Türkiye'deki Azerbaycanlı akademisyenlerin "Dağlık Karabağ" sevinci

Türkiye

Türkiye'deki Azerbaycanlı akademisyenlerin "Dağlık Karabağ" sevinci

KAHRAMANMARAS/GAZIANTEP (AA) - TUNAHAN AKGÜN / FIRAT ÖZDEMIR - Türkiye'deki farkli üniversitelerde görevli Azerbaycanli akademisyenler, ülkelerinin Ermenistan'a karsi kazandigi zaferin gururunu ve mutlulugunu yasiyor.

Kahramanmaras Sütçü Imam Üniversitesi (KSÜ) ile Gaziantep Üniversitesinde (GAÜN) görev yapan Azerbaycanli akademisyenler, duygularini anlatti.

KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardimcisi Dr. Seher Atmaca, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Ermenilerin 85 yasindaki anneannesini namaza dururken sehit ettigini ve çocuklugunda Ermenilerin yasattiklarini unutamadigini söyledi.

Atmaca, Ermenistan'in yillarca bölgedeki sivilleri katlettigini, savas cephesinde ise Azerbaycan ordusunun karsisinda kaçtigini aktardi.

Azerbaycan'in yillar sonra kendi hakki olan topraklari geri aldigini ve Türk milletinin cani pahasina topraklarini korudugunu belirten Atmaca, sunlari kaydetti:

"Bizim damarlarimizdan Türk kani akiyor. Bizim topraklarimiza göz dikenlerin gözlerini oyariz. Buna gücü yetecek askerimiz, gücümüz, kahramanligimiz ve yüregimiz var. Bizim bu yüregimiz olduktan ve damarimizdan Türk kani aktiktan sonra bütün dünya toplansa bizim o bayraklari indiremezler. Yasasin Azerbaycan-Türkiye gardasligi."

Türk halkina, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Baskani Devlet Bahçeli'ye Azerbeycan'a vermis olduklari destekten dolayi tesekkür eden Atmaca, "Dünya da gelse bizi yikamaz. Bu birligimizi asla kimse bozamaz. Biz ölürüz, son damla kanimiza kadar o topraklarimizin bir karisini kimseye birakmayiz." dedi.

Atmaca, ayrica Türkiye ile Azerbaycan'in dostlugu temasiyla hazirladigi türküyü saz çalarak okudu.

- "Hasretimiz sona erdi, haberi alinca uyuyamadim"

KSÜ Dis Hekimligi Fakültesi Ögretim Görevlisi Dr. Taha Yasar Manav da Azerbaycan'in Ermenistan karsisinda kazanmis oldugu zafer ve Ermenistan yenilgiyi kabullenip Karabag'dan çikacagi için mutluluktan agladigini dile getirdi.

Yasar, hasretlerinin sona erdigini ifade ederek, söyle devam etti:

"Çok sevinçliyiz. Haberi aldigimizdan bu yana uyuyamadim, sürekli gözlerimiz yasariyor. Bu tabi ki sadece Azerbaycan'in degil Türkiye'nin de zaferidir. Kardesligimizin birligidir ve büyük bir Türk zaferidir. Kardesligimiz orada belli oldu. Sag olsun Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in, bizim Cumhurbaskanimiz Ilham Aliyev'e çok yardimlari dokundu. Bu zafer, kardesligimizin ve birligimizin göstergesi oldu. Türkiye'mizin destegi olmasaydi zafer kazanmamiz çok zor olacakti. Tabi ki Türkiye'nin destegi, dis kuvvetlere ne kadar güçlü oldugumuzun göstergesi oldu."

- "Dünya devletleri Karabag'daki bu vahseti görmezlikten geldi"

GAÜN Türk Musikisi Devlet Konservatuvari Türk Müzigi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ilgar Imamverdiyev ise Azerbaycan'in en büyük ikinci kenti Gence'de dogup büyüdügünü, Daglik Karabag'da birçok anisinin oldugunu kaydetti.

Imamverdiyev, "Daglik Karabag'daki Hocali kasabasinda bir tane canli birakmadilar, öldürdüler ve katlettiler. Dünya devletleri Karabag'daki bu vahseti görmezlikten geldi. O zaman bunlara 'dur' demis olsaydilar süreç böyle geçmezdi." ifadelerini kullandi.

