Ukrayna’da Rusya kontrolündeki 4 bölgede referandum

Ukrayna’da Rusya kontrolündeki 4 bölgede referandum

Ukrayna’da Rusya kontrolündeki 4 bölgede referandum

Ukrayna’da Rusya’nın kontrolündeki Luhansk, Donetsk, Zaporijya ve Herson’da Rusya’ya katılmak için referandum düzenlendi.
Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmalar 7 aydır devam ederken, Rusya’dan savaşı derinleştiren yeni bir adım geldi. Daha önce Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolünde bulunan ve savaş sonrası Rusya’nın hakimiyetinin arttığı sözde Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetleri ile Zaporijya ve Herson bölgelerinde referandum düzenleniyor. Batı ülkeleri ve Ukrayna tarafından yasadışı olduğu gerekçesiyle kınanan referandumda halk, bölgelerinin Rusya’nın bir parçası olmasını isteyip istemediklerini yanıtlamak üzere oy kullanıyor.
TSİ 08.00’de sandık başına giden bölge sakinleri bazı sandıklarda uzun kuyruklar oluştururken, Donetsk’te 1 buçuk milyon, Luhansk’ta yaklaşık 1 milyon, Zaporijya’da 500 bin ve Herson’da 750 bin kişinin oy kullanma hakkı bulunuyor. Yerel kaynaklar tarafından yapılan açıklamaya göre, seçim görevlileri güvenlik gerekçeleri nedeniyle ilk 4 gün boyunca oy pusulalarını evlere götürecek. Kırsal bölgelere sandık kurulmazken, seçmenler yerleşim bölgelerinde kurulan sandıklarda oylarını kullanabilecek. Ayrıca savaştan kaçanlar için de Rusya’da yaklaşık 200 sandık kurulduğu belirtildi.
Rus ordusu ve bölgelerdeki silahlı güçler, saldırı ihtimaline karşı güvenliği en üst seviyeye çıkardı. Beş gün sürecek oylama, haftaya salı günü sona erecek.
Rusya Devlet Başkanı Putin, çarşamba günü ülkede kısmi seferberlik ilan etmişti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, kısmi seferberlik doğrultusunda 300 bin yedek askerin çağrılacağını açıklamıştı.


Güncel 23.09.2022 11:48:47 0

İlginizi Çekebilir

1

Mersin'de sigara kaçakçılığı operasyonunda 2 şüpheli yakalandı

2

Osmaniye’de 89 bin paket kaçak sigara ele geçirildi

3

Osmaniye’de 35 yıllık öğretmen Eray Akdağ’a duygusal veda

4

Roche ile Sağlıkta Tanı Buluşmaları etkinliğinin üçüncüsü gerçekleştirildi

5

Mersin'de trafolardan bakır kablo çaldığı öne sürülen 2 şüpheli tutuklandı

6

Antalya'da bir işçiye işkence yaptıkları iddia edilen 4 sanığa hapis cezası

7

Tera Yatırım Teknoloji Holding'de üst düzey atama

8

Mersin'de rüzgarın etkisiyle devrilen ağaç seyir halindeki 3 araca zarar verdi

9

Huawei nova 14 Pro Türkiye pazarında ön satışa sunuldu

10

Sarp kayalarla çevrili Kapıkaya Kanyonu kışın da tırmanış tutkunlarını ağırlıyor