Üç kuşaktır geçimlerini bıçakçılıkla sağlıyorlar

Üç kuşaktır geçimlerini bıçakçılıkla sağlıyorlar

Üç kuşaktır geçimlerini bıçakçılıkla sağlıyorlar

OSMANIYE (AA) - ÜMIT KAHRIMAN - Osmaniye'de yasayan biçak ustasi Ali Umus (33), dedesinden kalan 84 yillik dükkanda, üçüncü kusak olarak meslegini devam ettiriyor.

Dedesinin 1936 yilinda imalathane olarak açtigi yaklasik 15 metrekarelik biçakçi dükkanda zanaatini sürdüren Umus, severek yaptigi meslegini gelecek nesillere de aktarmak istiyor.

Henüz 7 yasindayken babasinin çiragi olarak kapisindan girdigi dükkanda yillarca emek harcayan Umus, dede yadigari el yapimi biçakçilik meslegini devam ettirmek istiyor.

Biçak Ustasi Umus, AA muhabirine yaptigi açiklamada, dedesinden kalma dükkan sayesinden onlarca kisinin, evine ekmek götürdügünü anlatti.

Günümüzde teknolojinin de yardimiyla bu meslegi üçüncü kusak olarak devam ettirmenin mutlulugunu yasadigini aktaran Umus, söyle devam etti:

"Dedem, biçakçilik mesleginde çok zorluklar çekmis. Biçak yapiminda genellikle eski usul aletler kullanmislar. Fakat simdi teknolojinin ilerlemesiyle daha kolay biçak yapiyoruz. 1936'dan beri dedemin baslattigi biçakçilik meslegini, prensiplerimizden ve kalite anlayisimizdan ödün vermeden devam ettiriyoruz. Biz de bu isi zamani geldiginde çocuklarimiza devredecegiz. Buradan çok ustalar yetisti. Ayrilip kendi is yerlerini açanlar da oldu. Bizim mesleki prensiplerimizi ve kalite önceligimizi sürdürenler halen bu isten ekmek yiyor."

- Biçak yapiminin püf noktalari

Biçakçilik mesleginin mesakkatli oldugunu belirten Umus, isin püf noktalarini söyle anlatti:

"Serit halinde gelen çelikler, pres makinasinda kesildikten sonra damga vuruluyor. Dövme isleminin ardindan biçak, çekiç isleminden geçiyor. Agzini keskinlestirilmesinin ardindan sekil verme islemini yapiyoruz. Biçak yapiminda en önemli asama su asamasidir. Hatta bizde 'insani sevdiren huyudur, biçagi sevdiren suyudur' diye bir söz vardir. Yani biçagin iyi kesmesi için suyun iyi verilmesi lazim. Su verecek ustanin isinin ehli olmasi gerek. Su verme isleminden sonra biçagin tekrar agzi açilacak, taslama islemi yapilarak biçaga son hali verilir."

- Kurban Bayrami öncesi islerde hareketlilik

Yaklasan Kurban Bayrami dolayisiyla islerinin yogun oldugunu ifade eden Umus, dükkana personel takviyesi yaptiklarini söyledi.

Bayramlik biçaklarinin fiyatlarinin 25 ila 70 lira arasinda oldugunu kaydeden Umus, "Iyi, kaliteli, saglam ve keskinligini uzun yillar koruyacak bir biçak almak isteyenler, biçagin fiyatindan çok kalitesine dikkat etmeli ve bildigi, güvendigi yerlerden almali. Saglam ve kaliteli biçak, yillarca sorun çikarmadan kullanilabilir." dedi.

Umus, evdeki biçaklarini biletmek isteyenlerin de bu islemi bayramin son gününe birakmamalarini tavsiye etti.



Yurt Dünya 30.07.2020 12:05:14 0

İlginizi Çekebilir

1

Hatay'da Gençlik Festivali'nde şarkıcı Berkay konser verdi

2

Adana'da kavgada iki kişi yaralandı

3

Antalya'da fener alayı ve konser düzenlendi

4

Adana, Hatay ve Mersin'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerle kutlandı

5

İskenderun'da "En İyi Kaynağı Ben Yaparım" yarışması düzenlendi

6

Kahramanmaraş'ta doktora bıçaklı saldırı girişimi güvenlik kamerasında

7

Burdur'da amatör futbol maçında arbede çıktı

8

Antalya'da Karacaören şenlikleri kapsamında motosiklet yarışları düzenlendi

9

Alanya'da otel lojmanında çıkan yangında 9 kişi dumandan etkilendi

10

Antalya'da 19 öğrenci Gençlik Bayramı'nı 19 metrelik erişte açarak kutladı