Uzuncaburç Antik Kenti'nde üzüm pekmezi yapma geleneği binlerce yıldır sürüyor

Uzuncaburç Antik Kenti

Uzuncaburç Antik Kenti'nde üzüm pekmezi yapma geleneği binlerce yıldır sürüyor

MERSIN (AA) - DERVIS ÇÖMEZ - Dogu Akdeniz'in önemli turizm merkezlerinden Mersin'deki 2 bin yillik Uzuncaburç Antik Kenti çevresinde yetisen üzümler, pekmeze dönüstürülüyor.

Silifke ilçesindeki antik kent, günümüze kadar korunan tapinaklari, kiliseleri ve anit mezarlarinin yani sira binlerce yillik üzüm pekmezi gelenegine de ev sahipligi yapiyor.

Bölgede yasayan çiftçiler, ören yerinin çevresinde yetisen üzümleri özenle toplayarak, saplarindan ayiriyor. Üzümlerin, büyük kazanlarda saatlerce kaynatilmasiyla elde edilen pekmezlerin bir kismi üreticilerin ihtiyaci için ayriliyor, geri kalani ise satilarak kazanç elde ediliyor.

Mersin’in Marka Degerlerini Tanitma Dernegi (MARKADER) Baskani ve Mersin Üniversitesi (MEÜ) Turizm Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Birdir, AA muhabirine, kentin geleneksel lezzetlerini tanitmak için çalismalar yaptiklarini söyledi.

En önemli çalismalardan birinin üzüm pekmezi oldugunu belirten Birdir, "2 bin yillik geçmisi bulunan Uzuncaburç Antik Kenti'nde yetisen ve Yunan mitolojisi tanrilarindan Zeus'a sunulduguna inanilan lezzetli üzümlerden pekmez yapma gelenegi günümüzde de devam ediyor. Bu zahmetli yolculuga bizler de taniklik edip, tanitilmasini sagliyoruz." dedi.

Birdir, ürünlerde kimyasal madde kullanilmadigina vurgu yaparak, "Dogal olarak yetistirilen bu ürünlerin, çiftçilere büyük katkilar saglayacagini düsünüyoruz. Pandemi döneminde dogal ürünlere ragbet artti." ifadesini kullandi.

Uzuncaburç'un, eski dönemlerde de önemli bir tarim bölgesi oldugunun altini çizen Birdir, "Antik dönemde dünyaya ihraç edilen zeytin, üzüm, pekmez ve saraplar burada yetisiyordu. Bugün çiftçilerimiz, asirlar önce yapilan gelenekleri terk etmeden kaliteli ürün yetistirmeye devam ediyorlar." degerlendirmesinde bulundu.

Dernek üyesi olan ziraat yüksek mühendisi Mehmet Ünver de pekmez için en kaliteli üzümlerin seçildigini dikkati çekerek, "Kaliteli pekmez için Namrun üzümleri kullaniliyor. Antik kentte üzüm yetistirmek çok zahmetli ve hat safhada sabir isteyen bir is." dedi.

- 2 bin 500 dönüm arazide üretim

Uzuncaburç Mahalle Muhtari Haluk Ünal da antik kent ve çevresindeki 2 bin 500 dönüm arazide yaklasik 1500 ton üzüm yetistirildigini ifade etti.

Üzümden pekmez yapma geleneginin antik çaglardan itibaren sürdürüldügünü aktaran Ünal, "Romalilardan bu yana lezzetinden ödün verilmeden yetistirilen üzümlerden seker orani yüksek pekmez yapiyoruz. Pekmezler, 2 bin yil öncesinin geleneklerinden taviz verilmeden yapiliyor." diye konustu.

Üreticilerden Ahmet Karaca ise pekmezleri yurdun her noktasina ulastirdiklarini anlatti.




Yurt Dünya 6.11.2020 11:40:46 0

İlginizi Çekebilir

1

Bisiklet kazasında bir kişi yaşamını yitirdi

2

Osmaniye’de 6 kaçak göçmen yakalandı

3

Osmaniye’de din görevlilerine camide içerisinde saldırı

4

Osmaniye’de yasa dışı bahis paylaşımı yapan şüpheli tutuklandı

5

Kadirli Ak Parti İlçe Başkanlığı’na Mustafa Gök Seçildi

6

Ersin Aka Göz Yaşlarıarasında Toprağa Verildi

7

Osmaniye’de öğretmenler günü etkinliği

8

Osmaniye’de bıçaklı kavga:1 ölü, 1 yaralı

9

Ak Parti Sünnet Ettirilen 50 Çocuk İçin Eğlence Düzenledi

10

Ersin Aka, kalleş saldırıda yaşamını yitirdi