ISTANBUL (AA) - MUSAB TURAN - Turkcell Bilgi ve Iletisim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Serkan Öztürk, Turkcell'in pandemi sonrasi dönemde de yatirimlarini sürdürecegini belirterek, "Kurulusumuzdan bu yana ülkemize 50 milyar TL’lik yatirim yaptik ve bu yatirim her geçen gün artiyor. Bu 50 milyarin yarisindan fazlasini son 5 senede yaptik. Önümüzdeki 3 senede de 16 milyar TL daha yatirim yapmayi planliyoruz." dedi.
Öztürk, AA muhabirine Turkcell'in pandemi dönemi faaliyetleri ve gelecek planlari hakkinda açiklamalarda bulundu.
Pandeminin, telekom sektörünün ne kadar önemli oldugunu, durma ya da hata yapma lüksü bulunmadigini bir kez daha gösterdigini anlatan Öztürk, "Sektörde uzun yillar içerisinde gerçeklesmesi beklenen dijital dönüsüm neredeyse 6 ay gibi kisa bir sürede gerçeklesti. Bu dönemde talep ya da ihtiyaçlar ne kadar artarsa artsin, Türkiye’nin lider dijital operatörü olarak üzerimize düsen sorumluluk bilinciyle çalismalarimiza hiz verdik. Bu dönemin getirdigi dinamik kosullari yakindan takip ederek müsteri davranisini yakindan izledik." diye konustu.
Bu sayede gelen talepleri dogru yöneterek, degisen kullanici aliskanliklarina uygun olarak aktif yenilikçi çözümler sunduklarini aktaran Öztürk, benzersiz altyapilari sayesinde fiber hizinda mobil internet hizmeti sunduklari yenilikçi çözüm Superbox’la müsterilerin bu dönemde artan hizli ve kaliteli internet talebini basariyla karsiladiklarini söyledi.
Öztürk, Superbox abone sayisinin pandemi dönemdeki taleplerle birlikte 500 bine çiktigini ifade etti.
- "Ülkemize 50 milyar TL’lik yatirim yaptik"
Öztürk, Turkcell mühendisleri tarafindan gelistirilen iletisim ve yasam platformu BiP’e eklenen çoklu görüntülü görüsme özelligi sayesinde kullanicilarin toplantilarini fiziksel olarak bir araya gelmeye ihtiyaç duymadan, güvenli bir sekilde yapabildigini aktardi.
Öztürk, su bilgileri verdi:
"Pandeminin ardindan BiP üzerinden yapilan görüntülü görüsme süresi yüzde 90’lik artisla 29 milyon dakikaya çikti; grup görüntülü görüsme süresi ise yüzde 400’lük artisla 25 milyon dakikaya ulasti. Benzer talep artisi da veri merkezi hizmetlerimize oldu. Türkiye’nin en büyük veri isletmecisi olarak bugüne kadar veri merkezlerine yaptigimiz 2 milyar TL’lik yatirimla, kurumsal müsterilerimizin her türlü ihtiyaçlarini karsilayarak kendi müsterilerine kesintisiz hizmet sunmalarini sagladik.
Mobilde 1.4 Gbps, sabit tarafta ise 10 Gbps hizlari destekleyen dünyanin en iyi altyapilarindan birini ülkemize kazandirdik. Bu sayede internet kullaniminin en yogun oldugu pandemi döneminde bir yandan müsterilerimizin iletisim ihtiyaçlarini karsilarken diger yandan da onlara özel inovatif çözümler sunabildik. Bugünleri düsünerek kurulusumuzdan bu yana, lisans bedelleri, kule ve baz istasyonlari, fiber ekipmanlari ve kazilari, veri merkezleri ve yerli ve milli dijital ürünler de dahil olmak üzere ülkemize 50 milyar TL’lik yatirim yaptik ve bu yatirim her geçen gün artiyor. Bu 50 milyarin yarisindan fazlasini son 5 senede yaptik. Önümüzdeki 3 senede de 16 milyar TL daha yatirim yapmayi planliyoruz."
- "Pandemi gibi dönemlere öncesinde hazir olmak gerekiyor"
Öztürk, pandemi döneminin herkes için farkli ve ögretici bir dönem oldugunu ifade ederek, böylesi olagan disi dönemlere öncesinden hazir olunmasi gerektigini anlatti.
Yaptiklari altyapi yatirimlari ve dijital yeteneklerin yani sira tüm çalisanlariyla birlikte bu sürece öncesinden hazir olduklarini belirten Öztürk, "Örnegin, pandemi sürecinde pek çok firmanin hayatina ilk kez giren ‘uzaktan çalisma’ yöntemini biz uzun yillardir sirketimiz bünyesinde belirli araliklarla uyguluyorduk. Eve geçis döneminde de 5 bini askin çalisanimiz ve Global Bilgi çatisi altindaki 15 bin personelimizi, tüm sektörlere örnek olacak bir hizda evden çalisma düzenine geçirdik. Uzaktan çalisma sürecine dünyaya örnek olacak bir hiz ve verimlilikle adapte olduk." bilgilerini verdi.
- "Müsterilerimize en iyi hizmeti sunmaya devam edecegiz"
Öztürk, pandeminin son iki yildir sikça tekrarladiklari "dijital dönüsüm" kavraminin ne denli önemli oldugunu bir kez daha gösterdigini ifade ederek, dijitalin, hayatlarimizin her alaninda yer almasiyla artik yeni bir çalisan deneyiminden bahsetmek gerektigini söyledi.
Egitimden sagliga, ulasimdan alisverise kadar hayatin her noktasinin salginin ardindan degisime ugradigini anlatan Öztürk, söyle devam etti:
"Artik dijital dönüsümünü tamamlayan sirketlerin çok daha etkin bir rol üstlenecegini düsünüyorum. Biz bu dönüsümü çoktan tamamladigimiz ve hatta bu alandaki öncü rolü üstlendigimizden süreç bizim için kolay ve verimli ilerliyor. Tüm sirketlerin dijital dönüsümünü hizla tamamlayip çalisma modellerini farklilastirmalari ve yeni döneme adapte olmalari büyük önem tasiyor. Ayrica buna bagli olarak ilerleyen zamanlarda is yapis biçimlerinin de degisim gösterecegini söyleyebiliriz. Önümüzdeki süreçte bir yandan mobil çalisma yayginlasirken diger yandan da pek çok sektörde yeni teknolojiler kullanilmaya baslayacak.
Teknoloji alaninda üstlendigimiz öncü rolümüzle yeni teknolojileri ülkemize kazandirmaya ve sartlar ne olursa olsun müsterilerimize en iyi hizmeti sunmaya devam edecegiz. 5G, yapay zeka (AI), robotik teknolojiler, Endüstri 4.0, nesnelerin interneti, büyük veri, akilli teknolojiler, siber güvenlik ve bulut teknolojileri yatirim yapacagimiz konular arasinda yer alacak."