Ukraynalı müzisyen Türk ustaların yaptığı parçalarla "fagot" üretti

Ukraynalı müzisyen Türk ustaların yaptığı parçalarla

Ukraynalı müzisyen Türk ustaların yaptığı parçalarla "fagot" üretti

HATAY (AA) - BURAK MILLI - Hatay'in Iskenderun ilçesinde Ukraynali müzisyen Anton Trofimov, sanayide Türk ustalara yaptirdigi parçalarla Klasik Bati Müzigi'nin eski enstrümanlarindan "fagot"u üretti.

Anne ve babasinin Mersin Devlet Opera ve Balesi'ndeki görevi dolayisiyla 24 yil önce Ukrayna'dan Türkiye'ye gelen Trofimov, babasindan fagot çalmayi ögrendi. Daha sonra fagotun kullanim kolayligiyla ilgili çalismalar yapan Trofimov, fagota parça ekleyerek, enstrümana Türk müzigi çalabilme kapasitesi yükledi.

Kendi düsündügü ölçülerde bir fagot için harekete geçen Anton Trofimov, Iskenderun ve Izmir sanayilerinde ustalara yaptirdigi parçalar ile 1,5 yillik çalismanin ardindan fagot üretmeyi basardi.

Ebeveynlerinin görevi dolayisiyla son yillarda Hatay'in Iskenderun ilçesinde yasayan Trofimov, AA muhabirine, fagot üretimi için Türk ustalarin ellerinde yeterli imkani gördügünü söyledi.

Bu imkanlardan faydalanarak fagot üretmek için çalismalara basladigini belirten Trofimov, evinde dünyadaki en iyi fagotlarin iç ve dis ölçülerine bakarak kendine has bir ölçü çikardigini anlatti.

Bunlari da parça parça birlestirdigini belirten Trofimov, "Her bir ölçünün kendine has bir özelligi vardir. Bu ölçüler de tamamen bana aittir. Birçok ustayla görüstükten sonra önce akça agacindan ahsabini bulduk. Daha sonra metal aksamlarini yaptik. Yaklasik 1,5 yil sonra tüm islemler basariyla sonuçlandi ve ilk fagotu tamamladik." diye konustu.

Sifir bir fagotun 5 ile 80 bin avro arasinda satildigini vurgulayan Trofimov, ürettigi fagotun kendisine maliyetinin 10 bin lira oldugunu söyledi.

- Fagotun seri üretimini hedefliyor

Talep yogunlugundan dolayi yurt disindan siparis edilen bu enstrümanin bekleme süresinin 5 ya da 10 yil arasinda degistigine isaret eden Trofimov, söyle konustu:

"Seri üretime geçmek için de çalismalara basladim. Fagot parçalara ayrilarak teknik ressam tarafindan 3 boyutlu çizilecek. Daha sonra CNC teknolojisiyle bu parçalar üretilecektir. Ardindan seri üretilen fagot olusmus olacak. Ürettigim ilk fagota Yasar Üniversitesinin de destegiyle patent basvurusunda bulundum."

Trofimov, yaptigi fagotla ilk olarak "Kimseye etmem sikayet" sarkisini çaldi.









Spor 20.06.2020 11:42:36 0