- "Daglik Karabag, Azerbaycan ile Türkiye dostlugunun ve kardesliginin simgesi oldu"

Azerbaycan ile Türkiye arasindaki manevi degerlere yönelik birçok siir yazdigini anlatan Imamverdiyev, Azerbaycan'da yetkililerinin, soykirim esnasinda insanlarin morallerinin düzelmesi için kendisinden kahramanlik sarkilari, siirleri istedigini belirtti.

Bazi ülkelerin Daglik Karabag'da kara propaganda yürüttügüne dikkati çeken Imamverdiyev, "Bizim isimiz haktir, biz baskalarinin topraklarini isgal etmiyoruz. Ermenistan'a geçmiste ve su an 'Sen bu devleti isgal ediyorsun, çekil' demediler. Rabbimiz izin vermedi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan son anda bu ise el koydu, Daglik Karabag Azerbaycan ile Türkiye dostlugunun ve kardesliginin simgesi oldu." dedi.

Daglik Karabag'a kavusmanin hayal gibi oldugunu, mutluluktan sabaha kadar uyuyamadigini ifade eden Imamverdiyev, "Bu rüya gerçek de oluyormus. Topraklarimiza kavusmak rüya gibiydi. Bütün dünya devletleri bize karsi oldu ama arkamizda duran Türkiye Cumhuriyeti oldu."

Imamverdiyev, Türkiye ile Azerbaycan arasindaki dostlugu ve kardesligini konu edinerek kaleme aldigi siiri oglu Ali Imamverdiyev ile seslendirdi.



Yurt Dünya 11.11.2020 11:47:48 5
Mahirə Quliyeva
11.11.2020 13:59:37
Mənimçün bu röya deyildi tək bir arzu ! Bir millət iki dövlət ! Mən qardaş Türkiyə xalqını çox sevirəm ! Var olsun bizim güclü birliyimiz !

Mahire Quliyeva
11.11.2020 14:04:32
Ben bu gün çok mutluyam ! Bir millet ve iki devlet ! Ben hepimizi yürekden tebrik ediyorum ve yaşasın bir millet iki devlet ! Eziz türk kardeş ve bacılarım daim bizimle bir olsun ! Sizi çok seviyorum !

Mahire Quliyeva
11.11.2020 14:09:07
Eziz benim ve halkımın sevimli türk kardeş ve bacıları ! Ben bu gün çok mutluyam ve benim sevincim büyük! Hepimizin birliyi bizim Allahdan olan gücümüz! Yaşasın bir millet ve iki devlet !

Fazilə Nəbiyeva
11.11.2020 20:46:52
Bu büyük zafer bayramı münasibetile Azerbaycan ve Türk halkını qürurla tebrik ediyorum. Var olun aziz sulhsever türk kardeşlerimiz. Yaşasın sarsılmaz Azerbaycan-Türkiyə birliyi ve kardeşliyi.

Fazilə Nəbiyeva
11.11.2020 20:48:00
Bu büyük zafer bayramı münasibetile Azerbaycan ve Türk halkını qürurla tebrik ediyorum. Var olun aziz sulhsever türk kardeşlerimiz. Yaşasın sarsılmaz Azerbaycan-Türkiyə birliyi ve kardeşliyi.

İlginizi Çekebilir

1

Antalya'da hakkında kesinleşmiş hapis kararı ile aranan bir zanlı tutuklandı

2

Antalya'da Çukur Operasyonu kapsamında bir zanlı yakalandı

3

Osmaniye'de düzenlenen 1. Osmaniye Sanayi ve Ticaret Fuarı açıldı

4

Antalya'da "turizmde sürdürülebilirlik" ele alındı

5

Adana'da elektrikli bisiklet sürücüsü kazada yaralandı

6

Burdur'da iş yeri ve otomobili kundakladığı iddia edilen zanlı tutuklandı

7

Hatay'da ruhsatsız işletilen 4 süt ve süt ürünleri işletmesi mühürlendi

8

Mersin'de kaybolan 79 yaşındaki kişiyi arama çalışmaları sürüyor

9

Mersin'de ruhsatsız işletilen peynir imalathanesi mühürlendi

10

Kahramanmaraş MSMMMO'dan mücbir sebep hali uzatılması talebi