Türk Telekom'dan ilk çeyrekte 661 milyon lira net kar

Türk Telekom

Türk Telekom'dan ilk çeyrekte 661 milyon lira net kar

ISTANBUL (AA) - Türk Telekom, yilin ilk çeyreginde 661 milyon lira net kar elde ederken, gelirlerini yüzde 17 artirarak 6,3 milyar liraya tasidi.

Türk Telekom'un ilk çeyrek finansal sonuçlari, düzenlenen online toplantida açiklandi.

Buna göre, 2020'nin ocak-mart döneminde yüzde 17 büyümeyle 6,3 milyar lira gelir elde eden sirket, böylece 2008'deki halka arzdan bu yana en yüksek ilk çeyrek gelir artisini kaydetti.

Güçlü gelir büyümesinin etkisiyle Türk Telekom'un faiz, amortisman ve vergi öncesi kari (FAVÖK) ilk çeyrekte geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 12 artisla 3 milyar liraya yükselirken, FAVÖK marji 47,2 oldu.

Türk Telekom'un ilk çeyrekteki net kari da operasyonel performans ve yabanci para riskinin azaltilmasiyla düsen finansal giderler sayesinde 661 milyon lira düzeyinde gerçeklesti. Bu dönemde sirketin yatirim harcamalari yüzde 41 artarak 896 milyon liraya yükseldi.

Yilin ilk çeyreginde 563 bin net abone kazanimi saglayan Türk Telekom, toplam abone sayisini 48,4 milyona tasidi.

Sabit genisbant internet aboneleri, fiber abone sayisindaki güçlü büyümeyle 11,6 milyona ulasti. Sabit genisbantta kullanici basina düsen gelir (ARPU) ise ilk çeyrekte 2011'den bu yana en yüksek yillik büyümeyi kaydederek yüzde 14 artis gösterdi.

Fiber abone sayisi ilk çeyrekte yillik yüzde 22 artisla 4,4 milyona yükselirken, mobil abone sayisi 23,2 milyona çikti. Sabit seste ise 103 bin net abone artisiyla 2008'deki halka arzdan bu yana en yüksek ilk çeyrek net abone kazanimi kaydedildi.

- "2020'ye saglikli ve güçlü bir baslangiç yaptik"


Toplantida finansal sonuçlari degerlendiren Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, yilin ilk çeyreginde özellikle sabit genisbant segmentindeki büyümenin katkisiyla konsolide gelirlerinin yüzde 17 büyüme kaydettigini söyledi.

Nakit akis yaratma kapasitelerinin artmaya devam ettigini vurgulayan Önal, gelir tablolarinin kur hareketlerine karsi hassasiyetinin azalmasinin, içinden geçilen bu dönemde dahi öngörülebilir finansal giderler ve net kar yaratmalarina olanak sagladigini ifade etti.

Önal, vergi öncesi net karlarinin ilk çeyrekte geçen yilin ayni dönemine göre yaklasik 4 katina çiktigina isaret ederek, "Türk Telekom olarak 2020'ye saglikli ve güçlü bir baslangiç yaptik." dedi.

Ilk çeyrekte koruma islemleri gerçeklestirmeye devam ettiklerini ve ayni zamanda Türk lirasi cinsinden borçlanma payini artirdiklarini aktaran Önal, "Borçluluk seviyesindeki düsüs ve türev islemlerin etkisiyle net açik yabanci para pozisyonumuz, halka arzdan bu yana en düsük seviye olan 225 milyon dolara geriledi. Diger yandan, Net Borç/FAVÖK oranimiz da asagi yönlü seyrini sürdürerek 1,38x ile son bes yilin en düsük seviyesinde gerçeklesti. Elde ettigimiz sonuçlar neticesinde, FAVÖK için belirledigimiz yillik öngörümüzü 12,4 milyar liradan, 12,4-12,6 milyar lira araligina, yillik yatirim öngörümüzü ise yaklasik 5,8 milyar liradan, yaklasik 6,4 milyar liraya yükselttik." ifadelerini kullandi.

Ümit Önal, sosyal izolasyon tedbirleri uyarinca evde kalinan bu dönemde dijital dönüsümün önemine tanik olundugunu belirterek, sunlari kaydetti:

"Mart ayi ortasindan itibaren ülke çapinda alinan önlemlerle çok sayida faaliyetin online ortamlara tasinmasi, hem internet trafigine yansidi hem de üst paketlere geçisi hizlandirdi. Ortalama günlük sabit data kullanimi subat ayina kiyasla martta yaklasik yüzde 20, nisanda yaklasik yüzde 45 artis gösterdi. Ayrica sosyal izolasyon döneminde 'Online Islemler' uygulamamizi kullanan tekil abone sayisi son üç ayda 2 milyon artisla 19,8 milyona yükseldi.

Ülkemizin 81 ilinde 30 bini askin çalisanimiz, yaygin ve güçlü altyapi yatirimlarimiz, Türkiye'nin dört bir yaninda 308 bin kilometreye ulasan güçlü fiber agimizla kesintisiz ve güvenli iletisimi saglamaya devam ediyoruz. Son 12 ayda 3,5 milyon artarak 22,6 milyona ulasan fiber hane kapsamamiz sayesinde trafigin arttigi yogun saatlerde dahi hiçbir kapasite sorunu yasamiyoruz."





Politika 14.05.2020 10:32:34 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı