Uzmanından "Temizlenmemiş tükürük bezi taşları enfeksiyona yol açabilir" uyarısı

Uzmanından

Uzmanından "Temizlenmemiş tükürük bezi taşları enfeksiyona yol açabilir" uyarısı

İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Altın, temizlenmemiş tükürük bezi taşlarının, boyunda şişliklere ve yemeklerden sonra ağrıya neden olabildiğini belirterek, "Bu taşların temizlenmemesi enfeksiyona yol açabilir." dedi.

Medipol Mega'dan yapılan açıklamada değerlendirmelerine yer verilen, Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Altın, tükürük bezi taşı ve tedavi yöntemi sialendoskopi hakkında bilgi verdi.

Altın,"Temizlenmemiş tükürük bezi taşları, boyunda şişliklere ve yemeklerden sonra ağrıya neden olabiliyor. Bu taşların temizlenmemesi enfeksiyona yol açabilir." ifadesini kullandı.

Sağlığımız ve besinlerin sindirilmesi gibi konularda önemli rol üstlenen tükürüğün tükürük bezleri tarafından salgılandığını belirten Dr. Altın, şu ifadeleri kullandı:

"Hayati fonksiyonları bulunan tükürük bezleri enfeksiyon ve tükürük taşları oluşumu gibi hastalıklar görülebilir. Nadiren de apse tehlikesi oluşturabilir. Çoğunlukla sıvı kaybına yol açan hastalıklar ya da az su içmek gibi nedenlerle oluşan taşlar tükürük kanallarını tıkar ve akımını engeller. Yemek yerken ya da sonrasında çene altında, boyunda ağrı ve şişme hastalığın belirtilerindendir. Bu tür şikayetleri olanların vakit kaybetmeden kulak burun boğaz uzmanına başvurması gerekir."


- "Geç teşhiste sorun büyüyor"


Altın, tükürük bezi taşı tedavisinin ertelenmemesi gerektiğini belirterek, "Tedavisi geciktirilen tükürük bezlerindeki taşlar büyümeye devam ediyor. Bu sebeple tedavi geciktirilmemeli. Tedavi yöntemi olarak ise dünya genelinde önerilen çok daha güvenli ve çok daha az riskli olan sialendoskopi yöntemini öneriyoruz." ifadesini kullandı.

​​​​​​​Bu cerrahi operasyonun kozmetik açıdan hastaların boynunda herhangi bir kesik izi bırakmadığını kaydeden Altın, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Sialendoskopi yöntemiyle tanısı konulan ve tedavisi yapılabilen en sık rastlanılan patolojiler taşlar ve kanal darlıklarıdır. Sialendoskopiden önce tükürük bezi taşlarının tedavisinde boyuna kesi yaparak tükürük bezinin tamamen çıkarılıyordu. Bu da boyunda iz kalması ve ağız hareketlerinde görevli sinirin yaralanma riski ile karşılaşma durumunu ortaya çıkarıyordu. Sialendoskopi ile bu riskler bertaraf ediliyor. Tükürük bezi çıkarılmadan sadece taşlara müdahale ediliyor. Operasyon sonrası ağız içerisinde ödem tarzı şişlikler birkaç saatte kayboluyor."



Politika 9.04.2021 13:28:45 0

İlginizi Çekebilir

1

MHP İl Başkanı Kanlı'dan yerel seçimlere ilişkin değerlendirme

2

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Korkuteli ve Elmalı'da vatandaşla buluştu:

3

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Antalya'da iftar programında konuştu:

4

BBP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Çakır, Anamur'da partililerle buluştu

5

Cumhur İttifakı Kemer Belediye Başkan adayı Şeker, turizm projelerini anlattı:

6

ANSİAD 2024 yılı beşinci olağan toplantısı gerçekleştirildi

7

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener Isparta'da iftar programında konuştu:

8

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Kemer'de vatandaşlarla buluştu:

9

Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, seçim çalışmalarını sürdürüyor

10

Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Manavgat'ta mitinge katıldı