz lazim. Hepimiz ayri ayri yatirim yapmayalim, bu milletin parasini çarçur etmeyelim. Gidilmis yerlere mükerrer gitmeyelim, gidilmemis yerlere beraber gidelim. Türk Telekom'dan bir sey isterken de biraz ticari, insafli, izahli olsun. Hem fiyatlar eski olacak, hem sadece seçki yerlere gitmek isteyeceksin, ondan sonra da 'Türk Telekom altyapiyi kullandirmiyor' diyeceksin, bu çok iyi niyetli degil." ifadelerini kullandi.


- "Türk Telekom olarak dünya ortalamasinin üzerinde yatirim yapiyoruz"


Önal, afet iletisimine dair çalismalarindan da bahsederek, bu konuda basta Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi (AFAD) ve tüm devlet yetkilileri ile entegre bir sekilde çalisarak altyapinin gelistirilmesi için yatirimlari hizlandirdiklarini anlatti.

Dünyadaki operatörlerin gelirlerinden yatirima ayirdiklari payin ortalama yüzde 14-16 bandinda oldugunu, bu oranin Türk Telekom'da yilin 9 ayinda yüzde 21'lere dayandigini aktaran Önal, söyle devam etti:

"Türk Telekom olarak dünya ortalamasinin üzerinde yatirim yapiyoruz. Istirakimiz Argela ile mobil sebekeleri sanal akilli yazilimla dilimleyen VRAN (Yazilim Tanimli ve Dilimlenebilir Sanallastirilmis Radyo Erisim Sebekesi) teknolojisi üzerinde çalismalarimiz son asamaya geldi, yakinda lansmanini yapacagiz. Bu teknolojiyi dünyadaki birçok operatöre de uygulayabilecegiz. VRAN ürünümüz mobil sebekelerin kapasitesini yönetme konusunda tam da böyle afet anlarinda çok isimize yarayacak. Bu yeni dilimleme teknolojisiyle, belirlenen alandaki baz istasyonlarina istenen kadar kapasite verilecek. Su anda kim önce arama yapip baglanirsa hat ona tahsis ediliyor. VRAN ile bunu sanal olarak programlayarak ilk yardim ve kurtarma ekiplerinin aramalarini önceliklendirmek mümkün olacak. Yine belli bir bölgeye kapasite verip oradaki basarisiz aramalarin önüne geçilebilecek."

Önal, Türk Telekom Arama Kurtarma Ekibi'nin (TTAKE) çalismalarina da deginerek, tamami çalisanlardan olusan ekibin 2010'da gönüllülük esasiyla kuruldugunu, simdiye kadar sel, deprem gibi birçok çalismaya katildigini ve ilgili bütün egitimleri aldigini sözlerine ekledi.



Yurt Dünya 30.11.2020 11:46:18 0

İlginizi Çekebilir

1

Osmaniye’de, Aile ve Gençlik Fonu’na 288 çift başvuru yaptı

2

Osmaniye’den 47 sporcu, Kick Boks Türkiye Şampiyonasına katılacak

3

Bilge Sitesi Davasında Tahliye Kararı; Osmaniye Eski Belediye Başkanı Kadir Kara Tahliye Edildi

4

Öksüz, 7 Ocak’ı Ziyaret Etti

5

7 Ocak Gazeteciler Cemiyeti Ak Parti'yi Ağırladı...

6

İyi Parti 7 Ocak Gazeteciler Cemiyetini Ziyaret Etti...

7

Osmaniye’de PTT çalışanları Rize’deki saldırıyı kınadı

8

CHP Osmaniye İl Başkanı Yavuzer’den Ziyaret

9

Yılmaz, 7 Ocak Gazeteciler Cemiyetini Ziyaret Etti...

10

Soylu’dan 7 Ocak’a Ziyaret