ISTANBUL (AA) - VakifBank, bu yilin ilk çeyreginde 1 milyar 716 milyon TL net kar elde etti.
VakifBank açiklamasina göre, banka 2020 yilinin ilk çeyregine iliskin konsolide olmayan finansal sonuçlarini açikladi. Bankanin aktif büyüklügü 464 milyar TL’ye ulasirken, nakdi ve gayri nakdi krediler araciligiyla milli ekonomiye sagladigi destek ise 394 milyar TL'yi asti. VakifBank, 2020 yilinin ilk çeyreginde ulastigi 2 milyar 128 milyon TL brüt karindan 412 milyon TL vergi karsiligi ayirarak, 1 milyar 716 milyon TL net kar elde etti.
Bankanin performansini degerlendiren VakifBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, "VakifBank olarak pandeminin günlük hayat ve ülke ekonomilerine etkilerinin oldukça yogun hissedildigi bu dönemde, müsterilerimizin yaninda olmaya devam ediyoruz. Bu zorlu süreçte, VakifBank ailesi olarak subelerimizden bankamiz üst yönetimine kadar her kademede büyük özveriyle çalisiyor, çözümün bir parçasi olmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz." ifadelerini kullandi.
Hazirladiklari 9 maddelik "Ekonomik Istikrar Kalkani" destek paketi kapsaminda sagladiklari desteklere deginen Üstünsalih, "KOBI, ticari ve kurumsal ölçekte 43 bin müsterimizin 23,5 milyar TL tutarindaki kredisini öteledik. Yaklasik 346 bin bireysel müsterimizin, toplam 17,7 milyar TL kredi, kredi karti taksitlerini erteledik Birçok müsterimizin mevcut kredilerini nakit akislari dogrultusunda yeniden yapilandirdik. Hazine Destekli KGF kefaletiyle ise devam destek kredisinden, maas ve çek ödemelerine kadar birçok alanda ihtiyaci olan tüm isletmelere destek veriyoruz. Bireysel Ihtiyaç Destegi Kredisi Paketi ile düsük gelirli vatandaslarimizin da yaninda olmaya devam ediyoruz." degerlendirmesinde bulundu.
-Nakdi kredilerde yüzde 13,6 büyüme
Üstünsalih, 2020 yilinin ilk çeyreginde VakifBank’in reel ekonomiye 394 milyar TL destek sagladigini vurgulayarak, toplam nakdi kredilerin ise yilin ilk üç ayinda yüzde 13,6 büyüyerek 312 milyar TL'yi astigini belirtti.
Söz konusu büyüme oraninin sektörün ortalama nakdi kredi büyümesinin üzerinde gerçeklestigini bildiren Üstünsalih, su ifadeleri kullandi:
"Ayrica, 2019 yil sonuna kiyasla nakdi kredilerdeki pazar payimizin yüzde 9,8’den yüzde 10,8 seviyesine, toplam aktiflerdeki pazar payimizin ise yüzde 8,8’den yüzde 9,5 seviyesine çikmasi milli ekonomimize destek olma sorumlulugumuzu en iyi sekilde yerine getirdigimizin net bir göstergesidir."
Üstünsalih, VakifBank olarak fonlama tarafinda da iyi bir çeyregi geride biraktiklarini belirtti. Ana fonlama kalemi olan toplam mevduatlarin yilin ilk üç ayinda yaklasik yüzde 7 artarak 269 milyar TL’ye ulastigini aktaran Üstünsalih, "Hiç süphesiz, bu alandaki önceligimiz mevduat portföyümüzü mümkün oldugunca tabana yayginlastirarak daha çok müsteriye ulasmak. Bu dogrultuda, müsterilerimize alternatif ürünler sunmaya devam ediyoruz." açiklamasinda bulundu.
Mevduat disi fonlama kalemlerinde basarili bir dönemi geride biraktiklarini belirten Üstünsalih, sunlari kaydetti:
"Bankamiz tarihinin tek seferdeki en büyük tahvil ihraci olan ocak ayindaki 750 milyon dolarlik tahvil ihraci, nisan ayi basinda ICBC Türkiye’den yüzde 130 oraninda yeniledigimiz 325 milyon dolarlik kredi, muhabir bankalarimizla gerçeklestirdigimiz 470 milyon dolarin üzerinde bilateral ve post finansman islemlerimiz ve son olarak yeni bankalari da isleme dahil ederek yeniledigimiz 950 milyon dolar tutarindaki sendikasyon kredisi gibi basarili islemlere imza attik. Böylece yil basindan bu yana uluslararasi piyasalardan en çok kaynak getiren banka olduk. Aktif rasyosu en yüksek bankalardan biri olarak milli ekonomiye olan destegimizi kesintisiz bir sekilde sürdürecek; bu dogrultuda kaynak yapimizi çesitlendirmeye ve fonlama yapimizi güçlendirmeye devam edecegiz."
Üstünsalih, salgin döneminde müsterilerin dijital kanallara yönelmesiyle bu kanallardaki islem sayilari ve hacimlerinde önemli artislar yasandigini belirterek, dijitallesme alaninda zamaninda ve dogru alanlarda gerçeklestirdikleri yatirimlarin meyvesini bugün topladiklarini vurguladi.
Salgin sürecinde finansal desteklerini VakifBank’in dijital kanallari araciligi ile kesintisiz ve hizli bir sekilde sürdürdüklerine dikkati çeken Üstünsalih, "Müsterilerimiz VakifBank Mobil'i bu süreçte daha aktif olarak kullandi ve bu kanaldan yapilan toplam islem sayisi Nisan ayinda yilin ilk üç ayinin ortalamasina göre yüzde 42 oraninda artti. Sube disi kanallardan gerçeklestirdigimiz islemlerin toplam içindeki payi da yüzde 94’e ulasti. Önümüzdeki dönemde güçlü alt yapimizi daha da ileriye tasimak adina dijitallesme alanindaki çalismalarimizi titizlikle sürdürecegiz." degerlendirmesinde bulundu.