Un zamlandı Çukurova'da kadınlar yufka ekmek mesaisinde

Un zamlandı Çukurova

Un zamlandı Çukurova'da kadınlar yufka ekmek mesaisinde

OSMANİYE- Serkan Talan- Un fiyatlarının zamlanması sonrası Çukurovalı kadınlar yufka ekmek yapmakta zorlanıyor.  Son dönemde art arda gelen zamlar geleneksel yaşamı da etkilerken alışkanlıkları da değiştiriyor.

Çukurova’da kadınların kış hazırlıkları devam ediyor. Özellikle havaların ılık geçtiği bugünlerde kadınlar imece usulü yufka ekmek yapmaya başladılar. Unun kilogram fiyatının 7 TL’ye çıkması sonrasında kadınlar yufka ekmek yapmakta zorlanmaya başladı.

İlkokula gitmeye başladığından bu yana yufka ekmek yapan 62 yaşındaki Sultan Yakupoğlu, ancak son dönemde yufka ekmek yapanların sayısında azalma olduğuna dikkat çekiyor. Yeni neslin bu işe pek gönüllü olmadığını, özellikle hazır olarak almayı tercih ettiğini aktaran Yakupoğlu; son dönemde una yapılan zamlar nedeniyle yufka ekmek yapmakta zorlandıklarını aktarıyor.

Yakuoğlu “Eskiden sadece yufka ekmek yapımı yorardı şimdi ise una yapılan zam sonrası maddi olarak da zorlanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Özellikle Çukurova’da doğal olması odun ateşinde yapılması ve uzun süre tazeliğini koruması nedeniyle yufka ekmek sıklıkla tercih ediliyor.

 Kadınlar imce usulü birbirlerine yardıma giderek yufka ekmek yapıyor. Bu gelenek yüzyıllardır aynı şekilde günümüze kadar gelmiş durumda. Akşamdan hazırlanan hamur sabah erken saatlerde maharetli ellerde incecik açılarak yufka haline getiriliyor.

Yufka haline getirilen hamur odun ateşi üzerindeki ince sacda pişiriliyor. Önce yumuşak olan ekmek daha sonra kıtır kıtır oluyor. Yenmek istendiği zaman ise hafiften sulanıyor ve yumuşaması sağlanıyor.

 

 

 

 

https://youtu.be/c-XRsQjg0WQ



Osmaniye 29.11.2021 10:34:00 0

İlginizi Çekebilir

1

Osmaniye İl Özel İdaresi araç filosuna 10 yeni araç

2

Osmaniyeli şehidin çocuklar için istediği şenlik, yerine getirildi! 

3

Osmaniye’de devrilen motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

4

Osmaniye'de TCDD'ye ait demir korkulukları çalan 5 şüpheli yakalandı

5

Erkekler Açık Alan Hokey Süper Lig 1. etap maçları, Osmaniye'de başladı

6

Vali İsa Küçük, Osmaniye'deki anılarını yazdı

7

İnşaat işçisinin acı sonu

8

Osmaniye Eczacı Odası depremzede çocuklar için 23 Nisan etkinliği düzenleyecek

9

Kadirli'de asayiş uygulamalarında yakalanan 32 şüpheliden 14’ü tutuklandı

10

Osmaniye’de konteyner evleri yanan depremzede çift, yardım bekliyor