Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Araştırması

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Araştırması

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Araştırması

ISTANBUL (AA) - Gida ve içecek sanayi sektör liderleri, salgin sürecinde kayip yasayan sirketlerin büyük kisminin cirolarinin 6 aydan önce toparlanmayacagini, ciro artisi yasayanlarin ise salgin öncesi seviyelerine geri dönecegini düsünüyor.

Türkiye Gida ve Içecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) ile EY-Parthenon is birligiyle gerçeklestirilen Türkiye Gida ve Içecek Sanayi Arastirmasi'nin sonuçlari açiklandi.

Türkiye'de sektörün önde gelen 58 sirketinin üst düzey yöneticileri ile yapilan anketler sonucu olusturulan arastirmanin sonuçlarina göre, yil basinda enflasyon oraninda veya daha üzerinde büyüme gösteren sektörün yüzde 43'ünün cirosu, salginin etkilerinin görülmeye basladigi mart ve nisanda ortalama yüzde 26 azaldi.

Sirketler, salginin 4. çeyrek ve sonrasinda sona erecegini düsünüyor. Salgin sürecinde kayip yasayan sirketlerin çogunlugu cirolarinin 6 aydan önce toparlanmayacagini, ciro artisi yasayanlarsa salgin öncesi seviyelerine geri döneceklerini düsünüyor.

Cirolarinin bu dönemde arttigini belirtenlerin yaklasik yarisi ise talepteki artisin eski seviyelere veya daha altina gelecegini öngörürken, diger yarisi bu artisin kalici olmasini, hatta daha da güçlenmesini bekliyor. Katilimcilarin yüzde 38'i tüketici davranislarindaki degisimin uzun vadede kalici olacagini düsünüyor.


- 2020 büyüme beklentileri olumsuz


Sektörün 2020 büyüme beklentilerine bakildiginda, katilimcilarin yüzde 52'si sektörün daralacagini öngörürken; yaklasik yüzde 20'si büyüklügün geçen yilla ayni olmasini bekliyor.

Daralma bekleyen yöneticiler, tüm yil için kaybin ortalama yüzde 10-15 seviyesinde olacagini tahmin ediyor.

Arastirmaya katilan sektör liderlerinin yüzde 90'i restoranlarin zorlanmasini ve otellerin-tatil köylerinin eski performanslarini yakalayamamasini gelecek 6-12 aylik dönem için en büyük risklerden ikisi olarak görüyor. Bununla birlikte birçok zincir gida isletmesinin cirolarinin önemli bir kismini elde ettigi AVM magazalarinin, eski performanslarini yakalayamamasi da her 5 katilimcidan 4'ünün sektör için bekledigi riskler arasinda yer aliyor.

Katilimcilarin yüzde 85'i otel, restoran ve kafeleri kapsayan ev disi tüketim sektörünün 2019 performansini ancak 2021 veya sonrasinda yakalayacagini öngörüyor. Arastirma sonuçlari, nakit yönetimi ve kredi limitlerinin genisletilememesinin de sektörü bekleyen riskler arasinda en üst siralarda yer aldigini ortaya koyuyor.

Sektör liderlerinin yüzde 43'ü bu dönemde degisken giderlerinde bir artis yasandigini ifade ediyor. Tedarik zinciri ve lojistige yönelik sorunlara iliskin beklenen en büyük riskin, tedarikçilerin batmasi ve bu sebeple hammadde veya ara madde tedarikinde sikintilar yasanmasi oldugu görülüyor.


- "Turizm ve yeme içme sektörlerinin krizi atlatmasi önemli"


Açiklamada arastirmaya iliskin görüsleri yer alan TGDF Baskani Kopuz, artan nüfus ve degisen iklim kosullari nedeniyle halihazirda dünya gündeminin ilk sirasinda yer alan "gida güvencesinin" salginin dogrudan ve dolayli etkileriyle daha da önem kazandigini ve küresel gida sisteminin kirilganliginin Kovid-19'la gözler önüne serildigini bildirdi.

Turizm ve yeme içme sektörlerinin sürdürülebilirligi ve krizi atlatabilmelerinin gida ve içecek sektörü için çok büyük önem tasidigini anlatan Kopuz, su açiklamalarda bulundu:

"Bu konuda tüm ekosistem paydaslarinin atmasi gereken adimlar olmakla beraber özellikle oteller ve restoranlar eski performanslarini yakalayana kadar salgin etkilerini bertaraf etmeye yönelik verilebilecek kisa çalisma ödeneginin ertelenmesi veya finansman saglanmasi gibi destekler, dolayli olarak gida ve içecek üreticilerine de pozitif yansiyacaktir.

Gida ve içecek sektör sirketlerinin bu dönemde otel, restoran, kafe gibi ev disi tüketim kaynakli ciro düsüslerini bertaraf etmek üzere talebin arttigi tüketici tarafindaki degisimleri gözlemlemeleri ve uzun dönemli stratejilerini korusalar da kisa vadede ürün ve kanal çesitlendirmelerine gitmeleri faydali olacaktir."



Politika 6.07.2020 11:29:12 0

İlginizi Çekebilir

1

CHP Genel Başkanı Özel, "Alanya Mitingi"nde konuştu:

2

CHP Genel Başkanı Özel, Antalya Gazipaşa'da "halk buluşması"nda konuştu:

3

CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki'den Gökhan Zan'la ilgili açıklama:

4

TİP'in Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gökhan Zan, suç duyurusunda bulundu

5

Cumhur İttifakı'nın Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, kütüphane açılışında konuştu:

6

Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ Isparta'da ziyaretlerde bulundu

7

CHP Genel Başkanı Özel, Adana'da proje tanıtım toplantısı ve iftara katıldı:

8

CHP Genel Başkanı Özel, Adana'da konuştu:

9

CHP Genel Başkanı Özel, Osmaniye Düziçi'nde "halk buluşması"na katıldı:

10

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Isparta'da gençlerle buluştu