Uzmanından hemofili hastalarına "Temas sporlarından uzak durun" uyarısı

Uzmanından hemofili hastalarına

Uzmanından hemofili hastalarına "Temas sporlarından uzak durun" uyarısı

ANTALYA (AA) - TAHSIN KÜÇÜKKARACA - Akdeniz Üniversitesi Tip Fakültesi Çocuk Hematoloji Onkoloji Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Alphan Küpesiz, nadir görülen ve kanama bozuklugu olarak nitelendirilen hemofili hastaliginda bireylerin travmanin yogun olabilecegi temas sporlarindan uzak durmalari gerektigini söyledi.

Prof. Dr. Alphan Küpesiz, AA muhabirine yaptigi açiklamada, kanin normal olarak pihtilasmadigi ve yaralanma sonrasinda baskalarina göre kanamasi daha uzun süren hemofilinin genetik ve kalitsal oldugunu ifade etti.

Kanin pihtilasmasiyla ilgili bir proteinin eksikligine bagli olarak kolay kanama yasandigini anlatan Küpesiz, eksik olan proteinin disaridan vücuda verilmesiyle tedavinin yapilabildigini, hatta tibbin ilerlemesiyle deri alti ve gen uygulamalariyla tedavide önemli adimlar atildigini dile getirdi.

Küpesiz, halk arasinda kanin geç pihtilasmasi olarak bilinen hastaligin her 5 bin erkegin birinde görüldügünü aktararak, "Hastalik bulasici degildir. Genellikle annelerin tasiyici oldugu bu hastalik erkeklerde de görülmektedir." dedi.

- Hemofili yaz okuluyla aileler hastalikla ilgili bilgilendiriliyor

Üniversite bünyesinde tam tesekküllü hemofili merkezi bulunduguna deginen Küpesiz, merkezde de ailelere hastalikla mücadele konusunda gerekli bilgilendirmelerin yapildigini ifade etti.

Küpesiz, anne ve babalara yönelik belirli dönemlerde hemofili yaz okulu açarak damar yolunun nasil açilacagini, neler yapilmasi gerektigini anlattiklarini belirtti. Alphan Küpesiz, ailelere bu hastalikla nasil yasayabileceklerini ve ne zaman doktora basvuracaklari konularinda bilgi verdiklerini kaydetti.

- "Sosyal hayatlarinda da tedbiri elden birakmamalari gerekir"

Hemofili bireylerin bir hekim gözetiminde tedavi alarak yasamina devam etmesini öneren Küpesiz, bunun yaninda sosyal hayatlarinda da tedbiri elden birakmamalari gerektigini söyledi.

Küpesiz, bu tür hastalarin hareketlerine dikkat etmeleri gerektigini belirterek, "Spor yaparken dikkat etmeleri gerekiyor. Hemofili hastalarimiza spor yapmak yasak diyemiyoruz. Ama hangi sporlarin ve nasil yapilmasi gerektigini onlara ögretiyoruz. Futbol ve voleybol gibi travmanin yogun olabilecegi temas sporlarindan biraz uzak durmalari gerekiyor. Bazi önlemler alarak yüzme ve masa tenisi sporlarini yapip kanamasiz sekilde günlerini geçirebilirler." diye konustu.



Güncel 26.11.2020 12:38:51 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da öğrenciler, Deneyap Teknoloji Atölyeleri uygulama sınavına girdi

2

Adana'da yumurtadan 4 ayaklı civciv çıktı

3

Koruyucu aileliğini üstlendiği minik Ela'nın "süt annesi" oldu

4

Hatay'da uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonlarında 30 şüpheli yakalandı

5

Mersin'de "change araç" operasyonunda 12 kişi yakalandı

6

Antalya'da 22 yıl 6 ay hapis cezası bulunan firari yakalandı

7

Şehit Astsubay Çavuş Mehmet Ali Horoz, Kahramanmaraş'ta son yolculuğuna uğurlandı

8

Hatay'da iki motosikletin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı

9

Adana'da evinde ruhsatsız 3 silah ele geçirilen zanlı tutuklandı

10

Kahramanmaraş'ta şehit polisin oğlu ile kızına sürpriz doğum günü kutlaması