ISTANBUL (AA) - Tofas'in kus serileri, "Efsane T" adli belgesel ile gelecek nesillere aktarilacak.
Ülke genelinde 7'den 70'e her kesimin kullandigi ve halk arasinda "kus serisi" olarak adlandirilan "Murat 124", "Serçe", "Sahin", "Kartal" ve "Dogan" model otomobiller, su anda üretimde olmasa da tarihe taniklik ediyor. Yüz binlerce Tofas hayrani genç, hala ilk günkü heyecanla ve tutkuyla otomobillerini kullaniyor.
Ana temasini Tofas tutkusunun olusturdugu proje, "Efsane T" belgesel filmiyle geçmisten bugüne Tofas'in kuslarini gelecek nesillere aktarmayi hedefliyor.
Belgesel filmin çekimleri, Türkiye'nin 7 bölgesinde 30 ilde gerçeklestirildi. 5 bölüm halinde yayinlanmasi planlanan belgesel "Tutku", "Müzik", "Modifiye", "Yaris ve Drift", "Sosyal Yasam ve Grup Içi Iliskiler" basliklari ile kurgulandi.
Yapimciligini Halis Kiral'in üstlendigi belgeselin yönetmen koltugunda Sinan Çevik ve Nazim Dogan yer aliyor.
- "Tofas tutkusu dünyada esine az rastlanir düzeyde"
Yönetmen Sinan Çevik, AA muhabirine yaptigi açiklamada, belgesel çekimlerinde insanlarin otomobilleriyle kurduklari inanilmaz baglari görme firsatlari oldugunu söyledi.
Türkiye'nin otomotiv tarihinde önemli izler birakan Tofas'in insanlar için büyük bir tutku oldugunu gördüklerini ifade eden Çevik, "Bu belgesel fikrini bize veren ana unsur, insanlarin Tofas otomobilleri ile kurduklari baglardi. Belgesel çekimlerini Türkiye'nin 7 bölgesinde ve 30 ilinde gerçeklestirdigimizde bu bagin bizim düsündügümüzden ve gözlemedigimizden çok daha üst düzeyde oldugunu gördük. Suna inaniyorum ki Tofas tutkusu, dünyada esine az rastlanir düzeyde bir tutku..." seklinde konustu.
- "Projenin ortaya çikmasinin nedeni, Tofas tutkusunun çok büyük olmasi"
Yönetmen Nazim Dogan da belgeselin ön tanitimi amaciyla 3 ay önce açmis olduklari sosyal medya kanallarindan aldiklari geri dönüslerin de Tofas tutkusu konusunda ne denli hakli olduklarini kendilerine gösterdigini aktararak, sunlari kaydetti:
"Efsane T belgesel fikri aslinda bizde 2 yildir var. Bu projenin ortaya çikmasinin en büyük, temel nedeni, Tofas tutkusunun insanlarda çok büyük oldugunu görmemizdi. Tofas'in kullanicilari için Türkiye'nin neresinde olursa olsun hepsini birlestirici bir unsur oldugunu fark ettik. Bu dogrultuda Tofas tutkusuna iliskin sosyal medya hesaplarini raporladigimizda 10 milyona yakin genis bir hedef kitlesinin oldugunu gördük. Belgesel çekimlerini tamamladigimizda yaklasik 3 ay önce tanitim amaçli sosyal medya hesaplarimizi açtik. Bu sosyal medya hesaplarimizda kisa teaser'larimizi yayinladik."
- "Tofas kullanicilari, hem arabalarina hem de birbirlerine bagli"
Nazim Dogan, Tofas tutkunlarindan inanilmaz geri dönüsler aldiklarini belirterek, "Hem sosyal medyadan gelen mesajlar olsun hem takipçi anlaminda olsun büyük kitlelere ulastik." dedi.
Kendilerine belgeselin ne zaman yayinlanacagi ile ilgili yogun mesajlar geldigini aktaran Dogan, söyle devam etti:
"Merakla bekliyoruz', 'Bir an önce yayinlayin' gibi mesajlar aliyoruz. Bu da Tofas'in ne denli büyük bir tutku oldugunu bize gösteriyor. Hani Türkiye'nin neresine gidersek gidelim Tofas kullanicilari, büyük bir tutkuyla hem arabalarina hem de birbirlerine bagli. Bu anlamda da biz çok dogru bir belgesel tercihi yaptigimizi düsünüyoruz. Belgeselimizde aslinda Tofas tutkunlarini anlattik ama insanlar izlediginde görecek ki, bu belgesel sadece Tofas tutkunlarina hitap etmiyor. Türkiye'de her kesimin dikkatini çekecek bir belgesel oldu. Tamamiyla hazir olan belgeselimiz yakinda seyirciyle bulusacak."
- "Modifiye yasam tarzi…"
Belgeselde yer alan Tofas tutkunlarinin ortak özelliginin otomobillerine gözü gibi bakmalari, her gün arabalarini düzenli silmeleri ve aileden birisiymis gibi ilgilenmeleri olarak görülüyor.
Trabzon'da yasayan Tofas tutkunu Devran Pekinoglu, modifiyenin suç olmadigini ve bir yasam tarzi oldugunu belirtirken, Ibrahim Civelek "Alti yere degecek, sürtecek, egzoz olacak, jant olacak, müzik sistemi olacak." ifadelerini kullandi.
- "Cebimde param olmasin, arabamda bir orijinal parçam olsun"
Karsli oto tamircisi Alican Kaya, Tofas tutkusunu "200 bin TL'lik aracim da var. Ama benim gözümde o yok. Benim gözüm yine Dogan'dadir." sözleriyle dile getirirken, Harun Düver, cebinde para degil ancak arabasinda bir orijinal parça olmasini istedigini ifade etti.
Tofas tutkunu Aziz Uysal, "Bir otel müdürü geldi 'Ben arabani (Tofas) otelimin önüne koyacagim' dedi. Astronomik bir rakam, 80 bin TL para verdi su arabaya... 'Bu bir zevk. Insan askini satar mi?' dedim." ifadelerini kullaniyor.
Sercan Baybuga ise "Evliydim, kendi evimin önünde bazen evde bazen arabada yatiyordum." dedi.
Koray Eravci, evi ile is yeri arasinin 17 kilometre oldugunu belirterek, "Isten çikmadan önce arabayi siliyorum. Oturdugum yerden Kusadasi 17 kilometre. Buradan oraya gittigimde arabayi tekrar siliyorum. Devamli arabayi siliyorum." seklinde konustu.
Adanali modifiye ustasi Ahmet Keser ise "Insanlarda da bir tutku, bizde de bir tutku... Avrupa arabayi modifiye yapmiyorum. Tofas'i modifiye yaparim." ifadelerini kullandi.