Uğur Okulları'ndan LGS değerlendirmesi

Uğur Okulları

Uğur Okulları'ndan LGS değerlendirmesi

ISTANBUL (AA) - Ugur Okullari Sinavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Adil Kurt, "Liselere Geçis Sistemi (LGS) kapsamindaki merkezi sinavda yer alan sorular, Milli Egitim Bakanligi (MEB) müfredatina ve kazanimlarina bagli kalinarak sorulmustur. MEB’in yil boyunca yayimlamis oldugu örnek sorularla genel anlamda uyumlu sorular soruldugu gözlemlenmistir." açiklamasinda bulundu.

Kurt ve Ugur Okullari Ortaokul Akademik Kurulu, Liselere Geçis Sistemi (LGS) kapsamindaki merkezi sinava iliskin degerlendirmelerde bulundu.

MEB uyguladigi, 8. sinif ögrencilerinin girmis oldugu Liselere Geçis Sinavi'na Türkiye genelinde yaklasik 1,6 milyon ögrencinin katildigini belirten Kurt, sinavin iki oturumda yapildigini kaydetti.

Birinci oturumun 09.30'da, ikinci oturumun ise 11.30'da basladigini aktaran Kurt, sinavin birinci bölümünde ögrencilere 50 soruluk sözel alan için 75 dakika süre verildigini, ikinci bölümde ise 40 soruluk sayisal alan testi için ögrencilere 80 dakika süre tanindigini belirtti.

Sinavda A, B, C ve D olmak üzere ögrencilere 4 farkli kitapçik verildigini aktaran Kurt, sunlari kaydetti:

"LGS bu yil, okullarimizda Kovid-19 nedeniyle son derece üst düzey önlemler alinarak gerçeklestirildi. LGS’deki sorular MEB müfredatina ve kazanimlarina bagli kalinarak sorulmustur. MEB’in yil boyunca yayimlamis oldugu örnek sorularla genel anlamda uyumlu sorular soruldugu gözlemlenmistir. MEB’in belirledigi birinci dönem konularindan sorular yer almistir.

Konu eksigi bulunmayacak sekilde düzenli çalisan, sorgulayarak ögrenme biçimini benimseyen, yorum yapabilme gücü ve dikkati yüksek ögrencilerin zorlanmadan yapabilecegi bir sinav olmustur. Günlük hayatla iliskilendirme ve temel bilgileri yorumlama agirlikli bir sinav uygulanmistir."


- "Düzenli kitap okuyan ögrenciler anlama konusunda daha basarili olacak"


Kurt, LGS’nin geneline bakildiginda sorularda anlatimin uzun ve yoruma dayali oldugunu, görsel tablo ve grafik yorumlama bilgisinin ölçüldügü kaydetti.

Matematik ve Türkçe derslerinde çeldiricileri güçlü sorular oldugu için diger derslere göre seçiciligin arttigini ifade eden Kurt, matematik sorularindaki performansin ögrencinin siralamasini belirleyecegini savundu.

Matematik ve Türkçe sinavlarindaki sorularin analiz ve sentez gücü yüksek olan ögrencilerin rahatlikla çözebilecegi yapida soruldugunu aktaran Kurt, söyle devam etti:

"Fen Bilimleri dersinde ise sorularin geçen seneye göre daha uzun anlatimlar içerdigi, deney ve gözlemlerin kullanildigi ve orta zorluk derecesinde oldugu bilgisi paylasildi. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde ise A kitapçigi 7. soruda 5. sinif kazanimlarina ait bir sorunun yer aldigi görülmektedir. Inkilap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde ise genel olarak paragrafi yorumlamaya dayali sorular sorulurken dikkat ve bilgi gerektiren bir iki soruya da yer verildigi iletilmistir.

Sorular genel anlamda ögrencilerin bazi sorulari birkaç defa okudugu bilgisini de aldi. Düzenli kitap okuyan ögrencilerin okuma, anlama ve zamani iyi degerlendirme konusunda daha basarili olacaklarini bu sinavda da gözlemlemis olduk."

