Unutulmaya yüz tutmuş eserler zanaatkarlar sokağında

Unutulmaya yüz tutmuş eserler zanaatkarlar sokağında

Unutulmaya yüz tutmuş eserler zanaatkarlar sokağında

Türkiye’nin dört bir yanından gelen insanların katıldığı Esenyurt Kardeş Kültürler Festivali tüm hızıyla devam ediyor. Festivalde Anadolu’nun tüm renkleri, yerel kültürleri, yerel lezzetleri ve unutulmaya yüz tutmuş eserleri kurulan stantlarda sergileniyor.
Esenyurt Belediyesi ile İl Dernekler Platformu’nun birlikte düzenlediği “Kardeş Kültürler Festivali” tüm hızıyla devam ediyor. Barışı, kardeşliği, birlik ve beraberliği vurgulamak amacıyla düzenlenen Kardeşlik Festivali’nde farklı kültürler, yerel lezzetler, unutulmaya yüz tutmuş eserler kurulan stantlarda vatandaşlarla buluşuyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen zanaatkârlar, kurulan stantlarda çini ve seramik, sepet örme, lüle taşı, kilim dokuma, feretiko bezi dokuma, bıçak ve boynuz tarak yapımı, geleneksel Türk işlemeleri, sıcak cam yapımı ve bakırcılık gibi unutulmaya yüz tutmuş onlarca el emeği ürünlerini sergileyerek gün yüzüne çıkarıyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelerek zanaatkârlar sokağında yerini alan zanaatkârlar: “Unutulmaya yüz tutmuş eserleri gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Sivas’ta el sanatlarıyla uğraştığını belirten Hayati Ünsal, yaptığı zanaatın yok olmakla yüz yüze kaldığını dile getirdi. Ünsal: “Babamdan bize kalan bir kültür. Sivas’ımızın, Türkiye’nin unutulmuş el sanatlarını gün yüzüne çıkarıyoruz. Kemik taraklarımız, Sivas bıçaklarımız, testimiz, bastonlarımız yurt içinde ve yurt dışında bayağı rağbet görüyor. Unutulmaya yüz tutmuş sanatlarını daha da gün yüzüne çıkarmak için uğraşıyoruz. 5-6 tane çırağımız var, oğlumu da yetiştiriyorum” dedi.
Artvin’in Arhavi standında sepet örme sanatını icra eden Perihan Şentürk eski ürünleri günümüze uyarlayarak yeni ürünler çıkardığını ifade ediyor. Organik tarım ürünleri ve doğal boyalar kullanılarak sepet örme yaptıklarını söyleyen Şentürk, “Eskiden mısır üretimi çok yoğun o yüzden zamanında mısır kapçıkları değerlendirilmiş ve birtakım tekniklerle kullanılabilir sepetler, valizler, seccadeler ve yer yaygıları yapılmış ama zaman içerisinde mısır üretimi eksildiği için unutulmuş. Zor olması nedeniyle unutulmuş. Ben ailemden öğrenmiştim. Tekrardan günümüze ait farklı desenler üretmeye çalışarak gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.


Güncel 10.10.2022 13:33:11 0

İlginizi Çekebilir

1

Mersin'de çalışma izni olmayan 3 yabancı uyruklu yakalandı

2

Antalya, Alman turist sayısında rekor yıllarını geride bıraktı

3

STM, milli teknolojilerini TEKNOFEST kuşağıyla buluşturuyor

4

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Gaziantep'te destek ödemeleri hakkında konuştu:

5

Omurga eğriliği düzeltilen çocuk basketbol oynamanın hayalini kuruyor

6

Antalya merkezli forex dolandırıcılığı operasyonunda yakalanan 133 kişi adliyeye sevk edildi

7

Çalıştığı sitede saldırıda yaralanan kapıcı tazminat kazandı, sakinler karara tepkili

8

Yumuktepe Höyüğü'nde 9 bin yıllık geçmişe sahip iki buğday türü tespit edildi

9

Antalya motosiklette "marka" sporcuları ağırlayacak

10

Antalya'da dalışçı Onur Uygun, denizin altında Filistin bayrağı açtı