Türkiye'nin ilk nükleer güç santralinin yapımı hedeflenen programda ilerliyor

Türkiye

Türkiye'nin ilk nükleer güç santralinin yapımı hedeflenen programda ilerliyor

MERSIN (AA) - SEZGIN PANCAR - Akkuyu Nükleer AS Genel Müdür Birinci Yardimcisi ve Yapi Isleri Direktörü Sergey Butskikh, Mersin'de yapimi devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santralindeki (NGS) çalismalarin takvime uygun sekilde ilerledigini belirterek, "2023 yilinin Türkiye için ne kadar önemli bir tarih oldugunu biliyor ve bu tarihe kadar ilk ünitenin bitirilmesi için yogun çaba sarf ediyoruz." dedi.

Butskikh, AA muhabirine, Mersin'in Gülnar ilçesinde yapimi süren Türkiye'nin ilk nükleer güç santralindeki çalismalar ve hedefleri hakkinda bilgi verdi.

Santraldeki çalismalarin, sahanin bütün alanlarinda ayni anda sürdürüldügünü vurgulayan Butskikh, "Birinci ve ikinci ünitelerin alanlarinda, genel santral tesislerinde, dogu ve bati insaat alanlarinda, yani neredeyse bütün alanlarda hummali çalismalar devam ediyor. Üçüncü güç ünitesinde de hazirlik çalismalari tüm hiziyla sürüyor." diye konustu.

Butskikh, su ana kadar çok fazla teknoloji, insaat ve montaj sürecinin tamamlandigini belirterek, "Bizim için önemli gelismelerden biri, yaklasik bir ay önce ilk ünite için üretilen 4 buhar jeneratörünün sahaya gelmis olmasi, ayrica geçtigimiz günlerde yine ilk ünitenin reaktörünün basinç kabi da sahaya ulasti. Önümüzdeki süreçte çok önemli bir olay daha gerçeklesecek, ikinci üniteye ait kor tutucu ekipmaninin montaji yapilacak." ifadelerini kullandi.

Ekipmanlarin, geçen yil tamamlanan Dogu Kargo Terminali araciligiyla tasindigini animsatan Sergey Butskikh, terminalin, ekipmanlarin sahaya teslim edilecegi çok önemli bir lojistik merkezi haline geldigini aktardi.

- "Gelecek yil dördüncü ünite için temel çukuru kazilari baslayacak"

Butskikh, 7 bin kisinin çalistigi dev projenin, sahaya ulasan yeni ekipmanlar, atilan temeller ve yapimi süren tesislerle her geçen gün hedefe biraz daha yaklastigina dikkati çekerek, "Akkuyu NGS'de bu yil içerisinde yaptigimiz çalismalar, öngördügümüz takvime göre devam ediyor." diye konustu.

Santralde, 2021'de yapilacak önemli çalismalara da deginen Butskikh, söyle konustu:

"Nükleer güç santralini, takvime uygun olarak insa etmeye devam edecegiz. Gelecek yil, en önemli olaylardan birisi, birinci ünitede reaktör kabinin tasarlanan konumuna yerlestirilmesi ve montaji süreci. Bu süreç, bizim için çok önemli ayrica nükleer reaktör kabindan isi tahliyesini saglayan sistemlerin kaynak süreçleri de çok önemli. Gelecek yil içerisinde, ikinci ünitenin reaktör kabinin sahaya getirilmesini planliyoruz. Üçüncü ünitede de insaat çalismalari devam edecek ayrica dördüncü ünite için de temel çukuru kazilari baslayacak."

- "Güvenligin en yüksek öncelige sahip oldugu nükleer santrali insa ediyoruz"

Butskikh, Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 yilinda kurulusunun 100. yilini kutlayacagini, bu tarihte ilk ünitenin devreye alinmasi ilgili hedeflerinin bulundugunu belirterek, sunlari kaydetti:

"Hükümetler arasi anlasmaya istinaden bir ünitenin teslimi, yani devreye girmesi, bütün izin ve lisanslarin alinmasindan sonraki 7 yili kapsiyor. Bu süre aslinda 2025 yilinda sona erecek ancak 2023 yilinin Türkiye için ne kadar önemli bir tarih oldugunu biliyor ve bu tarihe kadar ilk ünitenin bitirilmesi için yogun çaba sarf ediyoruz. Bizim için çok iddiali ama ayni zamanda da ulasilabilir bir hedef. Bu yüzden de sadece burada çalisan insaat ekipleri degil, ayni zamanda ekipman üreticileri de gayet yogun sekilde çalisiyor."

Insaatin tüm asamalarinin, bagimsiz denetim kuruluslari, Nükleer Düzenleme Kurumu ve uluslararasi mühendislik grubu Assystem uzmanlarinca yakindan takip edildiginin altini çizen Butskikh, "Güvenligin en yüksek öncelige sahip oldugu bir nükleer güç santrali insa ediyoruz. Eminim ki santralimiz, bütün isletme süreci boyunca hiçbir sekilde endise kaynagi olmayacaktir." ifadelerini kullandi.???????



Politika 22.11.2020 11:46:39 0

İlginizi Çekebilir

1

AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin'den teleferik kazasına ilişkin açıklama:

2

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanması

3

Kahramanmaraş'ta bayramlaşma programı düzenlendi

4

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk'ten YSK kararına ilişkin açıklama:

5

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal görevine başladı

6

Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen mazbatasını aldı

7

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı göreve başladı

8

Aile ve Gençlik Fonu'na bugüne kadar 6 bin 753 başvuruda bulunuldu

9

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yeni dönemine törenle başladı

10

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da bazı belediye başkanları mazbatalarını aldı