Umumi tuvaletlerde enfeksiyonlardan korunma önerileri

Umumi tuvaletlerde enfeksiyonlardan korunma önerileri

Umumi tuvaletlerde enfeksiyonlardan korunma önerileri

ISTANBUL (AA) - Medicana International Istanbul Hastanesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Dr. Ögretim Üyesi Cengiz Uzun, umumi tuvaletlerde pek çok enfeksiyonun bulunabilecegini belirterek, "Umumi bir tuvaletteyken hiçbir seye dokunmamaya çalismaliyiz, ya da çok zorundaysak bu en asgari seviyede olmalidir. Oturmadan önce tuvaleti kagitlarla kaplamaliyiz. Dokunmak zorunda kaldigimiz musluk gibi yerlere kagit havlu ile dokunmaliyiz." uyarisinda bulundu.

Medicana açiklamasina göre, Uzun, tuvalet ve kanalizasyonun insan yasaminda yerini almasinin çevre temizligi ve insan sagligi açisindan önemli bir dönüm noktasi oldugunu ifade ederek, tedbir önerilerini paylasti.

Solunum yolu ile bulasan bir mikrop ile hasta olan kisinin tuvaleti kullandigi sirada mikrobu havaya saçmasi ile tuvaleti kullanan diger kisilere bulastirabilecegini aktaran Uzun, "Etrafa saçilan mikrobu dokunarak alabiliriz. Diski ile bulasan hastalik yapici mikroorganizmalari el hijyenine uymaz isek etrafa bulastirabiliriz. Yine etraftan temas ile bu mikrop diger kisilere bulasabilir. Ayrica sinekler etraftan mikroplari baska yerlere tasiyabilir. Diski ile bulasan hastaliklarin basinda; tifo, basilli dizanteri, amipli dizanteri, kolera, hepatit A ve mikrobik ishaller gibi hastaliklar gelmektedir." bilgilerini verdi.

Sindirim yolu ile bulasan enfeksiyonlarin hijyen kosullarina uyulmamasi sonucu enfekte kisilerin diskilari, bazen de idrarlari ile atilan etkenlerle bulasmis su ve besin maddelerinin alinmasi sonucu da olusabilecegini ifade eden uzun, sunlari kaydetti:

"Bu hastaliklarda en sik görülen belirti ishaldir. Karin agrisi, bulanti ve kusma eslik edebilir. Ishal ve kusmaya dogrudan mikroorganizmalar sebep olabilecegi gibi bu mikroorganizmalarin salgiladigi maddeler (toksinler) ile de olabilir. Ates, istahsizlik ve hâlsizlik olabilir. Asiri susuzluk hissi, vücuttan fazla miktarda su kaybedildigini gösterir. Bazi durumlarda ishal kanli olabilir (dizanteri).

Salmonella ishali, tifo disi Salmonella bakterilerinin neden oldugu, kramp seklinde karin agrisi, ates, bulanti, kusma ve ishalle seyreden infeksiyon hastaligidir. Salmonella’larin 2000’den fazla serotipinden “salmonella typhi” hariç digerleri salmonellozise neden olur. Etken barsakta enterotoksin üreterek hastaliga neden olur."


- "Hepatit A'da yagli yiyeceklere karsi tiksinme görülür"


Uzun, tifonun Salmonella typhi’nin neden oldugu uzun süren ates, döküntü ve akyuvarlarda azalma ile karakterize sindirim sisteminin enfeksiyon hastaligi oldugunu belirterek, hepatit A'nin, tüm dünyada görülen ve bilinen en eski hastalik oldugunu kaydetti.

Halk arasinda sarilik diye adlandirilan hepatit A’da belirtilerin iki dönem seklinde ortaya çiktigini aktaran Uzun, "Sarilik öncesi dönem (preikterik dönem): Virüs, sindirim sistemi ile alinir. Ince bagirsak epitel hücrelerine yerlesip çogalir. Bulanti, kusma, istahsizlik, hâlsizlik, bas ve karin agrisi ile yagli yiyeceklere karsi tiksinme görülür. Bu dönemde idrar koyu çay rengindedir. Hepatit A hastaliginin en tipik belirtisidir." ifadelerini kullandi.

Sarilik döneminde (ikterik dönem), sarilik öncesi dönemde görülen belirtilerde geçici iyilesme görülebilecegini aktaran Uzun, "Ates düser, istah açilir, halsizlik azalir. Göz akinda sararma görülür ve daha sonra tüm vücuda yayilir. Bu durum 3-4 hafta devam eder." diye devam etti.


- "Kolerada tansiyon düser, sok ve ölüm gelisir"


Cengiz Uzun kolerada pirinç suyu görünümünde ishalin, en önemli belirtisi oldugunu ifade ederek, akut dönemde siddetli kusma, bulanti ve su kaybinin görüldügünü kaydetti.

Cildin kuru ve burusuk olmasini hastaligin ikinci tipik belirtisi diye aktaran Uzun, söyle devam etti:

"Kolerada tansiyon düser, sok ve ölüm gelisir. Kolerada ates yoktur. Hâlsizlik, ses kisilmasi, elektrolit kaybina bagli hizli kilo kaybi, dehidratasyon, idrar azalmasi ya da kesilmesi, sok ve böbrek yetmezligi gelisir. Kas kramplari, kanli diski da görülür. Günlük diski sayisi 15-30 kadardir.

Umumi bir tuvaletteyken hiçbir seye dokunmamaya çalismaliyiz, ya da çok zorundaysak bu en asgari seviyede olmalidir. Oturmadan önce tuvaleti kâgitlarla kaplamaliyiz. Dokunmak zorunda kaldigimiz musluk gibi yerlere kagit havlu ile dokunmaliyiz. Ellerimizi en az 30 saniye boyunca su ve sabun ile yikamaliyiz. Ellerimizi yikadiktan sonra herhangi bir yere dokunmamaliyiz."



Yurt Dünya 11.11.2020 13:04:27 0

İlginizi Çekebilir

1

Hatay'da evde çıkan yangında bir kişi dumandan etkilendi

2

Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı

3

Mersin'de deniz kaplumbağalarının yaşam alanları temizlendi

4

Adana'da sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan kadın öldü

5

Burdur'da çıkan yangında ev ve otomobil zarar gördü

6

GÜNCELLEME - Adana'da sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan kadın öldü

7

Antalya ve çevre illerde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı

8

Antalya'da yaşayan Kazaklar, 1 Mayıs'ı atık toplayarak kutladı

9

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, 1 Mayıs'ta işçilerin maaşına yüzde 27 ek zam yaptı

10

Yapay zeka işsizlik endişesini tetikliyor