Türkiye'nin ilk nükleer güç santralinin yapımında "yerli ürün" atağı

Türkiye

Türkiye'nin ilk nükleer güç santralinin yapımında "yerli ürün" atağı

MERSIN (AA) - SEZGIN PANCAR - Akkuyu Nükleer AS Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Baskani Anastasia Zoteeva, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin yapiminda kullanilan ürünlere iliskin, "Bu yil Türkiye Cumhuriyeti'nde kapsamli bir lokalizasyon programini baslattik. Su an itibariyla kullandigimiz insaat demirlerinin tamamini Türkiye'deki üretici firmalardan satin aliyoruz." dedi.

Zoteeva, Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali projesi olan Akkuyu'da çalismalarin tüm hiziyla devam ettigini, 3 ünitede çalismalarin es zamanli yürütüldügünü söyledi.

Sahada çok fazla yapi bulunacaginin altini çizen Zoteeva, "Akkuyu NGS'de çalismalar, paralel olarak salt sahasi ve deniz hidroteknik yapilari dahil olmak üzere her yerde devam etmektedir. Reaktörün yol verme çalismalari sirasinda su, pompa istasyonlarimizdan temin edilecek. Bunlarin 2022 yilinda hazir olmasi gerekiyor. Bu kapsamda da çok fazla çalisma yürütülüyor. Hepsi de çok iyi seviyede organize edildi." diye konustu.

Zoteeva, sahada her gün çalisan 6 binden fazla kisinin büyük çogunlugunun Türk vatandasi oldugunu vurgulayarak, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu yil Türkiye Cumhuriyeti'nde kapsamli bir lokalizasyon programini baslattik. Su an itibariyla kullandigimiz insaat demirlerinin tamamini Türkiye'deki üretici firmalardan satin aliyoruz. Türk üreticilerle lokalizasyon konusunda büyük yol katettik. Bugünlerde hadde çeligi, sac levha, profil gibi malzemelerin üretim lokalizasyonunun saglanmasi için ugrasiyoruz. Kapsamli bir çalisma sürecinden bahsediyoruz. Bu, Türkiye sanayisi için çok önemli bir ivme olacaktir. Türkiye'nin, nükleer enerjiye sahip olma yolunda ve tabii ki ileride bu alanda kendi ihtiyaçlarini karsilayabilmesi açisindan bu tür üretim kapasitelerine ihtiyaci var."

Projenin tasarim, insaat ve ekipman tedarikine iliskin 2019 yilinda Akkuyu Nükleer AS ile Rus Konzern Titan-2 AS ve IC Içtas Insaat Sanayi ve Ticaret AS ortakligiyla kurulan girisim arasinda sözlesme imzalandigini hatirlatan Zoteeva, "Türk ve Rus insaat sirketlerinin ortak girisimle kurdugu ana yüklenicimiz, basarili sekilde çalismaktadir. Rus ve Türk insaatçilarin, stratejilerini birlestirmek için zamana ihtiyaçlari vardi ve bunu basardilar. Onlari takdir ediyorum. Yolumuza devam ediyoruz." dedi.

- "Rusya'da egitim alan Türk mühendisler çok yetenekli"

Türkiye'nin, nükleer enerji alanindaki çalismalarinin en önemli atilimlarindan birinin genç mühendislerin egitim programi oldugunun altini çizen Zoteeva, Rusya'daki Ulusal Nükleer Arastirma Üniversitesi MEPhI'de egitim alan ögrencilerden 143'ünün mezun oldugunu ve sahada çalismaya basladigini ifade etti.

Zoteeva, 120'den fazla ögrencinin de egitimlerini sürdürdügünü belirterek, sunlari kaydetti:

"MEPhI'den mezun olup Akkuyu Nükleer AS'de ise baslayan mühendisler çok yetenekli. Yaptiklari isi seviyorlar ve büyük bir azimle yeni seyler ögreniyorlar. Ögrenmeleri gereken birçok sey var çünkü bir nükleer güç santralinde çalismak büyük sorumluluk ister. Onlar, barisçil amaçli nükleer güç kullanacak ülkenin temelini atmak durumundalar. Çok çabaliyorlar, onlardan daha tecrübeli olan is arkadaslarindan deneyim kazaniyorlar. Bu süreç zaten nükleer santrallerde uygulanan bir yaklasim, tecrübeli uzmanlar, gençlerle bilgi ve deneyimlerini paylasiyorlar."

Genç mühendislerin Rusya'daki Novovoronej ve Leningrad nükleer santrallerinde staj yaptiklarini aktaran Zoteeva, "Genç mühendisler, santralimizin isletme lisansinin alinmasi ve devreye alindiktan sonra isletilmesi için gerekli olan belgeler üzerine çok çalisiyorlar. Onlardan çok memnunum, çalisma azimlerini kaybetmemeleri, ileride de memnuniyetle çalismalarini temenni ediyorum. Çok ilgi çekici ve ülkeleri için yararli olan bir sektörde çalisiyorlar." diye konustu.

- Bakan Dönmez de yerellestirme çalismalarina dikkati çekmisti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez de sahaya yaptigi ziyarette, Türkiye'deki firmalarin projeye dahil olmasinin önemine isaret ederek, "Yine 'lokalizasyon' dedigimiz yerli malinin kullanimi konusunda da proje firmasiyla bir mutabakatimiz söz konusu. Bu çalisma ve anlasma, kullanilacak malzemelerin mümkün mertebe Türkiye'den temin edilmesine dair. Burada standartlarin belirlenmesi, o standartlara göre ürünlerin sertifikasyonu da son derece önemli. Bu noktada Türk Standardlari Enstitüsü (TSE), Rusya ile bir anlasma yapti. Türkiye'de üretilen malzemelerin TSE laboratuvarlarinda test edilmesi ve belgelendirilmesi konusunda bir mutabakata varmis olduk. Milli standartlarin gelistirilmesi konusunda da TSE süratle bir çalisma yürütüyor." ifadelerini kullanmisti.



Politika 6.07.2020 11:59:40 0

İlginizi Çekebilir

1

CHP Genel Başkanı Özel, "Alanya Mitingi"nde konuştu:

2

CHP Genel Başkanı Özel, Antalya Gazipaşa'da "halk buluşması"nda konuştu:

3

CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki'den Gökhan Zan'la ilgili açıklama:

4

TİP'in Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gökhan Zan, suç duyurusunda bulundu

5

Cumhur İttifakı'nın Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, kütüphane açılışında konuştu:

6

Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ Isparta'da ziyaretlerde bulundu

7

CHP Genel Başkanı Özel, Adana'da proje tanıtım toplantısı ve iftara katıldı:

8

CHP Genel Başkanı Özel, Adana'da konuştu:

9

CHP Genel Başkanı Özel, Osmaniye Düziçi'nde "halk buluşması"na katıldı:

10

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Isparta'da gençlerle buluştu