- "Ögrenciler sinavi yetistirememe sorunu yasamislar"


Ugur Okullari Türkçe Ortaokul Akademik Kurul Üyesi Handan Büke ise, "20 sorudan olusan Türkçe dersi sorulari, pandemi sürecinden dolayi ögrencilerin yüz yüze egitim aldigi birinci dönem konularindan olusmaktadir. Sorular, her ay MEB tarafindan yayimlanan örnek sorularla benzerlik göstermektedir. MEB konu ve kazanimlarina genel anlamda uyulmustur. Sözel mantik yorumlama sorulari örnek sorularda yer verildigi gibidir. Sinavin genelinde ögrencinin sadece bilgisini degil okuma becerisi, analiz etme, yorumlama ve muhakeme gücünü de sorgulayan, ögrenciye çikarim yaptiran tarzda sorulara yer verilmistir. Özellikle 4-5 soru seçici olmustur. Düzenli çalisan, dikkatli okuyan ögrencilerin zorlanmadan yapabilecekleri bir sinav olmustur." degerlendirmesini yapti.

Ugur Okullari Matematik Ortaokul Akademik Kurul Üyesi Zuhal Namlisoy da, sorularin çok güzel hazirlandigina isaret ederek, dikkatli okumayi, anlamlandirmayi ve odaklanmayi gerektiren sorular soruldugunu kaydetti.

Namlisoy söyle devam etti:

"Problemler gerçek hayata uygun modellerle zenginlestirilmistir. Ögrencilerin dogru çözüme ulasabilmesi, muhakeme gücünün iyi derecede olmasina baglidir, sentez ve analiz yapabilen ögrenciler çok rahatlikla sorulari çözebilirler. 7. sinif kazanimlarina hakim olan ögrencilerin daha basarili olabilecegi anlasilmistir. Sorularin bazilari uzun çözümler gerektirdigi için ögrenciler sinavi yetistirememe sorunu yasamislar.

Kitap okuma aliskanligi olan ögrencilerin okuma, anlama ve zamani iyi yönetme konusunda daha basarili oldugu gözlemlenmistir.

Tanimlari ve islemlerdeki özellikleri bilen ögrencilerin zorlanmadan çözebilecekleri türden sorular da sorulmustur. Düzenli ders tekrari yapan, anlamadan hiçbir konuyu geçmeyen, pekistirmek için de sürekli soru çözen ögrencilerin basarili olabilecegi bir sinav olmustur. Bu sinavda matematik özellikle zaman yönetimi açisindan eleyici olmustur.

- "Sinavda fen okuryazarligi ön planda"


Ugur Okullari Fen Bilimleri Ortaokul Akademik Kurul Üyesi Filiz Polat da, "Sorularda 2. üniteye agirlik verilmistir. Ögrencilere sorumlu olduklari her üniteden soru sorulmustur. LGS fen bilimleri sorulari yil içerisinde yayinlanan örnek sorular ile il bazli sorulara benzerlik göstermektedir. Sinav bu yil renkli olarak hazirlanmistir. Sinavda fen okuryazarliginin ön planda oldugunu söyleyebiliriz." degerlendirmesini yapti.



Yurt Dünya 20.06.2020 17:01:51 0

İlginizi Çekebilir

1

Hatay'da evde çıkan yangında bir kişi dumandan etkilendi

2

Mersin'de deniz kaplumbağalarının yaşam alanları temizlendi

3

Adana'da sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan kadın öldü

4

Burdur'da çıkan yangında ev ve otomobil zarar gördü

5

GÜNCELLEME - Adana'da sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan kadın öldü

6

Antalya ve çevre illerde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı

7

Antalya'da yaşayan Kazaklar, 1 Mayıs'ı atık toplayarak kutladı

8

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, 1 Mayıs'ta işçilerin maaşına yüzde 27 ek zam yaptı

9

Yapay zeka işsizlik endişesini tetikliyor

10

Jandarma Astsubay Çavuş Şen'in naaşı Antalya'da son yolculuğuna uğurlandı