Türkiye'nin ilk nükleer güç santralinde 2023 mesaisi

Türkiye

Türkiye'nin ilk nükleer güç santralinde 2023 mesaisi

MERSIN (AA) - SEZGIN PANCAR - Akkuyu Nükleer AS Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Baskani Anastasia Zoteeva, Mersin'de yapimi devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) insaat süreci baslamayan yapi ve tesis kalmadigini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulusunun 100. yil dönümü olan 2023'e kadar ilk üniteyi tamamlamak için çabaliyoruz." dedi.

Zoteeva, Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali projesinde gelinen son durumu ve insaat çalismalarini AA muhabirine degerlendirdi.

Insaat sahasinda çalismalarin hizla devam ettigini belirten Zoteeva, birinci ünitenin devreye alinmasi için yogun çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Zoteeva, "Gücümüzü en çok birinci üniteye harciyoruz çünkü Türkiye ve Rusya devlet baskanlarinin yaptiklari mutabakat dogrultusunda, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulusunun 100. yil dönümü olan 2023'e kadar ilk üniteyi tamamlamak için çabaliyoruz." ifadesini kullandi.

Insaat çalismalarinda bu yil önemli gelismelerin yasandigini aktaran Zoteeva, söyle konustu:

"Geçtigimiz günlerde türbin binasinin temelini tamamladik ve kor tutucunun kurulumunu yaptik. Koruma binasinin içinde, iç koruma kilifinin ikinci katmaninin kurulumunu yapiyoruz. Bu yil içinde dis duvarlarin 26 metre kotuna kadar yükselmesini planliyoruz ki bu reaktör binasinin neredeyse üst kotu olacaktir. Böylece önümüzdeki yil reaktör kabi sahaya geldiginde ve montaji yapildiginda, agustos ayinda ana sirkülasyon boru hattinin kaynak islemine baslayabilecegiz. Bunlar, santralin 'kalbinde' yapilacak çalismalar. Bunlari tamamlamak için odaklanip, bütün enerjimizi toplamamiz gerekecek."

- "Insaatina baslanmayan yapi ve tesis kalmadi"

Zoteeva, ikinci ünitenin hem reaktör hem de türbin binasinin temel levhalarinin tamamlanmak üzere oldugu bilgisini vererek sunlari söyledi:

"Birinci ünitede tamamlamis oldugumuz kor tutucu montaj islemini, ikinci ünitede de sonbahar döneminde tamamlamayi planliyoruz. Üçüncü ünitede de temel çukurunun açilmasi çalismalarina basladik. Insaat lisansini aldiktan hemen sonra temel levhalarin kurulumuna baslayacagiz. Bunlari da bu yilin sonuna kadar tamamlamayi planliyoruz. Çalismalar üç ünitede de ayni anda yürütülüyor. Sahanin tamami islendi. Su anda insaat sürecine baslamadigimiz yapi ve tesis kalmadi."

- Çalismalar Kovid-19 sürecinde de durdurulmadi

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini dolayisiyla yasanan sürecin, Akkuyu NGS'deki çalismalari aksatmadigini belirten Zoteeva, sunlari kaydetti:

"Sahada her gün çalisan 6 binden fazla kisi arasinda sadece bir kiside vaka tespit edilmisti. Pandeminin sahada yayilmasini da çok hizli bir sekilde, essiz güvenlik tedbirleri alarak önledik. Giriste ates ölçülüyor. Sahanin her yerinde kisisel koruma araçlari var. Nükleer güç santrali insaatlarinda bu tür tedbirler güvenlik kültürünün bir parçasi haline geldi. Durumu kontrol altinda tutmayi basardik. Alinan kapsamli güvenlik tedbirleri ve karantinaya ragmen çalismalar devam etti. Insaat tek bir gün bile durdurulmadi. Bunun için çok çaba sarf ettik ve çabalarimiz basariyla sonuçlandi."



Politika 1.07.2020 11:45:49 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı